parole wrote: Strict literal, textul de la 118 e intitulat confiscarea speciala si vorbeste de cazuri de confiscare speciala. Totusi, de esenta acestei masuri de siguranta este ca starea de pericol este inlaturata prin trecerea silita a bunului din sfera de stapanire a celui care-l detine ilegal intr-o alta sfera de stapanire. Odata ce faptuitorul a fost lipsit de bun, starea de pericol este anihilata, indiferent in mainile cui s-ar afla ulterior acel bun. Astfel, fie ca bunul este confiscat, deci trecut in patrimoniul statului, fie ca el este restituit persoanei vatamate, deci trecut silit in patrimoniul acesteia, faptuitorul este lipsit de bun si starea de pericol este inlaturata. In aceasta logica, poate cam trasa de par pentru un text al codului penal, si restituirea care tine loc de confiscare e o masura de siguranta
Am inteles ceea ce vrei sa spui, dar nu pot fi de acord cu tine tocmai pentru ca, asa cum ai spus si tu, este cam trasa de par. In esenta, vreau sa arat ca, daca doua institutii au acelasi efect, asta nu inseamna ca au aceeasi natura. Art. 118 Cp are un titlu clar “Confiscarea speciala”. In textul art. 118, lit. e) Cp se arata din nou clar ca bunul se confisca (DOAR) daca nu sunt restituite (ceea ce delimiteaza clar institutia confiscarii de cea a restituirii) sau nu servesc la despagubirea acesteia (despagubirea, fiind pusa pe acelasi plan cu restituirea, in aceeasi logica, ar insemna sa consideram ca si aceasta despagubire ar fi o masura de siguranta). Adica, daca NU se aplica institutia restituirii (care are efecte pe latura civila si un scop determinat…bunul ‘despagubeste’ persoana vatamata) sau despagubirea din acel bun (masura ‘civila’, fara niciun dubiu cu acelasi scop determinat… bunul despagubeste persoana vatamata), atunci se va aplica confiscarea (pe latura penala…bunul ajunge la stat, iar aceasta masura are un ALT scop determinat – inlaturarea pericolului rezultat din detinerea acelui bun). Este evident ca in art. 118 Cp, legiuitorul, amintind de restituire, nu a inteles ca astfel sa consacre o noua institutie autonoma de cele deja consacrate la art. 14, 169, 109, alin. 5 Cpp. In art. 118 Cp legiuitorul doar aminteste ca in cazul in care nu opereaza restituirea (cu un regim stabilit deja in art. mentionate) atunci va opera masura de siguranta a confiscarii. Se consacra astfel subsidiaritatea confiscarii bunurilor in raport cu rezolvarea actiunii civile.
Prin urmare DOAR confiscarea este o masura de siguranta. Sigur si restituiea (si despagubirea) produce acelasi efect, respectiv lipsirea faptuitorului de bunul in discutie. Cum am mai spus, daca doua institutii au acelasi efect asta nu inseamna ca au aceeasi natura. Sa nu cadem in aceasta capcana. Sunt nenumarate exemple in codurile de procedura in care avem institutii diferite care produc acelasi efect. Si aceasta diferenta trebuie facuta tocmai pentru ca, fiind institutii diferite, li se aplica reguli diferite. Si este exact ceea ce se intampla in discutia de fata. Restituirea nefiind o masura de siguranta rezulta ca nu i se aplica imprescriptibilitatea prevazuta la art. 126, alin. 5 Cp. Masura de siguranta se ia impotriva faptuitorului (confiscarea, expulzarea, interzicerea unei profesii…etc ) pe cand restituirea vine in ajutorul persoanei vatamate. Deci nu se potriveste cu logica celorlalte masuri de siguranta.
Si mai intervine un aspect interesant: restituirea presupune, in prealabil, ca bunul sa se afla in posesia organului judiciar. Daca admitem ca restituirea este o masura de siguranta, deci imprescriptibila, rezulta logic ca aceasta restituire poate fi facuta oricand, ceea ce este absurd. Imprescriptibilitatea masurii de siguranta este o ‘sanctiune’ pentru faptuitor, pe cand restituirea vine in ajutorul persoanei vatamate. Pe cine sanctioneaza, in cazul restituirii, imprescriptibilitatea ??? De asemenea, imprescriptibilitatea de la art. 126 Cp se refera la o actiune prin care organul judiciar INTRA in posesia bunului (care nu poate fi decat confiscarea, iar nu restituirea), pe cand restituirea este o actiune prin care bunul, aflat in posesia organului judiciar, este trecut in posesia (restituit) persoanei vatamate. Si, cum am mai spus, rezulta ca aceasta “trecere” se poate face oricand. E putin ciudat.
parole wrote: Pe de alta parte, restituirea bunului de la hot catre persoana vatamata se poate face si pe alte cai decat pe cele ale actiunii civile. Persoana vatamata nu este obligata sa se constituie parte civila, cum nu se poate constitui nici parte vatamata daca nu voieste. Totusi, nu s-ar putea admite ca, nefiind declansata latura civila a procesului penal, nu ar mai opera restituirea. Art.169 Cpp obliga pe procuror ori instanta sa dispuna restituirea daca va constata ca acesta a fost luat pe nedrept. Iar aceasta masura procesuala poate fi luata oricand de a lungul procesului penal.”
Si aici vreau sa arata ca restituirea nu are cum sa fie o masura de siguranta. Masura restituirii prevazuta la art. 169 Cpp, nu este altceva decat o masura de reparatie imediata sau, mai bine spus, o modalitate de reparare imediata in natura a prejudiciului material. Prin urmare, aceasta masura are legatura cu latura civila a procesului penal, cu despagubirile. Si, cum ai spus, masura de la art. 169 Cpp se ia doar de-a lugul procesului penal. Daca restituirea ar fi masura de siguranta ar fi imprescriptibila. De altfel, masura de la art. 169 Cpp se inscrie in sirul unor masuri reglementate de legiuitor in vederea acoperii despagubirilor civile (masuri asiguratorii, restabilirea situatiei anterioare), deci tot pe latura civila. Dimpotriva, masura confiscarii este esentialmente pe latura penala, unicul scop al reglementarii sale fiind eliminarea pericolului rezultat din detinerea acelor bunuri de catre faptuitor. Prin confiscare (latura penala) bunul ajunge la stat, prin masurile de la art. 163 – 170 Cpp se asigura despagubirea civila a persoanei vatamate (deci, latura civila).
parole wrote: Oricum astea sunt chestiuni colaterale problemei. Chiar imprescriptibila de ar fi masura restituirii ca masura de siguranta, asta tot nu afecteaza in niciun fel posibilitatea pentru hot de a dobandi dreptul de proprietate mobiliara pe calea uzucapiunii. Cel mult am putea vorbi de un drept de proprietate afectat de modalitatea conditiei rezolutorii negative, aceea de a nu se declansa procesul penal si de a nu se pronunta restiturirea. Insa, un drept de proprietare rezolubil este pana la momentul cand se realizeaza conditia, un drept de proprietate pur si simplu de care se poate dispune material sau juridic ca de orice alt drept de proprietate.”
Intr-adevar, discutiile astea nu au nicio relevanta cu privire la imposibilitatea uzucaparii mobiliare. Iar cu privire la ultima parte a asertiunii tale completez cu faptul ca cel care uzucapeaza, nefiind adevaratul proprietar, este supus riscului actiunii in revendicare din partea adevaratului proprietar, lucru care nu-l va impiedica sa uzucapeze. Paralel cu ce-ai spus tu, putem considera ca si proprietatea sa este supusa unei conditii rezolutorii negative, respectiv aceea de a nu se declansa procesul civil de revendicare (prin asta i-ar intrerupe uzucapiunea). Si asta, deci, nu-l impiedica sa uzucapeze. La fel, faptul ca exista riscul declansarii unui proces penal sau a confiscarii bunului, cum ai aratat tu, asta nu-l va impiedica pe posesor de a uzucapa bunul.
mariusms-teroristul wrote: Restituirea se face în temeiul instituţiei confiscării specile. Este imprescriptibilă, având în vedere că însăşi confiscarea este imprescriptibilă, iar cum restituirea se face înainte de confiscare, concluzia care trebuie trasă este simplă şi pentru un şcoler de clasa a II-a.
Am aratat mai sus cum vad eu lucrurile. Adica este ca si cum restituirea este in interesul statului si de aceea este imprescriptibila. Din moment ce faptasul oricum nu mai este in posesia bunului ce pericol se urmareste a se inlatura prin restituire de legiuitorul a facut-o imprescriptibila ???
mariusms-teroristul wrote: Deja te-ai concentrat prea mult şi tot nu ai realizat că este imposibil deuzucapat un bun mobil destinat confiscării (imprescriptibile, conf. C.pen.), după caz restituirii (tot imprescriptibile) celui care nu săvârşeşte fapta penală. Sorry, dar eu n-am ce să-ţi fac. Noroc cu Codul penal, care este foarte clar, fără loc de interpretări
Un nou numar de magie neagra in care bufonul nostru

ne argumenteaza extrem de convingator (aici voi folosi ghilimelele pentru ca in niciun caz nu vreau sa para opera mea

) cum “este imposibil de uzucapat un bun mobil supus confiscarii”. Codul penal este foarte clar, dar nu penrtu teroristi ca tine

care il ciuntesc si-l macelaresc ca la o autopsie.

Tu

zici ca e imposibil (fara niciun argument inteligibil). Bun. Prof. Barsan, prof. Stoica, prof. Pop si alti profesori, alaturi de parole, subsemnatul si altii care cred in forta argumentului, zicem ca se poate uzucapa. O lasam asa.
mariusms-teroristul wrote: asteapta si tu sa uzucapeze hotul bunul pe care l-a furat, ca aici duce teoria ca daca iei un bun de la un hot va fi furt, pentru ca iei bunul din posesia lui. Dar e o problema, se confisca sau se restiuie. Uuuuups, nu se mai uzucapeaza, so, nu mai poti vorbi de posesie.
Aaaa, uitati si o mostra de argument a la mariusms: ”uuuuuups”. Abracadabra !!! Hocus-pocus !!! Bravo, maestre.

Ne-ai convins.

De altfel toate asa-zisele tale argumente sunt in sens larg interjectii.

Stau si ma intreb: ai pledat vreodata intr-o sala de judecata fara ca toti cei de acolo sa se umfle de ras

(judecator+procuror+grefier+inculpati…etc)???
mariusms-teroristul wrote: Se pare că tu poţi să "vezi" cu ochii minţii, în comparaţie cu alkoko (chiar îmi cer scuze că te-am comparat cu învăţăcelul acesta imberb şi virgin
Stiam eu ca esti ligusitor,

cersind sustinere, dar nici chiar asa. Nu ti-ai gasit omul cu parole. Te agati cu disperare de sustinatori pentru ca te constientizezi ca fiind slab.
In alta ordine de idei, amintirea cuvantului “virgin” nu este intamplatoare, aceasta fiind o stare de fapt, consecinta a petrecerii timpului cu singura ta prietena, avocatura.com.

Banuiesc ca nu vreti sa aveti si copii.
bobocel wrote: infractiunea de tainuire exista chiar daca bunul provine dintr-un furt...persoana care ia (in sensul ca-l fura sau il cumpara ori ii este donat, etc) bunul de la hot va raspunde pentru tainuire" (pag 273)
Bobocel, nu vreau sa insinuez nimic, dar esti sigura ca ai citit bine ??? Pentru ca, intamplator, am si eu o carte de Al Boroi si Nistoreanu, “Drept Penal. Partea Speciala”, ed. All Beck, Bucuresti, 2005, pag. 265, (Tainuire), unde arata ca “dobandirea” presupune achizitionarea bunului de catre faptuitor, in sensul ca el devine proprietar al bunului prin intermediul unui contract de vanzare-cumparare, schimb, donatie, dare in plata etc. Niciunde nu arata ca bunul ar putea fi dobandit prin furt. Sa nu cumva sa te fi incurcat cand scria ca tainuitorul trebuie “…sa stie ca bunul provine dintr-o fapta penala…furt”
Andreid,
Am citit repede si pe diagonala ce ai scris…mi-a placut.
Mariusms,
Istoria se repeta. Eu iti contra-argumentez orice asertiune de-a ta, pe cand tu te repeti. Nu spui nimic nou. Deductii SF, exprimari horror, concluzii de comedie. Poftiti la film !!!
Am dat un copy/paste la “teoria” ta ca generatiile viitoare sa cunoasca atrocitatile trecutului, pentru ca cine nu cunoaste istoria e condamnat s-o repete.
Ce-ai scris pe aici e demn de un nou 11 septembrie (world trade avocatura.com.)
Vezi sa nu faci hepatita de suparare ca te-am deconspirat ca fiind dusman al dreptului penal si, mai ales, civil.
Ai ajuns ‘ciuca rasului’ pe avocatura.com.