ce solutii ar fi?

Discutii privind procedura civila
jojo

Post by jojo » 19 Oct 2006, 21:58

[quote="Norocel"]
Jojo este chiar atat de greu de inteles ca in sistemul de carte funciara, nu se poate judeca nici o actiune care are ca obiect un teren inscris intr-o anumita carte funciara fara sa fie introdusi in cauza toti coproprietarii tabulari?
Ai vazut cum arata o astfel de carte funciara?

Nu doar am vazut, am reconstituit foi CF disparute Norocel.
Tu nu vrei sa intelegi ca toti coproprietarii pot fi introdusi in cauza intr-un fel sau altul si foarte rar suspenda instanta pe 155 ind.1, cel putin prin zona mea si e din aia cu traditie.

Zic de prestatii tabulare, printre altele, pentru ca de cand unii judecatori aplica taxele notariale, noi am invatat sa facem iesiri din indiviziune. :mrgreen: Si o facem cu succes, crede-ma, chiar daca sunt foarte multi coproprietari necunoscuti ori cu domiciliu necunoscut, decedati cu mostenitori sau fara.
Mie imi e limpede, mai vezi cum procedeaza juzii vechi din zona ta, totusi mi-e greu sa cred ca suspenda asemenea cauze, asta ar insemna ca 80% din cauzele civile nu ar putea fi solutionate.

norocel

Post by norocel » 20 Oct 2006, 05:43

1. Putem discuta pe privat?
Poate daca iti dau informatii mai exacte, ne putem intelege si poate ma ajuti. :cafea:

2. Te-am intrebat in legatura cu prestatia tabulara pentru ca mi se parea ciudat ca desi pareai a avea anumite cunostinte referitoare la cartile funciare ai vorbit despre prestatia tabulara ca si cum nu ai fi stiut ce inseamna.

3. Nu te-am intrebat daca ai vazut o carte funciara in general ci o carte funciara in care este intabulat terenul pe care este amplasat un sfert dintr-un oras sau o jumatate de munte pe care sunt amplasate sute de cabane.
Nu ma refer la toate cartile funciare ci numai la cartile astea cu probleme.
Banuiesc ca nu m-am exprimat eu corect.
Asta se intampla pentru ca nu dau exemple concrete si pentru ca in cadrul discutiei nu am avut in vedere o anumita speta ci mai multe.

3, In zona despre care vorbesc eu (o zona din Ardeal), in situatiile in care este vorba despre o astfel de carte funciara (cu suprafata mare de teren si multi coproprietari necunoscuti etc) in actiunile de iesiri din indiviziuni, uzucapiuni si revendicari, avocatii se roaga sa li se suspende actiunile cand vad in ce au intrat si daca gasesc intelegere, le repun apoi pe rol cu cateva zile inainte de perimare. Dupa ce le repun pe rol incepe iarasi nebunia.
Unele ajung sa se judece dar multe din cele judecate sunt casate de tribunal, cu trimitere spre rejudecare pentru ca nu au fost introdusi in cauza si citati corect toti coproprietarii de CF.
O perioada s-au numit curatori litis pentru coproprietarii necunoscuti (inclusiv pentru cei decedati) dar solutia era clar in afara legii, asa ca s-a renuntat la practica asta.
Si mai este o problema: s-au facut iesiri din indiviziuni "carpite", in sensul ca s-a facut o parcela noua pentru reclamant, care a ramas in aceeasi carte funciara si o alta parcela pentru ceilalti coproprietari ramasi in indiviziune.
Uneori au facut carti nedefinitive cu proprietarul unic dar nu au rezolvat situatia si in cartea veche.

oana_stroescu

Post by oana_stroescu » 20 Oct 2006, 09:49

@norocel: "O perioada s-au numit curatori litis pentru coproprietarii necunoscuti (inclusiv pentru cei decedati) dar solutia era clar in afara legii, asa ca s-a renuntat la practica asta."...."In zonele unde se aplica Decretul nr. 115/1938 (si eu la zonele astea ma refer) inscrierile in cartea funciara aveau efect constitutiv de drepturi (cu cateva exceptii)."

A fost o perioada cand se cerea in instanta numirea unui curator pentru a reprezenta persoana decedata si mostenitorii acesteia, necunoscuti.Se dorea numirea unui curator desemnat de primaria ultimului domiciliu al celui decedat. Bineinteles, ca "mortul" nu poate fi reprezentat in instanta, conditia de baza pt. numirea unui curator e de a exista aceea persoana
Potrivit decretului 115/1938, drepturile reale imobiliare se nasteau, se modificau si se stramutau doar prin inscrierea in CF. De aceea se vorbea despre efectul constitutiv de drepturi reale al intabularii.

jojo

Post by jojo » 20 Oct 2006, 10:20

Insemana ca avocatii din zona ta nu stiu sa faca o actiune in prestatie tabulara, iesire din indiviziune, uzucapiune, partajare etc. mai "delicata" sau cu probleme, cum iti place sa zici.
Oare de expertiza extrajudiciara nu ati auzit? Ajuta mult, atunci cand paratii nu contesta memoriul tehnic.

Te-am inteles foarte clar Norocel, putem discuta si pe privat, daca consideri ca e cazul. :cafea:

norocel

Post by norocel » 21 Oct 2006, 11:08

JOJO wrote:Insemana ca avocatii din zona ta nu stiu sa faca o actiune in prestatie tabulara, iesire din indiviziune, uzucapiune, partajare etc. mai "delicata" sau cu probleme, cum iti place sa zici.
Pai dupa cum vad eu lucrurile, dupa greselile absolut aiuritoare pe care le-au facut notarii si registratorii de carte funciara, avocatii ar trebui sa fie geniali ca sa mai scoata ceva din cartile astea funciare (facute varza... :-x ... de cei mai sus numiti :evil: )
JOJO wrote:Te-am inteles foarte clar Norocel, putem discuta si pe privat, daca consideri ca e cazul. :cafea:
Inteleg ca nu prea ar mai fi cazul pentru ca daca tu consideri ca ai inteles atat de "clar" ce am spus eu...se pare ca oricat m-as stradui tot nu voi reusi sa-ti comunic ce am de spus.

Dar o cafea putem bea... :cafea: :cafea:

jojo

Re: ce solutii ar fi?

Post by jojo » 21 Oct 2006, 13:23

Norocel wrote:1. Ce solutii credeti ca exista pentru ca un coproprietar sa poata iesi din indiviziune?
Pun intrebarea pentru ca daca mergem pe ideea clasica potrivit careia in actiunea de iesire din indiviziune trebuie sa fie chemati in judecata toti coproprietarii tabulari, practic, nimeni nu va mai putea iesi din indiviziune vreodata.
1.Se solicita expertiza extrajudiciara pe baza careia se formuleaza actiunea in sistarea indiviziunii.
2. Reclamantul cheama in judecata toti copropietarii tabulari;
a) daca unii coproprietari au decedat, chemi in judecata mostenitorii ori in lipsa acestora, statul.
b) coproprietarii cu domiciliul necunoscut vor fi citati prin afisare si publicitate in temeiul art. 95 C.pr.civ. (adresa si raspuns SEIP, dovada citarii prin publicitate) la fiecare termen de judecata.
3. Cererea de chemare in judecata va avea mai multe petite, sistarea indiviziunii, dezmembrare, alipire, rectificare (daca este cazul), stabilirea si predarea maselor succesorale etc.
4. Daca unii coproprietari contesta raportul de expertiza extrajudiciara, se alege un expert judiciar, care va face un nou raport...candva.
Chiar daca va fi amendat si dat in debit,se deplaseaza pe teren doar cand crede de cuviinta, din vina lor dureaza mult judecarea cauzelor, insa nu este motiv de suspendare ci de amanare fara discutii.

Asadar, care-i problema Norocel?

norocel

Post by norocel » 24 Oct 2006, 16:13

Inteleg ca vrei sa continuam discutia, ceea ce, sincer, ma bucura.
Nu stiu de ce ai desprins intrebarea din contextul in care a fost pusa, dar banuiesc ca nu ai facut-o cu intentia de a arata ca lucrurile sunt simple daca ignoram aspectele esentiale. :evil:

Pentru a simplifica totusi lucrurile, incerc sa expun problemele pe care le-am sesizat, sub forma de spete.

AB este intabulat in cartea funciara cu o suprafata de 900 mp/75.000 mp teren si vinde lui CD 300 mp din acest teren.
Dupa autentificarea actului, CD este intabulat cu 300 mp/75.000 mp (nu s-a dezmembrat parcela pentru ca nici parcela lui AB de 900 mp nu era dezmembrata).
Parcela lui CD, in fapt, este delimitata de a vecinilor.
CD vinde lui EF 300 mp/75.000 mp.
Cand se incheie ultimul act se face si o schita cadastrala pe care o semneaza vecinii si o vizeaza OJCPI.
Surpriza-sunt 450 mp!
Asa ca EF este intabulat asa : "cu 300 mp conform contractului si 450 mp conform masuratorilor/75.000 mp".
EF introduce o actiune pentru iesirea din indiviziune.
Scoate un extras de CF si cheama in judecata toti coproprietarii inscrisi in cartea funciara dar nu indica adresa decat la aproximativ jumatate dintre ei, pentru ceilalti spune ca nu-i poate identifica.
La primul termen de judecata instanta sesizeaza ca extrasul nu poate fi corect si cere biroului de CF sa depuna o copie de pe cartea funciara in extenso.
O noua surpriza: o parte din coproprietarii tabulari nu apar in extras.
Se cer explicatii si se spune ca s-au deschis carti funciare noi, nedefinitive, in care s-au inscris terenuri vandute de fostii coproprietari.
Sa presupunem ca esti avocatului lui EF, cum rezolvi urmatoarele probleme:
1. Cum calculezi cota indiviza a clientului tau?
2. Cum identifici coproprietarii despre care clientul tau nu stie nimic in afara de numele care apare in cartea funciara?
3. Ce faci cu coproprietarii carora li s-au deschis carti funciare nedefinitive, care nu mai apar in extras?

aho

Post by aho » 24 Oct 2006, 16:54

jojo, norocel ( si eu) asteapta raspunsul tau
insa pana atunci incerc sa dau varianta mea :

deci cei subliniati adica, cei care au iesit din cf initial au iesit si din indiviziune.
asa ca eu in calitate de av. a d-lui ef, ma judec cu cei ramai in indiviziune, adica cu cei care nu si-au deschis nedefinitive.
Deci chem in judecata toti coindivizarii iar cu privire la care nu stiu, arat ca au domiciliul necunoscut.
In baza certificatului eliberat de instanta ma adresez SEIP iar dupa primirea raspunsului cer incuviintarea instantei ptr. citarea prin publicitate, afisare la usa instantei si usa primariei ultimului domiciliu ( asa ca s-ar putea sa apara si intervenienti)
Cu privire la petitul actiunii, cer :
sa se constate ca eu, ef, am dobandit dreptul de proprietate asupra cotei de 300/75000 conform contractului ...
sa dispuna iesirea din indiviziune si atribuirea in proprietate exclusiva a parcelei identificata conform schitei
sa se constate ca parcela identificata ... are in realitate suprafata de.. si in baza art. ( pe la 30-34, nu stiu exact) din L 7/96 sa dispuna retificarea corespunzatoare in cf.
sa dispuna efectuarea cuvenitelor inscrieri de c.f.

cam asa vad eu.
daca tragi de timp si afisezi la usa primariei de m.m. ori sunt sanse sa apara si mostenitori.

norocel

Post by norocel » 24 Oct 2006, 17:09

AHO wrote:deci cei subliniati adica, cei care au iesit din cf initial au iesit si din indiviziune.
Nu stiu de ce nu reusesc sa spun exact ceea ce vreau.
Nu au iesit din indiviziune, adica si terenul si coproprietarii vechi sunt in cartea funciara dar nu mai apar in extras.
Adica si terenul si coproprietarii sunt in cartea funciara veche dar si intr-o carte noua.
AHO, poate iti mai amintesti ca am mai avut o discuti ecu cartile astea nedefinitive care s-au deschis fara sa se opereze in cartile vechi.
AHO wrote:In baza certificatului eliberat de instanta ma adresez SEIP
SEIP rapsunde ca are in bazele de date fooooooooooarte multe persoane cu numele pe care il indici tu si ca fara date suplimentare nu iti pot da un raspuns.

AHO wrote:Cu privire la petitul actiunii, cer :
sa se constate ca eu, ef, am dobandit dreptul de proprietate asupra cotei de 300/75000 conform contractului ...
Este opozabil celorlalti coindivizari actul prin care ai dobandit o suprafata si nu o cota?

aho

Post by aho » 24 Oct 2006, 17:23

norocel, nu pot sa figureze in 2 cf. esti sigur ca nu iesit din cf-ul initial ?
cere actele care au stat la baza deschierii CFN si te lamuresti.
procedura cu SEIP e mai mult o formalitate ca sa poti dispune cf. art. 95, citarea prin publicitate este o proc. legala.
indiviziune inseamna ca ai o cota parte din dreptul de proprietate si nu o cota parte din bun. prin iesirea din indiviziune urmaresti sa dobandesti proprietatea exclusiva asupra unei bucatele din bun, determinate in materialitatea sa conform schitei, faci operatia matematic si afli cota.

este opozabila tuturor inscrierea in cf, buna sau rea...

jojo

Post by jojo » 24 Oct 2006, 21:04

Norocel wrote:Inteleg ca vrei sa continuam discutia, ceea ce, sincer, ma bucura.
Nu stiu de ce ai desprins intrebarea din contextul in care a fost pusa, dar banuiesc ca nu ai facut-o cu intentia de a arata ca lucrurile sunt simple daca ignoram aspectele esentiale. :evil:
Constat cu surprindere ca in sinea ta ma banuiesti de toate relele din lume. :lol:
Ba ca n-am vazut Cf-uri, ba ca nu stiu ce-i aia presatie tabulara ( si io, in lipsa marilor cauze, din asta traiesc :( ), ba ca ocolesc ideile centrale si esentiale...
Clar ca ti-s draga tare. :evil:

Relativ la "complicata speta", e cum zice Aho si cum, de altfel am zis si eu.
[/i]

norocel

Post by norocel » 25 Oct 2006, 15:46

AHO wrote:norocel, nu pot sa figureze in 2 cf. esti sigur ca nu iesit din cf-ul initial ?...
Din pacate...pot.
Stii ca am mai avut candva discutia asta.
Atunci societatea la care lucram era inscrisa cu terenul intr-o carte nedefinitiva (in baza certificatului de atestare a dreptului de proprietate emis de MEC) si adevaratul proprietar figura in vechea carte funciara in care nu se facuse absolut nici o mentiune despre faptul ca s-a deschis o carte nou.
Ca se procedeaza gresit, imi este clar.
Ma tot intreb insa cum pot fi indreptate lucrurile si pana la urma voi afla.

Oricum va multumesc pentru idei.
Tuturor.
Si tie Jojo.
Poate nu reusesc sa ma exprim imtr-o forma in care sa spun intotdeauna ceea ce vreau dar iti spun acum direct ca iti citesc mesajele cu interes si te apreciez in mod deosebit.

:cafea: :cafea: :cafea: :cafea:

liviu70

Post by liviu70 » 25 Oct 2006, 18:01

s-a maturizat Caciulita!
mi-e sila de ipocrizia lui.
ce om de treaba este!il pui pe rana ,faci cangrena.

aho

Post by aho » 27 Oct 2006, 07:02

liviu, tu parca ai plecat :evil:
de ce te-ai intors, daca n-ai nika de zis ? :o

norocel

Post by norocel » 27 Oct 2006, 07:13

liviu70 wrote:mi-e sila de ipocrizia lui.
Liviule, ti-am zis eu vreodata ca te apreciez si acum spun altceva? :mrgreen:

Pe Jojo chiar daca o contrazic, nu pot sa nu recunosc ca multe din interventiile pe care le are pe forum demonstreaza ca este bine pregatita profesional.
Prin urmare, indiferent care ar fi parerea ei despre mine, eu mi-am spus-o pe a mea.
In privinta ta imi mentin vechea parere.
Stii tu care este!!! :evil: :mrgreen:

Post Reply