Distrugere corespondenta
.. eu cred ca nu putem sti ...actor wrote: de unde stim ca erau mesaje necitite in casuta de mail?
...citite sigur sunt numai mesajele la care s-a raspuns...celelalte mesaje trimise puteau fi citite sau nu...samurai wrote: Se afla usor de la expeditor.
...numai un expeditor care nu e discret da usor o astfel de informatie..in mod normal, fiind ceva personal, o astfel de informatie nu se da..

Angajatul are acces la mailul firmei. De cele mai multe ori adresa de mail este aceasta: nume-angajat@firma.ro. Pe aceasta adresa angajatul respectiv primeste corespondenta de la partenerii de afaceri. Dar corespondenta este prezumata a fi a firmei. In acest caz deschiderea corespondentei de angajator nu este infractiune pentru ca nu se face "fara drept" cum cere art. 195 alin. 1 Cod penal.
Insa angajatul poate primi si corespondenta personala, chiar daca este interzis ori nu. In acest caz i se poate da o sanctiune din Codul muncii, dar nu i se pot ingradi alte drepturi.
Jojonel
in Codul penal infractiunea este trecuta la "infractiuni contra libertatii persoanei" si de aceea, daca vrei sa aperi angajatorul, consider ca trebuie sa ai in vedere urmatoarele:
-angajatorul a deschis o corespondenta adresata firmei;
-angajatorul a deschis toata corespondenta inainte de a o sterge, pentru a nu omite vreun client;
-problema va fi cu mailurile personale, care desi deschise din "greseala", nu trebuia sa fie distruse (art. 195 alin. 2);
-daca afirmati ca i-ati distrus corespondenta fara sa mai verificati sunteti perdanti din start, daca aveti ghinionul sa va judece cauza un judecator care aplica corect legea.
Succes!
Insa angajatul poate primi si corespondenta personala, chiar daca este interzis ori nu. In acest caz i se poate da o sanctiune din Codul muncii, dar nu i se pot ingradi alte drepturi.
Jojonel

-angajatorul a deschis o corespondenta adresata firmei;
-angajatorul a deschis toata corespondenta inainte de a o sterge, pentru a nu omite vreun client;
-problema va fi cu mailurile personale, care desi deschise din "greseala", nu trebuia sa fie distruse (art. 195 alin. 2);
-daca afirmati ca i-ati distrus corespondenta fara sa mai verificati sunteti perdanti din start, daca aveti ghinionul sa va judece cauza un judecator care aplica corect legea.
Succes!

este o incalcare a libertatii persoanei, avand in vedere infractiunea de violare a secretului corespondentei...este un drept care i s-a constituit in favoarea angajatului, care nu cred ca a fost conditionat de e o eventuala pierdere a dreptului de a lucra la firma respectiva...este adevarat ca trebuie sa tinem cont de natura acelei casute de mail si de scopul pentru care a fost constituita...as putea prezuma ca avut un caracter strict profesional, altfel nu inteleg ce interes ar fi avut angajatorul sa-i configureze o casuta de mail...daca este asa, si daca acea casuta privea informatii cu privire la activitatea societatii, inclin sa cred ca nu este nici o infractiune...este totusi greu sa analizezi ce continea exact acea casuta...
Marius, parerea mea este ca adresa de mail poate fi stearsa din calculator pentru ca angajatul respectiv nu mai lucreaza acolo, prin urmare nu mai poate lua legatura cu nimeni in numele firmei respective.
Iar in ceea ce priveste corespondenta personala poate sa spuna ca
mailurile personale le-a mutat intr-un folder care poate fi pus la dispozitia fostului angajat.
Nu sunt as in calculator, dar arhiva de mesaje nu se salveaza undeva?
Iar in ceea ce priveste corespondenta personala poate sa spuna ca
mailurile personale le-a mutat intr-un folder care poate fi pus la dispozitia fostului angajat.
Nu le am cu mailurile, dar sunt convinsa ca nu s-au salvat ci pur si simplu angajatorul a sters mesajele. :(minodora wrote:Iar in ceea ce priveste corespondenta personala poate sa spuna ca mailurile personale le-a mutat intr-un folder care poate fi pus la dispozitia fostului angajat.
Am inteles cam in ce conditii ar fi inrfactiune si cred ca in speta chiar s-a violat secretul corespondentei, fiind distruse (si) mesaje personale.
Si atunci: 1. daca dovedim (cumva ) ca angajatul a fost somat in repetate randuri sa isi "ridice" corespondenta si acesta a refuzat, afirmand tot felul...

2. daca sustinem ca am distrus contul fara verificare, intrucat mesajele angajatului concediat nu prezentau interes pt. activitatea societatii? De ce zici, Marius, ca pierdem din scaun?
3. Lucas...vorbesti ca un avocat.

Vad ca ati ignorat intrebarea mea initiala.ma rog...
Oricum, daca cititi cu atentie art 195 o sa observati ca "distrugerea" se refera la "corespondenta" si nu la "convorbire" sau "comunicare" iar mesajul de mail nu e "corespondenta" asa cum nu sunt nici telegraful, faxul etc.Mail-ul e mijloc de transmitere la distanta.
Lectura placuta!
Oricum, daca cititi cu atentie art 195 o sa observati ca "distrugerea" se refera la "corespondenta" si nu la "convorbire" sau "comunicare" iar mesajul de mail nu e "corespondenta" asa cum nu sunt nici telegraful, faxul etc.Mail-ul e mijloc de transmitere la distanta.
Lectura placuta!