leasing

Discutii privind raporturile de Drept Comercial
Samurai

Post by Samurai » 25 Sep 2006, 12:06

Yran wrote:care ar fi temeiul legal al prelungirii tacite a contractului de leasing astfel incat sa se considere valida optiunea de cumparare formulata de utilizator dupa expirarea perioadei de leasing stabilita prin contract?
Chiar asa, care ? O fi Conventzia de la Vena. :evil:

denominatus

Re: leasing

Post by denominatus » 25 Sep 2006, 14:50

jurista wrote:atunci pt ce am platit si valoarea reziduala?
daca ti-au calculat si acceptat la plata valoarea reziduala inseamna ca au acceptat in mod tacit prelungirea contractului in ceea ce priveste formularea optiunii de cumparare si au tinut seama de optiunea ta. valoarea reziduala este pretul de vanzare al masinii.
numai... esti sigura ca e leasing operational?

Yran

Post by Yran » 25 Sep 2006, 15:01

Samurai wrote:
Yran wrote:care ar fi temeiul legal al prelungirii tacite a contractului de leasing astfel incat sa se considere valida optiunea de cumparare formulata de utilizator dupa expirarea perioadei de leasing stabilita prin contract?
Chiar asa, care ? O fi Conventzia de la Vena. :evil:
Sau poate , in opinia ta, conventia de la Tokio. In urma careia toti samuraii si-au facut seppuku.
Iar daca ai ramas ronin, in viata, demonstreaza tu ca leasingul nu-i leasing ci inchirirere.
Cu stima
jurista wrote:in iulie le-am cerut sa-mi acorde un termen pt achitarea ratelor restante si sa-mi calculeze sumele necesare pt a deveni proprietarii autoturismelor.
in 18.10 2005 mi-au raspuns ca am de plata suma x pina pe 19.10.2006.
in data de 2.11. am achitat si am facut cererea de transfer dr de prop, la care mi-au raspuns ca sunt reziliate contractele.
Pe baza corespondentei dintre utilizator si firma de leasing, se pare ca a existat o prelungire a termenului contr. de leasing, desi neconcretizata intr-un act aditional. Daca ati fi platit pana la 19.10 si v-ati fi formulat optiunea de cumparare pana la data respectiva, nu cred ca ati fi avut probleme. Asa cum se prezinta situatia insa...doar Samuraiul ar putea avea o idee de aur nemarturisita :lol:

denominatus

Post by denominatus » 25 Sep 2006, 15:16

Yran wrote:pe baza corespondentei dintre utilizator si firma de leasing, se pare ca a existat o prelungire a termenului contr. de leasing, desi neconcretizata intr-un act aditional. Daca ati fi platit pana la 19.10 si v-ati fi formulat optiunea de cumparare pana la data respectiva, nu cred ca ati fi avut probleme. Asa cum se prezinta situatia insa...
Yran, daca oamenii au acceptat plata sumei constituind valoarea reziduala, eu cred ca e cat se poate de clar ca au acceptat vanzarea.
ca s-au intors dupa ce au primit banii vanzarii, e iun otra shoz..

de vazut declaratiile de tva pe luna respectiva, in care este evidentiat inclusiv TVA-ul pentru rata reziduala aceptata, etc... ca nu e chiar cum vor ei. basca registrele contabile... cred ca in instanta se poate sustine cu succes prelungirea contractului.

Yran

Post by Yran » 25 Sep 2006, 21:20

In primul rand, o mica erata (la data postarii, n-am avut varianta actualizata a OG 51) . Literele e si f ale art 2 din OG 51 au fost abrogate de C.fiscal art.298 . In schimb, la art.7 alin.1 pct.7 si 8 din C fiscal sunt definite cele 2 tipuri de leasing:
7. contract de leasing financiar - orice contract de leasing care indeplineste cel putin una dintre urmatoarele conditii:
a) riscurile si beneficiile dreptului de proprietate asupra bunului care face obiectul leasingului sunt transferate utilizatorului la momentul la care contractul de leasing produce efecte;
b) contractul de leasing prevede expres transferul dreptului de proprietate asupra bunului ce face obiectul leasingului catre utilizator la momentul expirarii contractului;
c) perioada de leasing depaseste 75% din durata normala de utilizare a bunului ce face obiectul leasingului; in intelesul acestei definitii, perioada de leasing include orice perioada pentru care contractul de leasing poate fi prelungit;
8. contract de leasing operational - orice contract de leasing incheiat intre locator si locatar, care nu indeplineste conditiile contractului de leasing financiar;

@Denominatus
Rata de leasing este o treaba; valoarea reziduala altceva. Rata de leasing reprezinta c/v posesiei si folosintei autovehicolului.(iar ratele trebuie platite integral+eventuale penalitati pana la data rezilierii contr.sau incetarii acestuia) Valoarea reziduala, da, ar reprezenta pretul vanzarii cumparararii la sfarsitul perioadei de leasing. Insa exista atatea tipuri de contracte de leasing cate soc de leasing exista. In multe situatii, valoarea reziduala este 0 ceea ce ar insemna ca, la sfarsitul perioadei de leasing se transfera dr.de propr, in conditiile in care utilizatorul isi exprima optiunea, fara a mai achita vreo val.reziduala. Totodata, in majoritatea contr. de leasing se impune plata unui avans(destul de semnificativ) care se pierde de catre utilizator in cazul rezilierii sau incetarii contractului fara manifestarea optiunii de cumparare.

Initial, jurista a vorbit despre rate de leasing;ulterior a vorbit si despre val.reziduala.
Asa cum vad eu situatia, contractul de leasing a expirat cel mai tarziu la data de 19.10. In masura in care din adresa facuta de utilizator in luna iulie ar rezulta ca si-a exprimat oferta ferma de cumparare (fiind facuta in cadrul termenului leasingului)s-ar putea forta nota si obtine pe calea unei actiuni in instanta, transferul dr. de proprietate asupra masinilor.In conditiile in care s-au achitat integral toate ratele de leasing (inclusiv val.reziduala-daca exista stipulata o astfel de valoare) chiar cu intarziere, intrucat oferta de cumparare a fost facuta in termenul contractual, s-ar putea aprecia ca soc. de leasing era obligata sa o respecte la sfarsitul perioadei de leasing (atata vreme cat nu a gasit de cuviinta sa rezilieze contractul inainte de expirarea perioadei de leasing -conf. OG 51 rezilierea poate avea loc doar in caz de neplata a ratei de leasing timp de doua luni consecutive ) .Deci, intr-o atare situatie, soc. de leasing ar fi obligata sa vanda masinile utilizatorului dupa incetarea contractului de leasing, avand insa un drept de creanta pt.ratele de leasing (pe care le-a rescadentat)+val.reziduala(pretul vanz.cump.). Iar pt. ca utilizatorul a achitat integral creanta ,la o sapt.jumate de la rescadentarea acordata de soc.de leasing, cu putina bunavointa, instanta ar putea aprecia intemeiata solicitarea utilizatorului.

Ideea principala este citirea cu atentie a contractului +corespondenta cu soc. de leasing.

jurista

leasing

Post by jurista » 26 Sep 2006, 12:38

:( :( :( in contract scrie asa:in vederea transferului de prop, locatarul face o cerere scrisa cu 30 zile inainte de data ultimei scadente. In baza acestei cereri, locatorul transmite un calcul estimativ al sumelor ramase de achitat. Daca locatarul a achitat sumele de mai sus cu 15 zile inainte de ultima data scadenta, la scadenta prevazuta in contract, transfera dr de prop catre locatar, prin intocmirea facturii de voinzare la valoarea reziduala, factura ce va fi compensata cu cota parte din valoarea avansului achitat (care surprinzator are aceeasi valoare cu valoarea reziduala -51% din contract). Aceasta garantie a fost platita lunar in baza facturilor emise.
ma gindesc si eu: daca nu vor sa-mi dea dr de prop macar sa-mi dea garantiile inapoi.
tot in contract spune ca pot opta pt restituirea bunului. astfel, dupa o verf tehnica imi restituie 10% din garantie, restul fiind retinuta cu titlu de ultima rata de leasing. Adica 41% ????? eu am platit ultima rata asa ca sa-mi dea 51%!
nu mai stiu ce sa fac.

Yran

Post by Yran » 26 Sep 2006, 19:54

Jurista, va trebui sa te gandesti la mai multe chestii:
1. Daca s-a platit un avans imediat dupa semnarea contractului-care este natura lui juridica ? Avans pt.rate de leasing (achitate anticipat)? sau avans =garantie pt val.reziduala &....
2. Daca soc. de leasing a facturat fiecare rata de leasing , incluziv penultima , inseamna ca nu au reziliat contractul/contractele. Neachitarea unei singure rate de leasing nu poate atrage rezilierea contractului (vezi art. din 15 din OG 51).Neachitarea ultimei rate nu inseamna reziliere. Prin urmare, contr. si-a produs efecte pana la expirarea lui
3. Daca nu au reziliat contractele, insemana ca adresa ta din iulie ar reprezenta exercitarea optiunii de cumparare, facuta in termen contractual&...(macar ai dovada inregistrarii la soc. de leasing?)Dupa cum am sugerat, exercitarea dr. de optiune in termenul contractual are o f. mare importanta la un leasing (chiar daca ai ramas restant cu ratele dar contr. nu a fost reziliat inainte)
4. Ei ti-au raspuns mult dupa expirarea contractului/contractelor de leasing &...astfel incat nu ai stiut calculul estimativ al sumelor ramasa de achitat. Ti-au raspuns in 18.10..voi ati platit sumele in 02.11&... in a 15-a zi de la comunicare calcului estimativ&....
5. Cand ai platit , ei ti-au spus ca este reziliat contractul. AIUREA. Vezi pct.2
6. De platit, aveai ratele de leasing restante si /sau penalitati + eventuale taxe vamale. Valoarea reziduala ai achitat-o anticipat&...numai ca ea s-a numit altfel=avans

Cred ca-ti dai seama ca este o problema suficient de complexa pt. niste discutii libere pe un forum. Probabil ca ar fi indicat sa apelati la serviciile unui avocat cu experienta in comercial/leasing.Este posibil sa aveti sanse in instanta pt.dobandirea dr. de proprietate asupra masinilor. Este doar o parere . Trebuie analizate in detaliu toate actele.
Succes !

loredana2006

Post by loredana2006 » 18 Oct 2006, 13:34

Jurista am vazut subiectul si incearca sa citesti toata legislatia poate te ajuta cu ceva O.G.nr.51/1997 si Legea nr.287/2006 privind modificarea si completarea ordonantei.
Doar cu atat pot ajuta, sorry.
Bafta

loredana2006

Post by loredana2006 » 18 Oct 2006, 13:46

Jurista am vazut subiectul si incearca sa citesti toata legislatia poate te ajuta cu ceva O.G.nr.51/1997 si Legea nr.287/2006 privind modificarea si completarea ordonantei.
Doar cu atat pot ajuta, sorry.
Bafta

kiddy

Post by kiddy » 21 Oct 2006, 11:29

Parerea mea este ca daca in iulie ai cerut sa iti calculeze sumele si sa iti comunice ce sa faci ca sa devii PROPRIETARUL BUNULUI, ei nu mai pot invoca faptul ca tu nu ai exercitat optiunea in termen, care era pana in august, nu? Se deduce ca vrei sa devii proprietar, nu intrebi doar asa, ca nu ai nimic mai bun de facut.
Cred ca au dreptul sa te puna sa le platesti niste penalizari pentru intarziere dar nu sa iti rezilieze unilateral contractul si mai ales fara sa iti comunice acest lucru( doar daca nu ai cumva vrun pact comisoriu de gradul IV in contract ).

Post Reply