somatia de plata

Discutii privind raporturile de Drept Comercial
cyclop

Post by cyclop » 20 Jul 2006, 10:36

Si io zic ca e contencioasa, clar. Din pacate, practica nu e deloc unitara in privinta asta.

mariusms

Post by mariusms » 20 Jul 2006, 10:49

mirabela wrote:sentinta civila nr. 10340 din data de 13.10.2004
judecatoria c-ta
Intotdeauna cei de la Constanta au vrut sa para originali. Dar cand un text este clar, "originalitatea" adauga la lege. Asa au adaugat si sentinta in procedura somatiei de plata, dupa cate vad.

mirabela

Post by mirabela » 20 Jul 2006, 11:42

instanta a respins cererea introdusa prin proced som de plata, considerand ca pt solutionarea conflictului sunt necesare cercetari de fond, care sunt incompatibile cu procedura necontencioasa

oricum, dupa parerea mea, procedura som de plata este o procedura cu doua taisuri

bozo

Post by bozo » 09 Sep 2006, 17:09

Eu sunt de partea celor care o considera o procedura necontencioasa. Si nu pot sa inteleg de ce exista tendinta sa se considere contencioasa doar pentru simplul fapt ca instanta rezolva cererea cu citarea partilor. Procedura gratioasa nu exclude citarea. Cererile adresate instantei se solutioneaza fara citare numai cand legea prevede. Pana acum nu am auzit ca cerererile necontencioase se solutioneaza fara citare, ba dimpotriva instanta poate sa cheme spre a cere explicatii persoanele implicate in cauza respectiva. Aceasta nu inseamna ca se transforma automat in procedura contencioasa.

Revenind la somatia de plata, cererea este necontencioasa pentru ca dreptul potrivnic nu-l va stabili instanta, el exista in afara de orice dubiu si contestatie, inainte ca creditorul sa se adreseze instantei. Cererea se face numai pentru a putea fi executata silit creanta certa , lichida si exigibila, pe care debitorul nu intelege sa o execute de buna voie. In situatia in care debitorul va contesta, pentru varii motive, creanta, atunci automat procedura necontencioasa a somatiei de plata se va transforma intr-o procedura contencioasa, iar instanta va respinge cererea de somatie de plata ca inadmisibila, in opinia mea, iar nu ca neintemeiata.

Post Reply