Leustene, trebuie neaparat sa remarc faptul ca ai spirit analitic si de observatie.
Insa Atto nu a fost rautacioasa cu tine, desi asa ar parea , la prima citire a interventiei sale.
Intr-o opinie, judecatorul, in temeiul rolului sau activ, nu este legat de motivarea in drept pe care o face reclamantul. Indicarea gresita a temeiurilor legale ale actiunii, nu ar duce automat la respingerea cererii ca nefondata. Judecatorii au obligatia sa staruie, prin toate mijloacele legale, pentru a preveni orice greseala in aflarea adevarului. , pe baza stabilirii faptelor si prin aplicarea corecta a legii. (art.129 al.5 C.pr.civ)Dar&....
Intr-o alta opinie, potrivit art.129 alin 6 Cpr.civ, in toate cazurile,
judecatorii hotarasc numai asupra obiectului cererii deduse judecatii.
Asa fiind, reclamantul a solicitat anularea contractului de intretinere invocand dreptul de preferinta stipulat in favoarea sa in contractul lui cu decedatul + art.1645 C.civ. Nu prea cred ca era potrivita o actiune pauliana date fiind efectele acesteia , limitate doar la raportul dintre creditor si tert. Revocarea actului se face numai in masura in care aceasta este necesara pentru indestularea creditorului.Insa cum dreptul de preferinta se raporteaza la vanzarea imobilului ,iar intentia de instrainare nu i-a fost notificata, reclamantul avea interes nu sa revoce vanzarea printr-o actiune pauliana ci sa anuleze vanzarea pentru a-si valorifica dreptul iar in final, sa cumpere el imobilul (de la mostenitori

).Reclamantul a invocat dreptul sau de preferinta, incalcat prin noul contract, fiind vorba deci, de nulitate relativa. A mai invocat insa si art.1645 c.civ(in care s-ar parea ca este vorba despre nulitate absoluta) neaplicabil in speta, pentru ca intretinutul instrainator nu a murit de boala ci in accident. Oricum , reclamantul si-a incercat norocul invocand si acest articol.Corect era insa sa formuleze actiunea in contradictoriu nu numai cu dobanditorul terenului ci si cu mostenitorii decedatului
Prin urmare, eu zic ca reclamantul a avut calitate procesuala iar respingerea actiunii a fost motivata in sensul "vazut" de CSM .
PS La examen, citeste speta cu atentie si limiteaza-te la ce se cere.Eventual, poti sa spui in plus, de la tine. Doar asa intri in papucii CSM-ului si poti reusi sa vezi lucrurile asa cum le vad ei. Insa cand vei ajunge judecator, poti improviza in conditiile legii si cu masura.
Norocel wrote:
S-au admis contestatiile la barem, in sensul ca :
"La disciplina drept civil subiectul 2 (speta), la intrebarea nr.2 se va acorda punctajul aferent (3 pct.) si pentru solutia de respingere a cererii motivata pe ideea lipsei calitatii procesuale pasive, in sensul neformularii cererii in contradictoriu si cu mostenitorii creditorului din contractul de intretinere. "
Dupa parerea mea, nici acum nu avem o solutie "curata".
Unul dintre cei care au contestat baremul la civil a fost si Viorel Voineag.
Mi-ar fi placut sa pot sa-i vad contestatia.
Interesant...