penalitati: la valoarea totala sau fara tva???

Discutii privind raporturile de Drept Comercial
sebi77

Post by sebi77 » 30 Mar 2006, 11:10

Nu mi se pare in regula sa se calculeze penalitati la toata suma....

rosia_montana

Post by rosia_montana » 30 Mar 2006, 11:15

De ce?

sebi77

Post by sebi77 » 30 Mar 2006, 12:26

Pai suma pe care se presupune ca o ai de incasat se compune din:

- Pretul efectiv al bunului/serviciului prestat
- TVA aferent acestui bun sau serviciu care se plateste la bugetul statului

Mi se pare echitabil sa se plateasca penalitati la pretul efectiv, si eventual sa se dovedeasca un prejudiciu cu privire la neplata TVA catre bugetul statului.

Din punct de vedere contabil, penalitatiile de intarziere sunt asimilate veniturilor exceptionale nu au nici o treaba cu taxa pe valoare adaugata...

rosia_montana

Post by rosia_montana » 30 Mar 2006, 12:46

De acord cu tine, mergand pe logica si corectitudine, dar exista vreo prevedere legala care reglementeaza calculul penalitatilor?

De aia am rugat pe myado sa posteze motivarea instantei, pt ca eu nu cunosc o astfel de reglementare.

myado

Post by myado » 30 Mar 2006, 13:17

pai tot logic si corect esta ca daca eu nu platesc tva ul mi se percep penalizari de catre stat...mi se pare echitabil sa cer si eu pen...
desi eu platesc tva desi debitoarea nu a platit facturile...

sebi77

Post by sebi77 » 30 Mar 2006, 13:38

Da dar trebuie sa le dovedesti, si nu se platesc cu titlu de penalitati ci de despagubiri.....

Daca ne luam dupa rationametul tau ar trebui sa soliciti si penalitatile de la CAS, CASS, si alte taxe si impozite pentru ca datorita faptului ca nu ai incasat acesti bani nu ai putut plati impozitele respective.... Sigur e corecta aceasta motivare dar trebuie si dovedita ...

der_graaf

Post by der_graaf » 30 Mar 2006, 13:48

plata unei facturi presupune plata in totalitate a acesteia (inclusiv TVA). nu se poate incasa de la debitor mai intai valoarea serviciului/produsului si apoi TVA-ul pe acesta. primul platitor al TVA-ului este clientul/beneficiarul. in contracte se stipuleaza de obicei ca neplata facturii emise de X duce la calcularea penalitatilor de intarziere in cuantum de ....%/zi de intarziere pt perioada cuprinsa intre data scadentei inscrisa in factura si data recuperarii integrale a contravalorii facturii de la Y.
temeiul pt perceperea/calcularea si revendicarea penalitatilor este contractul care sta la baza raporturilor comerciale. expresia "neplata facturii" cuprinde valoarea totala a acesteia (inclusiv TVA). pana acum nu am avut probleme din acest punct de vedere si instanta a admis penalitatile calculate la valoarea intregii facturi (inclusiv TVA). si exact ce spunea si myado, un alt argument este si acela ca statul percepe penalitati si dobanzi in cazul in care agentul comercial nu-si respecta obligatia de plata a creantelor bugetare. :skul:

der_graaf

Post by der_graaf » 30 Mar 2006, 14:02

si daca nu-ti vine cumva sa crezi, citeste:

Ordonanta nr. 39 din 30 ianuarie 2003
privind procedurile de administrare a creantelor bugetelor locale

Art. 3. - (1)Constituie obiect al colectarii creantele bugetelor locale provenind din impozite, taxe locale, chirii, redevente, contributii, amenzi si alte venituri ale bugetelor locale, precum si accesoriile acestora, respectiv dobanzi, penalitati si penalitati de intarziere.

Art. 12. - Pentru neachitarea la termenul scadent a obligatiilor la bugetul local debitorii datoreaza dobanzi si penalitati de intarziere.

Art. 14. - (1) ......... Penalitatea de intarziere nu inlatura obligatia de plata a dobanzilor si/sau a penalitatilor.
(2) Penalitatea de intarziere se datoreaza pana la data inceperii procedurii de executare silita.

asa ca statul nu se multumeste doar cu penalitati :grin:

daca un jurist cere in instanta penalitati de intarziere doar pt valoarea facturii fata TVA, o va lua pe cocoasa fooooaaaarte tare de la conducerea societatii. si asa ceva nu e bine :-?

myado

Post by myado » 30 Mar 2006, 16:16

eh, pai dacani musai, cu placere...calculam dnacu si fara tva...da sa stim si noi care-i baza legala...ca ma intreaba shefii maine la :cafea:
:mrgreen:

der_graaf

Post by der_graaf » 30 Mar 2006, 22:00

myado nu stiu ce ai inteles tu, dar daca vei calcula penalitatile la valoarea fara TVA nu cred ca vei mai sta cu sefii la cafea cand te vor chema sa te traga la raspundere. eu iti doresc multa bafta.

myado

Post by myado » 31 Mar 2006, 08:57

io am inteles...si fac cum stiu, cum am facut si pana acuma
dar poate, cine stie, in hj voi gasi un temei pe care noi nu-l stiam...

Post Reply