partaj sau intelegere de comun acord

Familiei
attorneyatlaw

Post by attorneyatlaw » 28 Oct 2005, 21:08

Nu-i chiar asa de neagra treaba.
Instanta va aprecia ca dvs. aduceti 3/4 din veniturile familiei, insa avand in vedere ca sotia presteaza munca in gospodarie probabil va ajunge la concluzia ca bunurile comune urmeaza a fi impartite cu juma - juma.

Pentru alien: merci de sfat insa uneori, la sfarsitul unei zile destul de aglomerate, ma mai pierd cu firea. Cei care ma cunosc ma accepta asa cum sunt. Si nu se supara.

Acu ce sa zic, daca tot dau consultanta pro bono pe forum mi-ar pica mai bine uneori ca ai de intreaba macar sa se osteneasca sa citeasca ce scriu inainte de a pune aceeasi intrebare de 3 ori la rand.
Nu ca asta ar fi o scuza. ideea ta insa e geniala. Pe viitor nu voi mai raspunde celor care oricum nu au rabdare sa citeasca raspunsul, fiind mult prea preocupati de ideea lor. Multumesc inca o data

Gealy

Post by Gealy » 29 Oct 2005, 08:32

Am inteles si va multumesc!
Weekend placut!

ildi

Post by ildi » 27 Dec 2005, 18:47

Cererea de partajare a bunurilor comune se solutioneaza sau nu in cadrul si in timpul procesului de divort?

Intreb, pt. ca la registratura judecatoriei mi s-a spus ca o asemenea cerere se disjunge de actiunea principala (de divort) si se rezolva dupa ce hotararea de divort ramane irevocabila, asa ca cererea de imparteala sa o fac separat.

wittmann

Post by wittmann » 27 Dec 2005, 19:04

Este adevarat. In timp ce divortul dureaza relativ repede (in 3 - 4 termen MAXIM se solutioneaza, partajul dureaza f. mult (in jur de un an de zile).

ildi

Post by ildi » 27 Dec 2005, 19:10

Dar bunurile se vor imparti printr-o tranzactie, prin invoiala partilor, fara tiganie!

De ce Attorneyatlaw (si nu numai ea) spune ca se poate face partajul in cadrul procesului de divort?

Gealy

Post by Gealy » 28 Dec 2005, 11:51

ILDI hai sa iti spun cum am facut eu si cu sotia:

Dupa cum vezi pe aici nu prea afli mare lucru....
Noi ne-am dus la judecatorie sa ne interesam. Era mare balamuc pe acolo, asa ca, dupa ce m-am invartit un pic fara sa aflu nimic, am fost abordat de un avocat care mi-a propus sa imi faca el cererea de divort prin acordul partilor si de partaj prin intelegere asupra unei tranzactii care se poate face pana la o data ulterioara mentionata in cerere. El a compus-o, i-am dat 1.5 mil si peste cateva zile am redactat-o la calculator si am mers impreuna cu fosta sotie si am depus-o in 3 exemplare impreuna cu alte acte la registratura (secretariat sau cum s-o numi!). Am mai platit pe la cec 2 taxe de divort si partaj de aproximativ 600.000 lei.
La o saptamana de la depunerea actelor a venit citatie pt fiecare ca sa ne prezentam peste cateva zile la judecatorie.
La doar 2 saptamani de la depunere eram in fata judecatorului si afirmam ca staruim in desfacerea casatoriei si impartirea bunurilor comune (in cazul nostru un apartament, printr-o tranzactie care a fost mentionata in cererea de divort si partaj). A durat 3 minute dar am pierdut vreo 3 ore pana ne-a venit randul... Era aglomeratie, balamuc, sala mica etc. ca sa stiti ce va asteapta.
Acum hotararea este in pronuntare si asteptam sa ne vina acasa prin posta. Din cate am inteles, odata cu hotararea, desfacerea casatoriei este irevocabila, iar partajul va deveni irevocabil dupa 15 zile, timp in care oricare din voi poate face recurs. Dar, daca faceti, poate nu stiti in ce va bagati... eu va recomand sa nu faceti asta ca e de rau din cate am auzit si am citit. Sa va intelegeti de la inceput!
Cam asta e! Cum ti se pare?

attorneyatlaw

Post by attorneyatlaw » 28 Dec 2005, 15:46

Gealy wrote:ILDI hai sa iti spun cum am facut eu si cu sotia:

Dupa cum vezi pe aici nu prea afli mare lucru....[/quote]

Cand am spus ca e bine sa te duci la un avocat si sa-l platesti ca sa-ti rezolve lucrurile s-au suparat unii pe mine ca sunt prea nervoasa.
Ei bine iata ca s-a dovedit ca am dreptate.
Daca Gealy ar fi citit cu atentie ce am scris ar fi facut exact ce a descris mai sus cu singura diferenta ca scutea onorariul avocatului.
Ceea ce probabil nu ar fi fost tocmai OK ca si omul ala de sta acolo la oficii trebuie sa manance.
Deranjanta oricum remarca lui.

Ildi draga mea, daca partajul este si el "prin acord" adica daca partile au regatita o tranzactie (sau se gandesc sa o faca) atunci capatul de cerere privind partajul nu se disjunge. Nu te lua dupa toti banuitii care vorbesc din auzite.
Daca insa partile nu se inteleg asupra partajului atunci cu certitudine ca se va disjunge acest capat de cerere, dupa cum bine a spus Wittman, pentru ca altfel ar tine in loc nepermis de mult procesul de divort.

Deci spun ca partajul se solutioneaza odata cu divortul in anumite situatii, deja descrise mai sus pentru ca asa se si intampla.

ildi

Post by ildi » 28 Dec 2005, 17:04

In cazul meu divortul nu este cu acordul partilor, exista copil minor, insa sotii vor sa divorteze fara tiganie, s-au inteles cu privire la incredintarea minorului,
impartirea bunurilor, la pastrarea numelui purtat in timpul casatoriei de sotie etc.

Eu nu m-am luat dupa toti banuitii, tanti de la registratura numai ca nu m-a batut cand a auzit ca eu vreau ca instanta sa rezolve in cadrul procesului de divort si imparteala bunurilor comune.
Bazandu-ma pe ce am invatat de la voi + pe ceea ce scrie intr-un curs de procedura,( inclusiv speta C.S.J.) + ca am gasit modele de cerere de divort cu cererea accesorie de impartire a bunurilor comune, am insistat.

Doamna de la registratura s-a enervat foarte tare, mi-a spus ca cheama pe judecatorul de serviciu sa ma invete carte, respectiv TOT ce scrie, nu doar ce sustin eu, si ca a mai fost un avocat destept ca mine care n-a vrut sa priceapa...
Si mi-a mai spus ca fac ce vreau, oricum se disjunge cererea, ii incurc si pe ei (nu stiu cu ce) si ca voi cauta zile intregi dosarul.
Si stiti ce mi-a mai spus?
Ca nu e bine sa supar judecatorul, ca sunt la mana lor.

Astfel, m-am gandit ca poate gresesc si va mai intreb o data, apoi ma intorc cu cererea in ianuarie.

ildi

Post by ildi » 28 Dec 2005, 17:21

Sa fie posibila imparteala prin invoiala odata cu procesul de divort doar in cazul divortului de comun acord???

Va multumesc pt. raspunsuri si rabdare!

meda

Post by meda » 28 Dec 2005, 22:23

uite, ma ofer eu sa raspund, desi nu vad ce completari as putea aduce, fata de cele spuse deja de attorney. e cat se poate de corect tot ceea ce a afirmat, iar intrebarea ta a primit raspuns deja. :)

cat despe doamna de la registratura, in locul tau as lasa-o sa latre in continuare, ca de muscat ma indoiesc ca are puterea sa o faca :mrgreen: si sa cheme pe cine vrea, ca nu vad cum s-ar putea opune cineva inregistrararii cererii tale.

si ca sa fiu mai clara, atata timp cat sotii convin cu privire la modalitatea de partajare a bunurilor comune si depun o tranzactie in acest sens, capatul de cerere privind partajarea bunurilor comune se solutioneaza impreuna cu cererea principala, neavand nici o importanta daca desfacerea casatoriei se solicita din culpa unuia dintre soti, ori prin acordul acestora.

sper sa te ajute raspunsul asta in vreun fel, cu toate ca nu vine decat sa intareasca cele deja afirmate.

ildi

Post by ildi » 28 Dec 2005, 23:20

Sigur ca ma ajuta raspunsul tau, am fost convinsa ca Atto are dreptate (mi-a confirmat si Gealy), acum imi pare rau ca nu am lasat-o pe functionara de la registratura sa o cheme pe jude, sunt tare curioasa ce ar fi spus.

Cand voi depune cererea, o las sa cheme pe cine crede de cuviinta, promit sa va spun si voua ce parere are judecatorul.

Va multumesc mult!

bozo

Post by bozo » 28 Dec 2005, 23:42

Faci cerere normala de divort , prin care soliciti desfacerea casatoriei din culpa comuna, iar, ca si capete accesorii, reluarea numelui purtat de sotie anterior casatoriei, incredintarea minorului, obligatia de intretinere, programul de vizitare, impartirea bunurilor comune. Daca partile sunt de acord pe toate capetele de cerere, se va audia un martor care sa povesteasca despre vatamarea grava si iremediabila a relatiilor de familie, se va efectua ancheta sociala, pt. ca e obligatorie, iar instanta va pronunta desfacerea casatoriei si va incuviinta intelegerea partilor cu privire la celelalte capete de cerere. In privinta partajului, la primul termen, partile pot prezenta o tranzactie, pe care instanta o va consfinti printr-o hotarare de expedient. Procedura este doar formala , daca exista acordul partilor, intrucat, in baza principiului disponibilitatii, acestea sunt suverane sa hotarasca transarea litigiului.

Multa bafta!

ildi

Post by ildi » 28 Dec 2005, 23:52

Bozo, ma bucur ca sari in ajutorul meu si iti multumesc! :floare

Am formulat cererea cum ati spus,( chiar si tranzactia e scrisa), m-a oprit insa functionara de la registratura...Din cauza asta v-am tot sacait.

defectu

Post by defectu » 29 Dec 2005, 08:53

Gealy wrote:ILDI .........
Dupa cum vezi pe aici nu prea afli mare lucru...................

Este un fel de a spune " MULTUMESC"?

...........rusinica :oops: ,.....rusinica :oops:

Image

krisstina

Post by krisstina » 29 Dec 2005, 09:24

Atto, iti multumesc eu. Am invatat multe de la tine (si de la alti forumisti, inclusiv de la curajoasa Ildi) si este o placere sa-ti citesc mesajele. :floare: :floare: :floare:

Post Reply