Dosarul Electrica-lipsa minutei-nulitate sau nu?

Discutii privind procedura penala
excalibur

Post by excalibur » 31 Oct 2005, 12:29

Legalitatea masurii arestarii preventive, dispusa in cursul urmaririi penale, se verifica la imediat dupa inregistarea dosarului (inainte de expirarea duratei pentru care a fost dispusa sau prelungita in cursul urmaririi penale).
Apoi, in cursul judecatii, se fac verificari periodice (la inteval ed ecel mult 60 de zile).
Solutia trebuie pronuntata in sedinta publica, sub sanctiunea nulitatii.

mariusms

Post by mariusms » 31 Oct 2005, 17:30

De ce incercati voi sa despicati firul in patru? Incheierea are o structura iar sentinta/decizia are alta structura. Asa spune c.pr.p. Faceti ce vreti pana laurma. :(

ainsof

Post by ainsof » 31 Oct 2005, 17:51

Ce deosebire exista intre incheierea prin care s-a dispus mentinerea arestului preventiv si o sentinta, sub aspectul structurii?
Are incheierea asta dispozitiv?
Se pronunta acest dispozitiv in sedinta publica?
Poate fi atacata aceasta incheiere?

mariusms

Post by mariusms » 31 Oct 2005, 18:31

Nu la partea expozitiva-considerente-dispozitiv ma refeream, ci la structura amanuntita, data in cod.

ainsof

Post by ainsof » 01 Nov 2005, 07:39

Din tacerea ta inteleg ca raspunsul este pozitiv la ultimele 3 intrebari.
Nu cred ca tu vrei sa-ti mentii punctul de vedere initial, cu orice pret, pentru ca asta denota de obicei o lipsa pe inteligenta (inteligenta=adaptare) iar tu pari un baiat inteligent, asa ca banuiesc ca ai totusi argumente pentru a sustine ca o incheiere prin care s-a dispus cu privire la mentinerea unei masuri preventive, incheiere care poate fi atacata separat cu recurs si care trebuie, sub pedepsa nulitatii, pronuntata in sedinta publica, nu trebuie sa aiba o minuta.
Cand judecatorul se pronunta trebuie sa aiba scrisa pronuntarea undeva in dosar, ca sa o poata apoi scrie in condica de sedinta si pronunta in sedinta publica.
Acest script separat pe o foaie din dosar sau direct pe ultimul act din dosar, este minuta mariusm.
Daca judecatorul intra si pronunta ceva ce nu a scris in momentul cand a luat decizia, cum se poate dovedi ulterior ca solutia pronuntata este cea luata de judecator?
Crezi ca este suficient sa fie scrisa solutia in condica inainte de pronuntare?

mariusms

Post by mariusms » 01 Nov 2005, 14:18

Incheierea prin care se dispune masura arestarii preventive se pronunta de indata. Nu vad de unde necesitatea unei minute !?
Minuta este rezultatul deliberarii si este specifica sentintelor/deciziilor (asa scrie in cod, ce sa-i faci). Vezi bine, dupa deliberare, care are loc in secret, in afara sedintei si se citeste in sedinta publica cu ocazia pronuntarii.
Mersi de compliment, asemenea. :cafea: :cafea:

sechmet

Post by sechmet » 01 Nov 2005, 14:23

mariusms wrote:Incheierea prin care se dispune masura arestarii preventive se pronunta de indata. :
Adica se si redacteaza si semneaza de judecator, inainte de pronuntare?

mariusms

Post by mariusms » 01 Nov 2005, 14:56

In primul rand vorbim de incheiere unde nu avem o pronuntare si deliberare dupa inchiderea dezbaterilor, ca in cazul hotararilor prin care se solutioneaza cauza (sentinte/decizii).
In al doilea rand, intrebarea mi se pare hilara. Ce vrei sa raspund? Ca incheierea se redacteaza de grefier in 24 de ore? Daca am avea deliberare si inchidere a dezbaterilor (in urma carora se solutioneaza procesul) si pentru incheiere, ceea ce ar fi presupus reglementarea minutei si pentru incheieri, atunci am avea obiect de discutie.

sechmet

Post by sechmet » 01 Nov 2005, 15:04

mariusms wrote:In primul rand vorbim de incheiere unde nu avem o pronuntare si deliberare dupa inchiderea dezbaterilor, ca in cazul hotararilor prin care se solutioneaza cauza (sentinte/decizii)..
Vrei sa spui ca incheierea prin care se dispune mentinerea arestarii preventive nu se pronunta in sedinta publica?

mariusms

Post by mariusms » 01 Nov 2005, 15:13

Am spus pronuntare si deliberare dupa inchiderea dezbaterilor. Clar?
Cauta tu minuta pentru incheiere si cand o vei gasi, striga tare "evrika" !

sechmet

Post by sechmet » 01 Nov 2005, 15:18

Decizia de a prelungi masura arestarii se pronunta sau nu in sedinta publica?
Mariusm, minuta nu-i altceva decat ce a scris cu manuta lui judecatorul inainte de a trece solutia in registru si de a face pronuntatea in sedinta publica.
Ia-o si tu logic, daca judecatorul a luat decizia de a prelungi masura, trebuie sa fie un act in care sa se consemneze imediat decizia luata, ca alfel ce ataca partea nemultumita?
Si acest act trebuie citit in sedinta publica, pentru ca altfel cum ar curge termenul de la pronuntare?

mariusms

Post by mariusms » 01 Nov 2005, 15:31

Incheierea se pronunta sau nu in sedinta pe loc?

sechmet

Post by sechmet » 01 Nov 2005, 15:45

Depinde de incheiere mariusm.
Daca incheierea poate fi atacata separat cu recurs, clar ca trebuie pronuntata si motivata, altfel ce ataci?
Nu toate incheierile sunt identice si nu toate au acelasi regim juridic.

mariusms

Post by mariusms » 01 Nov 2005, 15:55

Toate incheierile se motiveaza si se pronunta. Eu pusesem art hot "a" , adica ma refeream la cea care se pronunta de indata, pe loc in fata procurorului care vine de manuta cu invinuitul/inculpatul sa-si ia portia de arestare.
Daca vrei, putem discuta si teorie, inca nu am uitat-o, dar nu cred ca este cazul aici si acum.
Pax. :cafea: :cafea:

sechmet

Post by sechmet » 01 Nov 2005, 16:14

Si atunci tu ce zici, in cazul prelungirii arestarii, judecatorul consemneaza in vreun registru aceasta pronuntare sau o spune doar in sedinta, nu face minuta, nu scrie in nici un registru solutia, partea interesata ataca si abia dupa se face si incheierea?
Eu nu ma cert cu tine mariusm, doar ca logic nu-mi suna normal sa poti ataca ceva ce nu s-a consemnat intr-un act procesual scris.

Post Reply