Cat invatati pe zi?
din cate stiu examenul de la inm e unul destul de dur.din doua motive:exigenta de bun teoretician,as merge pana la cercetator, si cea de profesionist,practician.or e cunoscut ca munca de recherche e diferita ca si continut de cea de practician.dezbaterea juridica in abstract,pe care o cauta si o face teoreticianul e mult diferita de cea in concret, pe o speta pe care o fac practicienii.
practic acest examen nu-mi raspunde la intrebarea pentru ce ma pregatesc?care este testul?ca sunt un bun practician?sau un bun teoretician?
mai interesant mi se pare examenul de definitivare in avocatura,in 2002 cand l-am dat eu consta intr-un test grila de verificarea cunostintelor teoretice.nnsavoir fairenn se pare ca nu conteaza nici dupa 1 si de stagiu,de practica.
gasesc ca e aberant.
practic acest examen nu-mi raspunde la intrebarea pentru ce ma pregatesc?care este testul?ca sunt un bun practician?sau un bun teoretician?
mai interesant mi se pare examenul de definitivare in avocatura,in 2002 cand l-am dat eu consta intr-un test grila de verificarea cunostintelor teoretice.nnsavoir fairenn se pare ca nu conteaza nici dupa 1 si de stagiu,de practica.
gasesc ca e aberant.
Mda ... vad ca-mi luai o replica buna la mesajul meu :) iar primul care a sarit sa mi-o aplice a fost ... chiar.. stimabilul ...Jus. Apropo .. bine ai revenit! Incerc sa fiu sincer ...si sa-ti spun Jus ... ca numai prima parte a mesajului tau mi-a placut : "Salutare Gavrile" ... Te salut si eu .. si te felicit pt. reusita ta (chiar daca nu e inca oficiala).
"Iata ca iar ma iau cu tine" ... vad ..ca te iei iar de mine ... insa de la ultima noastra "confruntare" am invatat ceva : sa fiu mai prudent inainte de a atrage atentia cuiva despre care nu ai idee de cum va reactiona.
Imi spui de prietena ta ... sau de tipul ala din facutate care invatat 80 de pagini/zi.. materie noua. Ma mira foarte tare acest fapt... de aceea am hotarat sa incerc si eu ... sa vad cat pot invatat in 10-12 ore ... sa-mi vad limita... si am sa informez .. despre ea..
"Facultatea de Drept implica toceala orice ai vrea tu. Acum vine diferenta intre aia de inteleg - invata logic si aia de nu inteleg - invata ca pasarea din colivie numita papagal."
Asta, pe bune, m-a deranjat foarte tare. M-ai facut, indirect, "papagal".
As dori, te-as ruga chiar, ca in viitor sa INCERCI sa te abtii de la asemenea "complimente". Ti-as fi foarte recunoscator ... poate ca am reusi intr-un final sa comunicam.
Un lucru pe care l-am observat : nu prea esti un "om al argumentelor", in sensul ca nu cedezi in fatza argumentelor. Denota ... o parte a caracterului tau ... Dar ... bineinteles ... ma pot insela ..
Sper , sa ma insel.
"Iata ca iar ma iau cu tine" ... vad ..ca te iei iar de mine ... insa de la ultima noastra "confruntare" am invatat ceva : sa fiu mai prudent inainte de a atrage atentia cuiva despre care nu ai idee de cum va reactiona.
Imi spui de prietena ta ... sau de tipul ala din facutate care invatat 80 de pagini/zi.. materie noua. Ma mira foarte tare acest fapt... de aceea am hotarat sa incerc si eu ... sa vad cat pot invatat in 10-12 ore ... sa-mi vad limita... si am sa informez .. despre ea..
"Facultatea de Drept implica toceala orice ai vrea tu. Acum vine diferenta intre aia de inteleg - invata logic si aia de nu inteleg - invata ca pasarea din colivie numita papagal."
Asta, pe bune, m-a deranjat foarte tare. M-ai facut, indirect, "papagal".
As dori, te-as ruga chiar, ca in viitor sa INCERCI sa te abtii de la asemenea "complimente". Ti-as fi foarte recunoscator ... poate ca am reusi intr-un final sa comunicam.
Un lucru pe care l-am observat : nu prea esti un "om al argumentelor", in sensul ca nu cedezi in fatza argumentelor. Denota ... o parte a caracterului tau ... Dar ... bineinteles ... ma pot insela ..
Sper , sa ma insel.
M-ati pus rau de tot pe ganduri....80 de pagini/zi....! hm...
Acum, in alta ordine de idei, am sa-mi scriu pe o hartie sfatul lui fanfanlatulipe, astfel incat, de cate ori voi face ochi dimineata, sa-mi intre in cap ca EU vreau sa fiu prima pe lista!
Ma lasi pe mine...?(ar trebui sa-mi spui sus si tare ca NU, ca altfel n-are nici-o valoare pt. mine) ok?
bafta!
Acum, in alta ordine de idei, am sa-mi scriu pe o hartie sfatul lui fanfanlatulipe, astfel incat, de cate ori voi face ochi dimineata, sa-mi intre in cap ca EU vreau sa fiu prima pe lista!
Ma lasi pe mine...?(ar trebui sa-mi spui sus si tare ca NU, ca altfel n-are nici-o valoare pt. mine) ok?
bafta!
gavril nu te supara pe mine,dar facultatea de drept in romania chiar presupune toceala,atat timp cat esti pus sa memorizezi si sa redai dispozitii din codul civil etc.de ce ca sa trec examenul la penal special sunt obligata sa invat pe de rost articolele din cod.pentru ca asta presupune,mai intai sa cunosti pe dinafara continutul legal dupa care incepi analiza fiecarui element.tin minte ca in anul 3 facusem cerere la profesor sa ne lase cu codurile,el a vrut cica,insa decanatul n-a vrut...
de ce la examenul de def in avocatura esti pus sa redai?practic esti obligat sa memorizezi cat mai mult si cat mai in detaliu,la urma ce-ti ramane in cap?
practic asta echivaleaza cu o cunoastere de ansamblu a dreptului insa chestiunile de detaliu le uiti pentru ca nu ajungi sa le aprofundezi in cadrul rezolvarii unor probleme concrete.
de ce la examenul de def in avocatura esti pus sa redai?practic esti obligat sa memorizezi cat mai mult si cat mai in detaliu,la urma ce-ti ramane in cap?
practic asta echivaleaza cu o cunoastere de ansamblu a dreptului insa chestiunile de detaliu le uiti pentru ca nu ajungi sa le aprofundezi in cadrul rezolvarii unor probleme concrete.
medeea, bine ca voi ati avut macar curajul sa propuneti schimbarea, sa va lase cu codurile. la noi nici macar nu i-a trecut cuiva prin cap asa ceva :( oricum, nu cred ca ar fi acceptat proful ca asta ar fi presupus sa schimbe si el stilul subiectelor cu unul mai inteligent, pt care sa nu fie suficient sa copiezi din cod.
medeea, nu esti obligata sa inveti pe de rost continutul articolelor din Cod, ci sa stii cam ce spun. Spre exemplu, la legitima aparare ar trebui sa stii conditiile atacului, apararii etc.
La partea speciala apare mai corecta varianta ta, dar profii care cer enumerarea agravantelor si chestii de astea, sunt absurzi. Mai ales in conditiile in care stii toate agravantele pe de rost si nu stii, de ex, cand se consuma infractiunea de seductie...
In legatura cu invatatul propriu-zis eu niciodata nu am invatat materia ca o poezie, ci doar am citit citit si citit iar. Ca o carte normala.
Pot sa spun ca intr-o zi de sesiune normala de genul 8-10 ore citeam undeva pana la 300 de pag. In conditiile astea nu am cazut nici un examen in faculta. Sa fiu sincer, am luat foarte putine note mici (vreo 2 de 6, din care unul pe nedrept....vreo 3 de 8 si restul de la 9 in sus).
PSn nu vreau sa ma laud, caci chiar nu am cu ce (inca sper eu).
Am vrut doar sa arat ca pt mine sistemul a functionat si chiar fff bine.
Niciodata nu am avut impresia ca tocesc!
La partea speciala apare mai corecta varianta ta, dar profii care cer enumerarea agravantelor si chestii de astea, sunt absurzi. Mai ales in conditiile in care stii toate agravantele pe de rost si nu stii, de ex, cand se consuma infractiunea de seductie...
In legatura cu invatatul propriu-zis eu niciodata nu am invatat materia ca o poezie, ci doar am citit citit si citit iar. Ca o carte normala.
Pot sa spun ca intr-o zi de sesiune normala de genul 8-10 ore citeam undeva pana la 300 de pag. In conditiile astea nu am cazut nici un examen in faculta. Sa fiu sincer, am luat foarte putine note mici (vreo 2 de 6, din care unul pe nedrept....vreo 3 de 8 si restul de la 9 in sus).
PSn nu vreau sa ma laud, caci chiar nu am cu ce (inca sper eu).
Am vrut doar sa arat ca pt mine sistemul a functionat si chiar fff bine.
Niciodata nu am avut impresia ca tocesc!
8O virtual, se vede treaba ca ai cu ce te lauda. Eu nu citeam 300 de pagini pe zi nici pe vremea cand devoram romane gen " Forsyte saga", "Jane Eyre", "Madamme Bovary" etc. etc. Daca tu citesti cartile de drept cu un randament de 300 de pagini pe zi rezulta ca ori esti aproape bionic:lol:, ori sunt eu cea care ar trebui sa-ti spun :"Nepoateee!". Am "rasfoit" si eu tratatul lui Neagu intr-o zi in sesiune, dar nu consider ca-l citisem cu adevarat, ci ca doar obtinusem o imagine de ansamblu, si aia in ansharf cumva...Cred ca exagerezi, totusi.
De ce va feriti sa spuneti ca e, intradevar, vorba de TOCEALA ?!
Chestia cu LOGICA vine dupa...
Problema e ca daca nu stii ce sa faci cu ce ai tocit stai acasa!
Poate oricine sa CITEASCA si 500 de pagini pe zi, iar a doua zi sa redea cate ceva din ce a lecturat. Intrebarea e daca ii mai ramane ceva in cap peste o luna?!
Poate sa aiba canadienii orice stil,...ar trebui sa ne ia capun?! De ce spunem intotdeauna ca altii au ce-i mai bun, numai noi nu?! Eu consider ca suntem mult mai capabili decat multi dintre ei...
Problema e ca daca nu stii ce sa faci cu ce ai tocit stai acasa!
Poate oricine sa CITEASCA si 500 de pagini pe zi, iar a doua zi sa redea cate ceva din ce a lecturat. Intrebarea e daca ii mai ramane ceva in cap peste o luna?!
Poate sa aiba canadienii orice stil,...ar trebui sa ne ia capun?! De ce spunem intotdeauna ca altii au ce-i mai bun, numai noi nu?! Eu consider ca suntem mult mai capabili decat multi dintre ei...
problema e ca aici daca nu stii ce sa faci cu ce ai citit nu termini facultatea.nimeni nu-ti pretinde sa redai,ci sa intelegi foarte bine,sa stii cum sa faci legaturile intre institutii iar cand ai o problema sa stii unde sa cauti si sa aplici solutia corecta.asa se face ca facultatea de drept si nu numai sunt primele filtre pentru piata muncii.grety1919 wrote:De ce va feriti sa spuneti ca e, intradevar, vorba de TOCEALA ?!
Problema e ca daca nu stii ce sa faci cu ce ai tocit stai acasa!Poate oricine sa CITEASCA si 500 de pagini pe zi, iar a doua zi sa redea cate ceva din ce a lecturat. Intrebarea e daca ii mai ramane ceva in cap peste o luna?!
din punctul asta de vedere eu cred ca ei au ceva mai bun decat noi.
Ideea este ca daca tocesti si nu inveti logic, fara sa intelegi ceeace inveti, in primul rand nu poti sa retii pentru ceva timp si chiar doar te aflii in treaba.grety1919 wrote:De ce va feriti sa spuneti ca e, intradevar, vorba de TOCEALA ?!
Chestia cu LOGICA vine dupa....."
Daca aveti timp de pierdut aiurea sau doar vreti ca membrii familiei sa va admire pentru cat de mult va irositi in scopul de a reusi la un examen, este treaba fiecaruia.
Dar sa nu aiba nimeni pretentia ca daca toceste un an va intra la INM!
Sper ca ai dreptate! Dar sunt persoane cu o memorie atat de buna incat reproduc cu foarte mare "convingere" si rezultatele sunt excelente. Cei care reusesc sa invete 60pag/zi si inteleg ce citesc cred ca sunt totusi mai putini. Una din colegele mele(cu un an mai mica) avea capacitatea asta si a intrat in primul an la INM. In iunie a dat licenta iar in august a intrat la institut. Totusi in spatele acestei reusite se ascunde o munca imensa-non-stop(cu pauza de masa). Asa ca..spor la treaba si nu va lasati descurajati!
Bai Gavrile. Unde intelegi tu ca te-am facut papagal? Ma deranjeaza sa imi puna oamenii diferite vorbe in gura pe care eu nu le-am folosit. Am spus doar ceea ce implica facultatea de drept si atat.
Iar fata aceea care a zis ca se pot citi si 500 de pagini pe zi cred ca a exagerat putin. Alea nici nu poti sa le rasfoiesti, dar sa le si citesti.
Iar fata aceea care a zis ca se pot citi si 500 de pagini pe zi cred ca a exagerat putin. Alea nici nu poti sa le rasfoiesti, dar sa le si citesti.
"problema e ca aici daca nu stii ce sa faci cu ce ai citit nu termini facultatea." zici tu, Medeea.
...e cam acelasi lucru cu ce am spus eu: ca stai acasa cu diploma in Romania, ca nu termini facultatea in Canada...oricum nu faci bani.
In cazul in care stai acasa cu diploma, aici in Romania, recunosc, iti zice nea Vasile "sa traiti domnn procuror" - avantaj noi - romanii.
parol!
...e cam acelasi lucru cu ce am spus eu: ca stai acasa cu diploma in Romania, ca nu termini facultatea in Canada...oricum nu faci bani.
In cazul in care stai acasa cu diploma, aici in Romania, recunosc, iti zice nea Vasile "sa traiti domnn procuror" - avantaj noi - romanii.