Cec in alb

Discutii privind raporturile de Drept Comercial
ildi

Post by ildi » 20 Sep 2005, 13:55

In cursurile mele de drept comercial nu scrie nicaieri ca cecul dat in alb ar fi nul.
Sa inteleg ca daca completez cecul cu suma care a ramas neachitata voi savarsi o infractiune?
In cazul in care societatea nu mai functioneaza, ce castig daca fac plangere penala impotriva celui care mi-a dat cecul?

croc

Post by croc » 20 Sep 2005, 15:23

nici eu nu stiu;
citeste legea si normele BNR referitor la CEC;
te vor ajuta;

kko

Post by kko » 20 Sep 2005, 15:38

Extras din L 59/1934
ART. 14
Daca un cec necompletat la emitere a fost completat fara a tine seama de intelegerile intervenite, neobservarea acestor intelegeri nu poate fi opusa posesorului, afara numai daca acesta a dobandit cecul cu rea credinta, sau daca posesorul a
savarsit o greseala grava in dobandirea cecului

Extras din Normele cadru 7/1994
PCT. 67
Cecul in alb este un instrument de plata care cuprinde numai semnatura tragatorului, iar uneori si o parte din mentiunile cerute de art. 1 din Legea asupra cecului.
PCT. 68
Mentiunile care lipsesc trebuie sa fie completate atunci cand posesorul prezinta cecul la plata. Este obligatoriu ca cecul in alb sa aiba completat numele ultimului posesor in momentul platii.
PCT. 69
Primitorul cecului in alb ca si oricare dintre posesorii succesivi ai acestuia au dreptul de a completa instrumentul respectiv cu mentiunile cerute de art. 1 din Legea asupra cecului, conform intelegerilor care au avut loc anterior intre semnatarii cecului, fara a mai fi necesara interventia tragatorului. Dreptul de completare trece de la un posesor la altul odata cu predarea cecului.
Pentru ca posesorul cecului sa nu depaseasca intelegerile initiale dintre semnatarii cecului, in cazul cecului in alb se va adauga o clauza care sa contina una dintre urmatoarele formulari:
a. - "Inaintea platii posesorul va completa cecul" - in cazul dreptului nelimitat al posesorului cecului in alb privind completarea acestuia;
sau
b. - "Inaintea platii posesorul va completa cecul, fara a depasi..." - in cazul dreptului limitat al posesorului cecului in alb privind completarea acestuia.
Limitarea dreptului posesorului cecului in alb de a completa instrumentul se va face in legatura cu una sau mai multe din mentiunile obligatorii prevazute la art. 1 din Legea asupra cecului, respectand standardele de continut din prezentele norme-cadru.
Banca Nationala a Romaniei si societatile bancare nu vor primi cecuri in alb necompletate.
PCT. 70
Posesorului de buna-credinta al cecului nu i se poate imputa nerespectarea intelegerilor dintre tragator si beneficiar stabilite cu ocazia emiterii cecului, daca cecul respectiv a fost completat abuziv de catre beneficiar sau de catre un alt posesor.
PCT. 71
Nerespectarea intelegerilor stabilite in momentul emiterii cecului, cu ocazia completarii lui, va putea fi opusa posesorului numai daca se face dovada ca acesta a dobandit cecul cu rea-credinta sau a savarsit o greseala grava in dobandirea lui.
Banca Nationala a Romaniei si societatile bancare nu vor putea primi un cec in legatura cu care le-a fost notificat de catre tragator ca a fost completat abuziv si apoi pus in circulatie, chiar daca cecul le este prezentat de catre un posesor de buna-credinta.

Pai Ildi "draga" eu ti-am facut trimitere, cu cateva postari anterioare la textele mai sus redate... :lol:
Sa nu te superi, prin ce cursuri de dr.comercial ai citit despre CEC-uri ??Ca io nu prea am vazut multa "literatura"in domeniu.Mai mult despre cambii si Bo.Chiar daca se aseamana, exista insa si diferente deloc de neglijat....

ildi

Post by ildi » 20 Sep 2005, 15:53

Nu am cursul la mine draga KKO :-P ce imi amintesc ca sunt 2 volume...verzi. :roll:
Va multumesc tuturor pt. informatii !!

kko

Post by kko » 20 Sep 2005, 15:57

Alea a lun Turcu & L.Pop ?? :-P :-P :-P

michell

Post by michell » 21 Sep 2005, 08:08

Cecurile necompletate de catre platitor sunt considerate nule in primul rand dintr-un considerent foarte sanatos, anume acela ca puteau fi pirdute de catre posesorul acestora sau pur si simplu pot fi furate. Si atunci ce s-ar intampla daca oricine ar putea completa aceste cecuri? Posesorii lor ar ajunge sa plateasca orice cec venit la plata, cec necompletat de catre acesta. E o chestie de logica.

lauraC

Post by lauraC » 21 Sep 2005, 10:34

Debitorul mai exista? Am avut si eu cecuri in alb. Cand debitorul "uita" sa plateasca ii trimiteam o "scrisorica" in care ii aminteam cat mai are de plata, ii dadeam termen de plata si ii aratam ca in cazul in care nu achita pana la data de ... introduc la plata instrumentul bancar lasat garantie. Bineinteles, cu aratarea consecintelor in cazul unui refuz pentru lipsa de disponibil in cont. A functionat intotdeauna.

kko

Post by kko » 21 Sep 2005, 15:08

michell wrote:Cecurile necompletate de catre platitor sunt considerate nule in primul rand dintr-un considerent foarte sanatos, anume acela ca puteau fi pirdute de catre posesorul acestora sau pur si simplu pot fi furate. Si atunci ce s-ar intampla daca oricine ar putea completa aceste cecuri? Posesorii lor ar ajunge sa plateasca orice cec venit la plata, cec necompletat de catre acesta. E o chestie de logica.
Michell ma belle ai putea sa ne spui cand si in ce conditii cecurile necompletate pot fi "considerate nule"???

Ca element ajutator: nu este o chestie de logica...si nu tine de considerente sanatoase......ci de reglementare....

:floare: :floare: :floare:

michell

Post by michell » 21 Sep 2005, 18:56

Pentru cultura mea generala... Ai lucrat vreodata cu asa ceva?
Stii cum se completeaza si in ce conditii?
Eu ceea ce spun o spun din practica si nu din auzite .
Stii ca daca cecul nu este scris cu aceeasi culoare si nu are acelasi scris banca il refuza la plata? Poate ca nu ...
Eu insa m-am lovit de asemenea probleme.
Si afla ca toate aceste chestiuni difera de la o banca la alta.

maxxim

Post by maxxim » 22 Sep 2005, 07:35

Dupa cautari si cautari ...
Singurul articol legat de cecul in alb l-am gasit in Revista de Drept Comercial nr. 4/2004, al unui prim-procuror. Incearca sa analizeze consecintele emiterii cecului in alb in situatia in care nu exista disponibil in contul bancar si mai ales prezinta cazuri concrete in care cecul nu are rolul sau specific, ci este utilizat pentru garantarea creantei.

:floare: :floare: :floare: pentru domnite.

lauraC

Post by lauraC » 22 Sep 2005, 08:05

Mai exista ceva pe site-ul inm in sectiunea "materiale utilizate in formarea continua" - drept penal. E tratat subiectul cecului fara acoperire in cont, cu referire si la "completarea incompleta".

kko

Post by kko » 22 Sep 2005, 08:13

Michell, de ce te-ai facut arici ??

Tu nu stii cat stiu eu din ce nu stii tu. Dupa cum nici eu nu stiu cate nu stii tu din ce stiu eu.
Eu ti-am pus o intrebare (nu o ghicitoare) la care ai evitat sa raspunzi. Atunci cand faci afirmatii atat de categorice , si spui ce spui din practica, nu din auzite, eram curios pe ce te bazezi. Este posibil ca tu sa stii ceva ce eu nu stiu. Si atunci, "mea culpa"&... dar daca nu spui bine, inseamna ca te inseli si este bine sa afli , pentru cultura ta generala si pentru viitor, ca te-ai inselat.

michell wrote:Stii ca daca cecul nu este scris cu aceeasi culoare si nu are acelasi scris banca il refuza la plata? Poate ca nu ...
Unde este reglementata chestia asta ?

PS Daca tot m-ai antrenat in domeniul "cine stie raspunde" : Michell, ce spui tu despre un cec indoit??

:floare: :floare: :floare:

conjurnd

Post by conjurnd » 22 Sep 2005, 12:56

tot din practica .... avem carnete intregi de cecuri doar semnate si stampilate de clienti, pe care le completam si le introducem in banca in conditiile din contract.
E adevarat emiterea unui cec in aceasta forma este infractiune la legea cecului.
De asemeni se poate intampla ca un tepar versat sa declare cecul pierdut dupa ce mi l-a dat pentru decontare sau se poate sa aduca dovezi cum ca eu am fost informat ca nu are disponibil in cont- deci n-am fost nici o clipa inselat- sau poate sa spuna ca cecul respectiv a fost lasat doar ca garantie, plata urmand sa se faca cu numerar. Oricum, trebuie sa faca proba.
CU privire la completarea cec-urilor lasate de debitori nu vad nici o problema. Nu e nici nul , nu e absolut necesara nici clauza de completare prevazuta in norme. DE altfel nici nu am vazut astfel de clauze vreodata. Pe procurori nici nu -i intereseaza cine a completat cec-ul atat timp cat data si suma corespund cu datele din contract sau comanda.

michell

Post by michell » 22 Sep 2005, 13:54

Scuze KKO daca te-ai simtit ofensat. Nu m-am facut arici . Sa stii ca ceea ce spun chiar asa este. Sunt anumite lucruri care tin strict de politica fiecarei banci. La fiecare banca te lovesti de alte chestii.
Nu te supara... dar teoria nu se prea potriveste cu practica, mai ales cand e vorba de banci.
:cafea: :floare:

kko

Post by kko » 22 Sep 2005, 23:07

Michell, eu nu m-am simtit ofensat. Eram curios ce stii tu in plus fata de mine. Ori daca ce stiu eu mai stiu si altii . Atata tot. :grin: :grin: :grin:

Imi face o adevarata placere sa ma "lupt" cu bancile ori de cate ori am ocazia. Le cunosc anumite "secrete" ce tin de bucataria lor interna, zic ei , inaccesibila muritorilor de rand ....:twisted:

:floare: :cafea:

Post Reply