legalizare retea!

Discutii privind raporturile de Drept Comercial
b_42_jim

Post by b_42_jim » 14 Aug 2005, 11:59

Incercand sa fiu constructiv pentru andana_va care saraca asteapta totusi un raspuns clar, ea a intuit foarte corect ce-ar avea de facut, dar avea nevoie de o confirmare si poate o detaliere. Oricine intreaba un furnizor de servicii internet daca acesta ar fi de acord sa-i fie redistribuit serviciul, va primi raspunsul ca numai in baza unui contract de redistribuire. Sau pentru abonatii suplimentari pe aceeasi conexiune, numai contra unei taxe suplimentare pentru fiecare persoana. Deci, din start, partajarea unei conexiuni fara o plata suplimentara catre furnizor devine ilegala. Orice constructie juridica (asociere in participatiune) in care nu apare macar UN comerciant autorizat legal este sortita esecului. Si asta deoarece furnizorul trebuie sa aiba clar evidentiati clientii, exista si tendinta de a responsabiliza utilizatorii prin alocarea unei adrese de IP fixa si reala tocmai pentru a urmari comportamentul lor pe internet. Altfel, din spatele acestor retele de cartier, sub protectia anonimitatii, se lanseaza nenumarate atacuri in internet si se fac tot felul de furturi. Cred ca ti-e clar de ce nici o autoritate nu incurajeaza astfel de practici.

Mai mult, eu daca as cumpara o conexiune buna la un furnizor de internet, nu as imparti-o in stanga si in dreapta fara sa stiu clar cui i-o dau si sa-l pot monitoriza. Doamne fereste, te trezesti ca de pe IP-ul tau se face flooding ori se fura niste coduri de card apoi se golesc conturi si raspunzi tu penal fiindca la tine acasa apare inregistrat IP-ul. Din cauza asta am spus "grija mare", regret ca altii au inteles "vino pe la mine la cabinet".
vasirot wrote:"Stimabile.... sur....ro" va multumesc pentru aprecierile facute si va rog sa primiti intreaga mea consideratie pentru modul in care stiti sa va faceti reclama chiar daca este nevoie sa deformati litera si spiritul legii si sa o interpretati in sensul pe care vi l-ati propus: castigarea unui posibil client
Dupa cum ati observat eu nu mi-am propus sa castig increderea unui nou client dar va sfatuiesc pe viitor sa prezentati lucrurile asa cum sunt in realitate pentru a putea castiga in primul rand credibilitate.
Dragul meu, "realitatea juridica" pe care crezi tu ca o cunosti este un lucru atat de relativ incat nici un judecator nu reuseste totdeauna sa o defineasca fara a gresi. Indatorirea unui avocat este si aceea de a intrezari unde pot aparea probleme si sa feresca pe cat posibil clientul de potentialele necazuri, nu sa-l lase sa intre in "magiun" pana la gat apoi sa-i apara ca un salvator.

Cat despre modul de a-ti pune poalele in cap si a arata celorlati cata desteptaciune zace dedesubt, iti voi trimite un mesaj privat, poate ma lamuresc de ce esti atat de agresiv in loc sa fii constructiv si sa manifesti o atitudine colegiala. In ceea ce ma priveste, daca am facut gestul de a-mi face publica o adresa de internet unde pot fi gasit si identificat, ba chiar am pus si poza, renuntand complet la anonimitate, semnifica faptul ca sunt 100% responsabil pentru ceea ce scriu. Poate ar trebui sa incerci si tu asta, sa vezi daca e usor.

In final, nu uita ca acest forum se numeste totusi "avocatura.com".

sebi77

Post by sebi77 » 15 Aug 2005, 08:57

tot nu am inteles pentru ce are nevoie de un avocat?... :grin:

Daca o luam asa mai are nevoie si de un contabil (pe mine :lol: ) un informatician (pentru ca din cate stiu se fac niste raportari periodic pe la ANRC legate de trafic, clienti etc)

andana_va

Post by andana_va » 16 Aug 2005, 08:08

si totusi, ma poate lamuri cineva care este procedura concreta de legalizare a unei retele de internet?imi pare rau ca o astfel de problema a dat nastere unei discutii, oarecum, agresiva.eu nu doream decat o informare asupra unei probleme despre care nu stiu foarte multe si am nevoie de o indrumare.de partea legala ma pot ocupa( de hartii, obtinerea unor autoriz....), dar nu stiu carei insti./soc. sa ma adresez pt. a obtine aceste autorizatii. :-(

b_42_jim

Post by b_42_jim » 16 Aug 2005, 21:12

Reiau, sunt 2 cai principale:

1. Daca nu vrei sa pierzi vremea cu autorizarile, ramaneti cu totii la stadiul de utilizatori finali si aveti nevoie doar de acordul furnizorului de internet care va furniza contra cost IP-uri suplimentare pentru fiecare utilizator al sub-retelei. De obicei, la mai multi useri/nod se face discount.

2. Daca sunt foarte multi utilizatori si nu este rentabila varianta 1, trebuie ca utilizatorul care redistribuie internetul catre ceilalti utilizatori (ascunsi furnizorului) sa fie comerciant si sa aiba o conventie de revanzare a serviciului de internet. Adica, pe etape: a) constituire societate comerciala (registrul comertului) sau autorizare persoana fizica (primarie); b) acordul furnizorului; c) autorizatie de la ANRC.

Alte variante de a legaliza o retea nu ai. In ambele cazuri te vei lovi de necesitatea obtinerii unui acord de la furnizor, ramane sa decizi care varianta implica mai putine costuri pentru a fi LEGAL.

Si crede-ma, pe acest forum nu vei primi sfaturi mai detaliate. Fiecare intra sa mai prinda o idee, nimeni n-are timp sa dea aici consultatii kilometrice. Deschide bine ochii si citeste de 2 ori ce-a zis fiecare, oricare dintre noi poate avea dreptate.

Succes!

andana_va

Post by andana_va » 18 Aug 2005, 11:53

multumesc mult pt. sfat.nici nu doream o inf. interminabila.aveam nevoie de o idee.si am primit-o.sper sa reusesc.

4wings

salut

Post by 4wings » 18 Aug 2005, 13:51

am sa raspund la intrebarea care a deschis subiectul, fara sa deviez.
1. AF-ul/PF-ul nu poate desfasura activitatea de distributie internet. obiectele de activitate care trebuie continute de actul constitutiv al unei astfel de firme (caci numai SRL poate fi) nu se regasesc in Legea 300/28 iunie 2004 si nici in Noemele Metodologice din 21 oct 2004, de aplicare a acestei legi. codurile astea sunt: telecomunicatii, inchirierea echipamentelor de calcul - inclusiv calculatoare (asta e in Legea 300), comert care se efectueaza prin intermediul automatelor de vandut produse (daca avem si cafea la dozator - valabil pt internet-cafe-uri) si coduri legate de bazele de date (eventual).
2. nu trebuie punct de lucru pt desfasurarea acestor activitati (nu pt comert).
3. intrarea in legalitate se face prin inscrierea actului constitutiv la Registrul Comertului. certificatul constatator care include codurile supuse autorizarii prin declaratia pe proprie raspundere model 2 este suficient de aratat Garzii Financiare, in caz de control.
4. alte avize si autorizatii de care au nevoie distribuitorii de internet si retea se obtin probabil prin intermediul Primariei.
nu ma pot abtine sa nu remarc intr-adevar replica unuia de pe-aici: cel mai bine adresati-va unui avocat. ce-ar fi sa si-o inghita? respect

sebi77

Re: salut

Post by sebi77 » 18 Aug 2005, 14:33

4wings wrote:am sa raspund la intrebarea care a deschis subiectul, fara sa deviez.
1. AF-ul/PF-ul nu poate desfasura activitatea de distributie internet. obiectele de activitate care trebuie continute de actul constitutiv al unei astfel de firme (caci numai SRL poate fi) nu se regasesc in Legea 300/28 iunie 2004 si nici in Noemele Metodologice din 21 oct 2004, de aplicare a acestei legi. codurile astea sunt: telecomunicatii, inchirierea echipamentelor de calcul - inclusiv calculatoare (asta e in Legea 300), comert care se efectueaza prin intermediul automatelor de vandut produse (daca avem si cafea la dozator - valabil pt internet-cafe-uri) si coduri legate de bazele de date (eventual).
2. nu trebuie punct de lucru pt desfasurarea acestor activitati (nu pt comert).
3. intrarea in legalitate se face prin inscrierea actului constitutiv la Registrul Comertului. certificatul constatator care include codurile supuse autorizarii prin declaratia pe proprie raspundere model 2 este suficient de aratat Garzii Financiare, in caz de control.
4. alte avize si autorizatii de care au nevoie distribuitorii de internet si retea se obtin probabil prin intermediul Primariei.
nu ma pot abtine sa nu remarc intr-adevar replica unuia de pe-aici: cel mai bine adresati-va unui avocat. ce-ar fi sa si-o inghita? respect

Extras ORDIN 1333/2003

Art.2. - (1) Orice persoana care intentioneaza sa furnizeze retele sau servicii de comunicatii electronice, denumita in continuare solicitant, are obligatia sa transmita Autoritatii Nationale de Reglementare in Comunicatii, denumita in continuare ANRC, o notificare cu privire la aceasta intentie cu cel putin 7 zile inainte de inceperea activitatii.
(2) Notificarea se va realiza in mod obligatoriu prin completarea formularului-tip prevazut in anexa nr.2.
(3) Furnizarea, exclusiv pentru nevoi proprii, de retele si servicii de comunicatii electronice care nu utilizeaza frecvente radioelectrice se realizeaza in mod liber si nu este supusa prevederilor prezentei decizii.

Art.3. - (1) In cuprinsul formularului-tip al notificarii pot indica furnizarea de retele publice de comunicatii electronice sau de servicii de comunicatii electronice destinate publicului numai:
a) persoanele juridice care au inclusa in obiectul de activitate efectuarea unor astfel de activitati;
b) persoanele fizice care desfasoara activitati economice in mod independent si asociatiile familiale care sunt autorizate, in conditiile legii, sa desfasoare astfel de activitati.

4wings

salut

Post by 4wings » 19 Aug 2005, 09:06

afirmatiile mele nu sunt categorice, dar nici incerte. am intermediat infiintarea a 3 societati de distributie internet, neintrand in detalii cu beneficiarii despre autorizatia de la ANRC (modalitati de obtinere, termene, sanctiuni). ei aveau deja cativa clienti cand le-am dat actele in mana. nu sunt as (nici macar initiat) in retele de calculatoare, am curajul asta sa afirm ca sunt nul in domeniul IT (sunt simplu utilizator de Windows XP, Office, Internet), dar intrebarea care a deschis toate discutiile de mai sus nu are nici o legatura, in opinia mea, cu calitatea de as in calculatoare. la ORC Iasi nu s-au solicitat avize/acorduri prealabile infintarii unei societati cu profil distributie internet si date. lista cu avize/acorduri prealabile se gaseste pe www.onrc.ro (CAEN). si degeaba spuneti voi, o PF autorizata nu poate distribui internet. legea lor o interzice. nici nu-mi imaginam ca nu e necesara obtinerea a mii de acorduri si hartii de la diverse institutii, pana treci la treaba. dar intri in legalitate inainte de-a le obtine. ce treaba are Garda Financiara cu ANRC-ul?

sebi77

Post by sebi77 » 19 Aug 2005, 09:55

Te contrazic... PFA poate distribui internet.... Intra pe www.anrc.ro la registrul furnizorilor si vei vedea cateva persoane fizice autorizate sa distrubuie internet. (este una si in cluj)...

PS
Clienti respectivi daca nu au autorizatie de la ANRC risca o amenda de cateva sute de milioane

nicuvar

Post by nicuvar » 19 Aug 2005, 10:08

Si eu sunt de acord cu sebi. Orice activitate in domeniul telecomunicatiilor trebuie sa obtina autorizatie de la ANRC inainte de inceperea acesteia.

sebi77

Post by sebi77 » 19 Aug 2005, 10:16

Inclusiv INTENTIA se notifica cu 7 zile inainte de inceperea activitatii

4wings

salut

Post by 4wings » 19 Aug 2005, 14:28

da, asa e, de ce sa nu recunosc? adica e nevoie de autorizatia ANRC inainte de inceperea activitatii. insa intrarea in legalitate nu se face mult inainte de inceperea activitatii, prin obtinerea certificatului constatator de la Registru? am zis eu ca intrarea in legalitate=inceperea activitatii? iar cu PF-urile asa o fi, insa eu mananc codul de telecomunicatii daca-l gasiti voi in legea 300, plus activitatea de distributie internet din Normele Metodologice, din tabelul-nexa cu profesiile care intra sub incidenta legii 300.

b_42_jim

Re: salut

Post by b_42_jim » 19 Aug 2005, 19:04

Am vrut sa ma retrag de pe subiectul asta caci terminasem ce aveam de zis, dar tentatia de a raspunde unei noi opinii "intemeiate" a fost prea mare.
4wings wrote:iar cu PF-urile asa o fi, insa eu mananc codul de telecomunicatii daca-l gasiti voi in legea 300, plus activitatea de distributie internet din Normele Metodologice, din tabelul-nexa cu profesiile care intra sub incidenta legii 300.
4wings wrote:nu ma pot abtine sa nu remarc intr-adevar replica unuia de pe-aici: cel mai bine adresati-va unui avocat. ce-ar fi sa si-o inghita? respect
Ia vezi HG nr. 1766/21.10.2004 pentru aprobarea normelor metodologice, publicata in Monitorul Oficial, Partea I nr. 1048 din 12/11/2004.

Cauta si tu 6420 - Telecomunicatii si s-ar putea sa ai parte de o surpriza-desert, ca tot dai altora de mancare cu respect pe paine. Scrie la ANRC si spune-le ca habar n-au de legislatie fiindca au amintit pe pagina lor web de PF-uri care pot fi autorizate sa presteze servicii internet! Pofta buna! :lol:

Sa zicem ca nu trebuia sa indrum persoana care a solicitat informatii catre un avocat pentru a-si rezolva problema. Catre ce categorie profesionala ar fi fost cel mai bine sa o indrum pentru a-si rezolva problemele, catre un agent imobiliar? Sa intrebe functionarul de la Informatii la Gara de Nord?

Daca ai o opinie, expune-o motivat si cu decenta, fara a jigni ceilalti participanti la forum. Iti recomand si tie sa pastrezi o atitudine colegiala, daca faci parte din breasla juristilor care inteleg ce inseamna respectul. Ai sa vezi ca nu doare asa tare.

4wings

salut

Post by 4wings » 20 Aug 2005, 12:27

te poti opri aici fiindca intr-adevar n-ai ce sa mai adaugi, atoatestiutorule. imi recunosc nimicnicia si cunostintele sterpe pe care le am in materie de telecomunicatii. si chiar ii rog pe cei care vor sa-si infiinteze societati sau AF-uri de distributie internet sa nu apeleze decat la tine, cel care dai peste bot la toti, pe un limbaj elevat, studiat, avocatesc. bafta la clienti! pur si simplu nu te poti abtine, este? sa-ti fie de bine.

b_42_jim

Post by b_42_jim » 20 Aug 2005, 15:14

8O

Post Reply