mandatul comercial

Discutii privind raporturile de Drept Comercial
Keyro

Post by Keyro » 08 Aug 2005, 11:11

Procura sau contract de mandat, la alegere. Si mentioneaza, pt linistea ta :mrgreen: 8-) baietzii vegheshte, eniuei :evil:

oana_stroescu

Post by oana_stroescu » 18 Nov 2005, 20:40

SE SPUNEA PE UNDEVA CA:daca eu sunt mandatat pentru a afectua o sponsorizare in numele si cu banii altuia mai avem mandat? ca asta nu e o afacere comerciala
RASPUNS CATEGORIC: BINEINTELES CA ESTE MANDAT. VEZI DEFINITIA CONTRACTULUI DE MANDAT, CARE IN GENERAL ESTE GRATUIT(PRACTICA DIFERA CU MULT FATA DE CEEA CE SE SPUNE PRIN CARTI, ASTA E).
MANDATARUL POATE INCHEIA IN NUMELE MANDANTULUI UN CONTRACT DE SPONSORIZARE, FARA PROBLEME, CHIAR DACA NU E O AFACERE COMERCIALA(CUM SPUI TU), DEOARECE LA OBIECTUL CONTRACTULUI DE MANDAT SE SPECIFICA CLAR IN LEGE CA TREBUIE SA FIE DETERMINAT(ADICA NUMIT), LICIT SI POSIBIL SI NU SCRIE NICAIERI CA AR EXISTA O CATEGORIE APARTE PENTRU CARE S-AR INTOCMI ASTFEL DE CONTRACTE.
IN CEEA CE PRIVESTE DILEMELE LEGATE DE FISC, FII SERIOS! NICI MACAR EI NU SUNT ATAT DE ABSURZI SI CHIAR DE TI-AR RIDICA VREUNUL ACEASTA PROBLEMA, MOTIVE CA SA TE APERI SUNT DESTULE, ASA CA NU TE LASA.EU AM REUSIT.

ainsof

Post by ainsof » 19 Nov 2005, 10:26

Stii regulile de la mandatul comercial?
Cese intampla cu actele facute de o SC cu incalcarea principiului specialitatii de folosinta?

oana_stroescu

Post by oana_stroescu » 21 Nov 2005, 18:07

Esti glumet sau incerci sa ma pui in incurcatura, dar hai sa-ti raspund!
Dupa cum stii sau nu, depasirea atributiilor din contractul de mandat, nu-l obliga pe mandant (pe SC), ci pe mandatar (cel care indeplineste diverse acte juridice pe seama primului sau o operatiune juridica), intrucat tertii nu au nici un raport juridic cu mandantul. afara de cazul in care s-a prevazut in contract asa ceva.Mandatarul raspunde doar pentru actele prin care a depasit contractul.In instanta mandantul poate da in judecata pe tertul cu care s-a inteles mandantul

Cronos

Post by Cronos » 22 Nov 2005, 08:36

Tinand cont de faptul ca pentru mandatul comercial opereaza prezumtia ca e oneros, ipoteza contrara trebuie sa reiasa neechivoc din conventie. Asadar, mi se pare ca un astfel de mandat poate fi si cu titlu gratuit fara a-i afecta in vreun fel valabilitatea, cu conditia stipularii exprese a faptului ca el este gratuit, iar atunci nimeni nu ar avea ce sa comenteze. Cei de la fisc nu sunt absurzi si nu cred ca ar avea ceva cu acest mandat.

croc

Post by croc » 22 Nov 2005, 09:03

oana_stroescu wrote: RASPUNS CATEGORIC: BINEINTELES CA ESTE MANDAT. VEZI DEFINITIA CONTRACTULUI DE MANDAT, CARE IN GENERAL ESTE GRATUIT(PRACTICA DIFERA CU MULT FATA DE CEEA CE SE SPUNE PRIN CARTI, ASTA E).
.

eu stiam ca mandatul comercial este "in general" oneros, dan daca tu zici ca e gratuit.......... :mrgreen:

oana_stroescu

Post by oana_stroescu » 23 Nov 2005, 21:01

eu stiam ca mandatul comercial este "in general" oneros, dan daca tu zici ca e gratuit.......

O polemica cu tine nu-si are rostul, mai ales ca avem Codul Civil care sa ne lamureasca, deci iata ce spune "mititelul": Mandatul este un contract prin care o persoana - mandatar - se obliga sa incheie acte juridice pe seama unei alte persoane - mandant - care ii da aceasta imputernicire (art. 1532 Cod Civ.) si pe care il reprezinta.
Desi este in principiu, un contract cu titlu gratuit, legea nu interzice ca mandatarul sa fie remunerat, daca exista stipulatie expresa in acest sens. (art. 1534 Cod Civ.). De altfel, eu spuneam intr-un mesaj anterior ca "VEZI DEFINITIA CONTRACTULUI DE MANDAT, CARE IN GENERAL ESTE GRATUIT(PRACTICA DIFERA CU MULT FATA DE CEEA CE SE SPUNE PRIN CARTI, ASTA E).
Se mai intampla!

croc

Post by croc » 24 Nov 2005, 09:23

eu vorbeam de mandatul comercial, si de codul comercial......... :mrgreen: ;

dan nu-i bai, nici eu nu vreau sa ma cert, nu sunt certaret;

numai ca nu inteleg de ce iti intemeiezi spusele pe codul civil cand eu vreau comercial; :)

:floare: :kiss:

kinga

Post by kinga » 24 Nov 2005, 12:31

art. 374 Cod comercial: Mandatul comercial are de obiect tratarea de afaceri comerciale pe seama si socoteala mandatului.
Mandatul comercial nu se presupune a fi gratuit.

Art. 375
Desi conceput in termeni generali, mandatul comercial nu se intinde si la afacerile care nu sunt comerciale, afara numai daca acestea se declara cu preciziune prin mandat.

Post Reply