asa cred si eu, ca instanta, in masura in care paratul u se opune modificarii cererii, urmeaza sa ia act de modificarea obiectului cererii de chemare in judecata si sa se pronunte asupra ei astfel cum a fost modificata, chiar daca modificarea a fost formulata dupa prima zi de infatisare.
Procesul civil este guvernat de principiul disponibilitatii iar regulile care guverneaza "modificarea cererii de chemare in judecata" nu sunt de ordine publica. Asa fiind, instanta urmeaza sa puna in discutia partilor cererea modificatoare formulata chiar oral in sedinta publica, sa ia act de pozitia procesuala a paratului si sa consemneze acestea in incheierea de sedinta. daca apreciaza necesar instanta, luand act de modificarea orala a obiectului cererii de chemare in judecata, poate pune in vedere reclamantului, acordand in acest sens un termen, sa formuleze si in scris cererea modificatoare.
modificarea cererii de chemare in judecata
Re: Speta
am inteles ca boroi spune asta,dar ar fi frumos sa aflu si care este cadrul legal care sa permita modificarea cererii de chemare in judecata si dupa prima zi de infatisare.Cumintzica wrote:Boroi (in codul de procedura civila comentat si adnotat) zice expres ca se poate modifica si dupa prima zi de infatisare, daca piritul este de acord.flaviusnet wrote:Art 132 c proc civ arata ca "la prima zi de infatisare"instanta va putea da reclamantului un termen pt INTREGIREA sau MODIFICAREA cererii,precum si pt a propune noi dovezi. Este situatia specifica in care prima zi de infatisare isi manifesta un rol important in cursul procesului,astfel incat,dupa acest moment instanta nu poate accepta nici o alta modificare a elementelor actiunii principale.cand spun asta fac o interpretare limitativa a textului,pt ca legea arata limitativ momentul in care se mai poate modifica cererea princip,sub aspectul continutului.parerea mea
daca legea a inteles sa distinga in mod expres faptul ca reclamantul poate sa modifice cererea la prima zi de infatisare,de aici interpretarea restrictiva este aceea ca in orice alt moment al procesului nu se mai poate realiza acest lucru.
Re: Speta
[/quote]
am inteles ca boroi spune asta,dar ar fi frumos sa aflu si care este cadrul legal care sa permita modificarea cererii de chemare in judecata si dupa prima zi de infatisare.
daca legea a inteles sa distinga in mod expres faptul ca reclamantul poate sa modifice cererea la prima zi de infatisare,de aici interpretarea restrictiva este aceea ca in orice alt moment al procesului nu se mai poate realiza acest lucru.[/quote]
pe ideea ca procesul civil este guvernat de principiul disponibilitatii
am inteles ca boroi spune asta,dar ar fi frumos sa aflu si care este cadrul legal care sa permita modificarea cererii de chemare in judecata si dupa prima zi de infatisare.
daca legea a inteles sa distinga in mod expres faptul ca reclamantul poate sa modifice cererea la prima zi de infatisare,de aici interpretarea restrictiva este aceea ca in orice alt moment al procesului nu se mai poate realiza acest lucru.[/quote]
pe ideea ca procesul civil este guvernat de principiul disponibilitatii

Intr-adevar, prevederea legala e in favarea paratului, daca acesta renunta la protectia legii.....se aplica principiul disponibilitatii, pt ca e vorba despre norme de ordine privata.....asa cum au spus si antevorbitorii
Parerea mea e ca paratul nu va putea invoca interdictia modificarii, daca nu a reactionat atunci cand tebuia.
Parerea mea e ca paratul nu va putea invoca interdictia modificarii, daca nu a reactionat atunci cand tebuia.