viol-concurs sau infractiune unica

Discutii privind Dreptul Penal
ADR

Post by ADR » 23 Jun 2005, 20:31

exista 1 infractiune de viol in forma agravata comisa de cei trei inculpati impreuna intrucat in mod sigur intre momentul primului viol si instigarea urmata de executarea violului nu a trecut o perioada de timp

daca a trecut se poate retine concursul intre 197 si 189 daca nu este o singura infractiune de viol agravat

sansiro

Post by sansiro » 24 Jun 2005, 09:15

corect.

mariusms

Post by mariusms » 24 Jun 2005, 11:05

Nu este chiar asa cum a spus ADR. Ceilalti doi trebuia sa fi intimidat ori sa fi imobilizat victima impreuna cu cel care i-a instigat, pentru a se retine violul in varianta agravata.
In speta, primul doar i-a instigat pe cei doi. Nu avem o cooperare simultana la comiterea faptei.
Infractiunea de lipsire de libertate in mod ilegal isi pastreaza autonomia si se afla in concurs real cu cea de viol daca lipsirea de libertate a depasit in mod semnificativ timpul absolut necesar actului. Evident, asa s-a si intamplat.
Cu respect.

sansiro

Post by sansiro » 24 Jun 2005, 11:19

Nu mai tin minte exact speta. Mi se paruse ca erau doi instigati care au calarit victima dupa ce aceasta fusese deja imoblizata. presupun ca daca se stabileste ca unul din cei doi nou-veniti a exercitat prin simpla prezenta constrangerea se poate retine agravata. daca nu, nu.

codobelc

Post by codobelc » 24 Jun 2005, 11:31

Iata-ma de partea lui mariusms!!! Nu rezulta din speta vreo urma de participatie a celor doi instigati la primul viol. De fapt, nu rezulta nici ca ar fi violat ei insisi, ci doar ca au fost instigati.

ADR

Post by ADR » 24 Jun 2005, 18:31

deci este doar o singura infractiune de viol urmata de lipsire de libertate si intr-un final instigare la viol neurmata de executare.
eu nu cred ca se poate retine ca infractiune separata instigarea la viol

Z

Post by Z » 25 Jun 2005, 20:04

e clar ca daca exista o cooperare simultana intre ultimii doi este vorba de viol in varianta agravata. dar asta numai daca instigarea este urmata de executare. daca nu, nu poate fi retinuta ca infractiune separata, evident.

Post Reply