Noul Cod Penal - Discuþii - ESTE CORECT ?

Discutii privind Dreptul Penal
virtual

Post by virtual » 28 Apr 2005, 09:41

Scuze ca nu am raspuns pana acum, dar am fost plecat.

1. Wittman, nu am fost malitios, ci poate am parut doar asa. Si remarca cu ograda vecinilor nu se referea la tine, ci in general.

2. Nu ma intereseaza Codurile statelor din SUA. Daca o sa mai am timp, o sa ma uit peste MODEL PENAL CODE, draftul pt intreaga SUA (chiar daca nu este aplicabil decat in cateva state pana acum).

3. In legatura cu St.G.B... in primul rand, nu stiu ce e cu RFG ala, ca de 15 ani nu am mai auzit termenul. Oricum nu are importanta chestia asta. Ce incerci tu sa sustii ca insulta nu intra in continutul ultrajului de la ei e discutabil, in functie de interpretare. Asa cum ai observat, in mod corect, la sect. 113 reglementand opunerea la actele de impunere a legii de catre organele abilitate nu apare decat amenintarea si forta/violenta. Pe de alta parte, la sect. 185 e reglementata insulta si sanctionata in forma de baza cu inchisoare de pana la 1an sau cu amenda la plangerere prealabila (atentie, deci mai mult decat la noi)!

Si in relatie cu procedura tragerii la raspundere, exista la sect. 194 al.3 prevederea ca in caz de insulta adusa organelor de stat in exercitiul functiunii, sesizarea se face la cererea superiorului organului efectiv vatamat sau din oficiu.
Deci mie mi se pare ca practic forma aceasta de atragere a raspunderii penale din oficiu este corespondenta ultrajului de la 239/1 C. pen. roman. (chiar daca apare reglementata in cadrul insultei).

Oricum, nota bene pentru informatiile obtinute!

Redau mai jos textul oficial, plus traducerea in engleza pentru cei care nu cunosc limba germana.

- 185. Beleidigung. Die Beleidigung wird mit Freiheitsstrafe bis zu einem Jahr oder mit Geldstrafe und, wenn die Beleidigung mittels einer Tätlichkeit begangen wird, mit Freiheitsstrafe bis zu zwei Jahren oder mit Geldstrafe bestraft.

- 194. Strafantrag
(3) Ist die Beleidigung gegen einen Amtsträger, einen für den öffentlichen Dienst besonders Verpflichteten oder einen Soldaten der Bundeswehr während der Ausübung seines Dienstes oder in Beziehung auf seinen Dienst begangen, so wird sie auch auf Antrag des Dienstvorgesetzten verfolgt. Richtet sich die Tat gegen eine Behörde oder eine sonstige Stelle, die Aufgaben der öffentlichen Verwaltung wahrnimmt, so wird sie auf Antrag des Behördenleiters oder des Leiters der aufsichtführenden Behörde verfolgt. Dasselbe gilt für Träger von Ämtern und für Behörden der Kirchen und anderen Religionsgesellschaften des öffentlichen Rechts.

Section 185 Insult
Insult shall be punished with imprisonment for not more than one year or a fine and, if the insult is committed by means of violence, with imprisonment for not more than two years or a fine.

Section 194 Application for Criminal Prosecution
(3) If the insult has been committed against a public official, a person with special public service obligations, or a soldier of the Federal Armed Forces while discharging his duties or in relation to his duties, then it may also be prosecuted upon complaint of his superior in government service. If the act is directed against a public authority or other agency, which performs duties of public administration, then it may be prosecuted upon complaint of the head of the public authority or the head of the public supervisory authority. The same applies to public officials and public authorities of churches and other religious societies under public law.

Dar, ca sa fiu sincer, trebuie sa recunosc ca interpretarea ta poate fi mai bine argumentata pe Codul penal francez / ARTICLE 433-3, unde la o infractiune similara ultrajului se face referire primordial la ameninatare si violenta.
Pe de alte parte este amintit si termenul "alte mijloace care pot intimida", si atunci poate intra si insulta aici. O sa incerc sa caut ceva jurisprudenta si o sa transmit rezultatele...:)

alin_2003

Post by alin_2003 » 28 Apr 2005, 10:49

Faptul ca Virtual nu a mai auzit de 15 ani de RFG nu inseamna ca denumirea nu mai exista.
Si in prezent, denumirea oficiala a statului german este tot Republica Federala Germania. Denumirea uzuala - Germania (Deutschland) nu este si cea oficiala.

piorel

Post by piorel » 28 Apr 2005, 11:20

Vorbim despre penal sau despre DE?

Durere. Credeti-ma, Virtual face parte dintre cei mai buni penalisti ai Romaniei. ;)

virtual

Post by virtual » 28 Apr 2005, 11:46

Alin, faceam referire la denumirea oficiala a Codului german, asa cum se regaseste pe pagina oficiala a Parlamentului german si a Ministerului de Justitie omolog.

Daca s-a inteles altceva, mea culpa.

Cat despre Piorel, multumesc, dar permite=mi sa am personal serioase rezerve...

elis

Post by elis » 28 Apr 2005, 11:50

Virtual si eu cred ca esti foarte bun in penal.

piorel

Post by piorel » 28 Apr 2005, 13:13

Oricum mai are de invatat, logc. Sper sa nu o ia putin pe aratura ca alti colegi mai mari ai sai.

liviu70

Post by liviu70 » 28 Apr 2005, 16:23

si totusi a ramas calomnia , practica judiciara o va demonstra.

wittmann

Post by wittmann » 28 Apr 2005, 18:26

Virtual, am sa incerc sa-ti raspund pe scurt:

1. In problema cu RFG, nu ai dreptate. Asa cum a spus si Alin_2003, denumirea oficiala a Germaniei este in continuare Republica Federala Germania - Bundesrepublik Deutschland (uber alles :lol: ). Denumirea nu mai este folosita, intrucat lumea nu mai este nevoita sa faca diferenta intre doua Germanii.

2. Ma uit la cele doua texte de lege pe care le-ai postat. In forma sa simpla, insulta se pedepseste doar daca este savarsita prin mijloace violente ("if the insult is committed by means of violence"), text de lege la care face trimitere si art. 194 (ultrajul).

3. De ce spui ca nu te intereseaza codurile statelor SUA? Crezi ca, deoarece aceste state au sistem de drept bazat pe common law, n-ar trebui sa tragem cu ochiul la ele? Sa nu uitam ca procedura "habeas corpus" prevazuta de art. 5 al Conventiei este de inspiratie britanica.

alin_2003

Post by alin_2003 » 28 Apr 2005, 22:21

Fara indoiala, chiar daca sistemele sunt esential diferite, nu strica sa avem in vedere uneori si solutii din dreptul anglo-american. Multe institutii existente astazi in dreptul european isi au originea in aceste sisteme. Spre exemplu, munca in folosul comunitatii, probatiunea, medierea, sistemul de protectie a martorilor sau chiar raspunderea penala a persoanelor juridice.
In schimb, in materia mentinerii sau suprimarii unor incriminari, cred ca e preferabil sa ne orientam in functie de solutiila adoptate de sisteme mai apropiate noua din punct de vedere istoric, cultural si geografic.

virtual

Post by virtual » 29 Apr 2005, 08:41

Wittman, cred ca nu ai citit cu atentien insulta se pedepseste cu inchisoare de max 1an/amenda, iar daca e realizata prin violenta, se pedepseste cu inchisoare de max 2ani/amenda.

Deci e forma agravata realizarea ei prin violenta, fapt relevat de pedeapsa.

Section 185 Insult

Insult shall be punished with imprisonment for not more than one year or a fine and, if the insult is committed by means of violence, with imprisonment for not more than two years or a fine

PSn m-am uitat putin si peste H. Blei, Strafrecht. Besonderes Teil, chiar daca e din 1967... La fel zice si el.

master1

Post by master1 » 27 May 2005, 01:05

Mai, nu va mai uitati la alte state...ce au ei ce avem noi s.a.m.d
Voi ganditi-va ca nu avem mentalitatea celor de afara..sau cel putin taranii astea care ne dau bataie de cap.
Scuze pt limbaj,dar macar aici sa ma refulez si eu
:lol:

Post Reply