Ucidere din culpa pe teritoriul Ungariei. Competenta.

Discutii privind procedura penala
machedon

Post by machedon » 14 May 2009, 22:24

auzi pe mine ma injura zilnic si in fata si in spate creditorii si debitorii dar macar o fac in romana. si pot sa savurez !1 :-D :-D :-D deci e o malformatie profesionala. !!!!
oricum maine ma duc la bunul meu prieten Istvan sa il pun sa imi traduca ce ai zis??? si daca m-ai injurat fac cerere de asigurare dovezi ! te reclam peste tot la OPC , la PKK, lun militistul formului si mai ma gandesc !!!!
:grin:

ursu

Post by ursu » 14 May 2009, 22:26

kinga wrote:
URSU wrote:Asa...da cam ce faci tu la Sovata, machedon?
cunoaste pe tata :razz: :razz:
:-D :-D :-D :-D :-D

kinga

Post by kinga » 14 May 2009, 22:30

machedon wrote:auzi pe mine ma injura zilnic si in fata si in spate creditorii si debitorii dar macar o fac in romana.
deh.. probabil ca au dreptate :grin:

daca ajungi la tg. mures.. tinand cont de dispozitiunile legale existente care sunt... iti facem rost de un traducator autorizat.. pardon interpret :mrgreen:

ioai teeeeeeee

da nu vrei sa-l lipsesti pe creditoru debitoru de nationalitate conlocuitoare sa injure in limba materna??? :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

asa.. pana un alta go la bunu prieten Istvan...

:mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

ursu

Post by ursu » 15 May 2009, 06:41

raduvalenaru wrote:Deci unde depun plangerea penala pentru savarsirea acestei infractiuni?
Stai ca nu pricep...aseara eram cam...blonda: tu vrei sa faci plangere penala pt ucidere din culpa? Pai asta se urmareste din oficiu!
Ce te intereseaza de fapt pe tine? Ma gandesc ca ai in vedere ...de fapt, o raspundere civila delictuala!

raduvalenaru

Post by raduvalenaru » 15 May 2009, 13:31

Da, rudele celor decedati vor sa sa indrepte impotriva autorului accidentului cu o raspundere civila delictuala.
Nu inteleg cum trebuie procedat!
Daca in legea penala ungara nu exista actiune civila alaturata celei penale, cum ar trebui sa procedeze aceste parti pentr a obtine niste daspagubiri civile?

raduvalenaru

Post by raduvalenaru » 15 May 2009, 13:32

kinga wrote:. § (1) A magyar törvényt kell alkalmazni a belföldön elkövetett bűncselekményre, valamint a magyar állampolgár külföldön elkövetett olyan cselekményére, amely a magyar törvény szerint bűncselekmény.

:mrgreen:
Kinga, ce zice legea penala ungara...sau ce ai citat tu acolo? :grin:

carmemel

Post by carmemel » 15 May 2009, 13:56

dar nici la noi nu este obligatorie constituirea de parte civila in procesul penal(spune ca "pers vatamata se poate constitui parte civila in contra..") cu cele doua exceptii(lipsa cap de exercitiu si cap de de exerc restransa cand proc tb sa sustina chiar daca nu exista constituita partea civila), ulterior proc pen se poate introduce act lla inst civila(sau in timpul proc pen dar se susspenda pana la rez laturii penale)

kinga

Post by kinga » 15 May 2009, 14:18

A magánfél

54. § (1) Magánfél az a sértett, aki a büntetőeljárásban polgári jogi igényt érvényesít.

(2) A magánfél a terhelttel szemben azt a polgári jogi igényt érvényesítheti, amely a vád tárgyává tett cselekmény következtében keletkezett.

(3) A polgári jogi igény egyéb törvényes úton való érvényesítését nem zárja ki, hogy a sértett magánfélként nem lépett fel.

(4) A polgári jogi igényt - a Polgári perrendtartásban meghatározott feltételek esetén - az ügyész is érvényesítheti.

(5)

(6) Ha a sértett meghalt, az örököse léphet fel magánfélként, az 51. §-ban szabályozott jogok azonban csak a polgári jogi igény érvényesítésével kapcsolatban illetik meg.

(7) Ha a polgári jogi igény érvényesítésével kapcsolatos eljárási kérdésről e törvény nem rendelkezik, a polgári eljárás szabályait kell alkalmazni, feltéve, hogy azok e törvénnyel, illetőleg a büntetőeljárás jellegével nem ellentétesek. A terhelt a magánféllel szemben követelést nem érvényesíthet, beszámítási kifogással nem élhet. A terhelt és a magánfél között létrejött egyezséget a bíróság nem hagyhatja jóvá.

(8) A polgári jogi igény érvényesítésének egyéb törvényes útra utasítása ellen nincs helye fellebbezésnek. A bíróság az ítéletnek a polgári jogi igényre vonatkozó részét nem nyilváníthatja előzetesen végrehajthatónak. Az első fokú eljárásban bejelentett polgári jogi igényt a másodfokú eljárásban kiterjeszteni, illetve összegét felemelni nem lehet.

deci.. in mare traducere libera
partea civila este persoana vatamata care-si valorifica pretentiile civile în cadrul procesului penal..
dispozitii cu introducerea mostenitorilor,actiune civila in fata instantelor civile, bla..bla...

A tárgyalás megkezdése

284. § (1) Ha a tanács elnöke megállapítja, hogy a tárgyalás megtartásának nincs akadálya, és a tanú, illetőleg a szakértő elhagyta a tárgyalótermet [282. § (2) bek.], a bíróság a tárgyalást megkezdi.

(2) A tanács elnöke felhívására

a) az ügyész ismerteti a vádat,

b) a jelen lévő sértett, illetőleg képviselője nyilatkozik arról, hogy érvényesít-e polgári jogi igényt; ha a sértett polgári jogi igényt kíván érvényesíteni, a tanács elnöke felhívja őt igényének ismertetésére, és - ha nincs képviselője - figyelmezteti őt az 54. § (7) bekezdésében foglaltakra; ezt követően

c) a tanúként kihallgatandó sértett a tárgyalótermet elhagyja.

am gast ceva ..cum ca constituirea ca parte civila in fata instantei de judecata se face dupa citirea actului de sesizare

ufffffffffff
sunt destul de prinsa..
mai spre seara daca am timp lecturez codul de procedura , dar sa stii ca in mare e cam ca si la noi.. :razz:

daca gasesti pe net.. in engleza
e vorba de legea nr. XIX din 1998.

raduvalenaru

Post by raduvalenaru » 15 May 2009, 14:48

carmemel wrote:dar nici la noi nu este obligatorie constituirea de parte civila in procesul penal
Am spus eu cumva ca ar fi obligatorie constituirea de parte civila? Nu am spus!
@Kinga: :kiss: :floare: Cand ai timp...eu...sunt rabdator! :grin:

darkblack

Post by darkblack » 17 May 2009, 02:28

Plangere penala formulata in Ro.
Aceeasi plangere penala trimis prin plic in Ungaria.
Constituire de parte civila in formularea plangerii.
Daca nu observi vreun rezultat...proces civil in Ro

Mai e ceva?

Melinda

Post by Melinda » 24 May 2009, 01:34

Am avut o spta f. asemanatoare.

Eu zic ca ambii au competenta: Ungaria - dupa locul faptei , iar in Romania dupa cetatenia faptuitorului sau al victimelor.

Dar sa nu teoretizam prea mult...
In speta mea cauza a fost cercetata si judecata definitiv in Ungaria (din oficiu ca la noi, (pt. asemenea ifractiuni) cu urmatoarele diferente:
- lat. penala : s-a stabilit vinovatia exclusiva al soferului, astfel inculpatul a fost condamnat la pedeapsa inchisorii , iar ca modalitate de executare - pe zile amenda (adica in libertate pt. ca a platit amenda).
- lat civila : nu s-a judecat, probabil si din cauza ca mostenitorii nu s-au constituit parte civila in procesul penal. Cu toate ca mostenitoarea era o minora.

In Romania, mostenitoarea a deschis un proces civil, avand ca obiect - raspundere civila delictuala, s-a tradus hotararea din Ungaria, a solicitat si a fost scutita de t.j.t. pe motivul ca este o fapta penala.

Solutia : Actiunea a fost admisa in parte (ptr. ca s-a acordat mai putin de cat s-a cerut )

johei

Post by johei » 24 May 2009, 12:20

Raspunsul se afla in reg. 44/2201 al UE...

Atat Ungaria cat si Romania pot fi competente...
Important este si daca actiunea civila se indreapta impotriva soferului sau a rca.

Melinda

Post by Melinda » 24 May 2009, 23:42

Johei wrote: Atat Ungaria cat si Romania pot fi competente...
Important este si daca actiunea civila se indreapta impotriva soferului sau a rca.
Da, numai ca autoritatile din Ungaria sunt sesizati din oficiu, pe cand organele din Romania trebuie instiintati sau "sesizati" chiar daca suntem in prezenta unei infractiuni care se cerceteaza din oficiu.

In Ungaria oricum se cerceteaza si probabil se si judeca fapta. Daca se va judeca si in Romania, atunci condamnatul n-are decat sa execute una din pedepse si sa ceara recunoasterea hotararii straine, contestatie la executare etc ... condamnatul risca sa fie condamnat de 2 ori pt. aceasi fapta.

Referitor la partile resposabile, teoretic sunt doua posibilitati:
1. Sofer persoana fizica, neavand contract de transport, intervine respunderea solidara cu asiguratorul - RCA
2. Sofer angajat al unei firme de transport persoane, in acest caz fiind incident respunderera solidarea intre prepus, comitent si societatea de asigurare.Insa societatea de asigurare nu raspunde in temeiul RCA, ci in baza unui asigurari speciale pt calatori.

Post Reply