Imobil adjudecat cu datorii Sunt obligat sa le achit?

Titlul Executoriu, Instanta de Executare, Contestatia la Executare, Executarea Silita, Sechestrul Judiciar
galusca104

Re: Imobil adjudecat cu datorii Sunt obligat sa le achit?

Post by galusca104 » 27 Mar 2013, 22:17

Buna seara,
Revin cu o noua intrebare.
Am reusit sa intram in posesia apartamentului, am scapat de fostul proprietar, am ramas cu cheltuielile utilitatilor pe care le-am achitat tot noi, dar bineinteles ca a aparut o noua problema.Doamne oare cate vor mai urma!!!!
Si anume asociatia de proprietari care imi imputa datoria la intretinere a fostului proprietar in valoare de 5000 ron.Dupa cum mi-a spus excecutorul nu am nici o obligatie sa platesc aceasta datorie deoarece un apartament cumparat prin licitatie publica este liber de sarcini deci nu se preia cu datorii.
Am incercat sa platim intretinerea pe luna ianuarie , luna in care am devenit proprietari conform actului de adjudecare dar presedintele asociatiei nu doreste sa ne incaseza banii pana nu achitam datoria fostului proprietar.Asadar am revenit la executor care ne-a propus pentru a fi acoperiti in caz de proces (cu care am fost amenintati) urmatoarea procedura:o oferta reala de plata si anume o somatie in care asociatia este chemata la executor pentru o intalnire cu noi pentru incasarea c-val intretinerii, cerere care dupa cum spune executorul nu va fi onorata cu siguranta , dupa care mai urmeaza inca una si daca nici atunci nu se prezinta la intalnire pentru a ridica banii, acstia vor fi depusi in contul executorului la dispozitia asociatie de locatari.Si toate acestea sunt bineinteles contracost...Si asa eu voi plati intretinerea in contul executorului pana vor binevoi cei de la asociatie sa vina sa ridice banii , lucru care zice executorul se va intampla mai tarziu.
Pana atunci au figurez pe tabelul de la intretinere cu datoria de 5000 ron plus intretinerea pe anul 2013.
Este OK ce demersuri am facut?Exista probabilitatea sa pierd procesul si sa fiu obligat da platesc datoria fostului proprietar + dobanzi si penalitatile care curg in continuare in cazul unui proces?Executorul ma asigura ca nu, dar nu stiu ce sa mai cred, daca este asa pe ce se bazeaza asociatia in acest proces, daca va fi unul si nu merg la intimidare.
Va multumesc anticipat pentru raspuns

Executari_com

Post by Executari_com » 28 Mar 2013, 09:44

Buna ziua
Daca mai aveti vre-un dubiu in privinta datoriei la intretinere, va recomand 2 articole de pe executari.com:

Cine plateste restantele unui apartament executat silit
Cine plateste restantele unui apartament executat silit II

In privinta platii, Asociatia de Locatari trebuie sa va puna la dispozitie contul bancar in care se pot efectua plati. Platiti doar datoria dvs. Extrasul de cont stampilat de banca, in care apare plata, este o proba de necontestat ca v-ati indeplinit toate obligatiile de plata.

Lasati-i sa va dea in judecata. Vor pierde, vor plati cheltuieli de judecata, si vor trebui sa dea socoteala celorlalti proprietari pentru aceasta gaura in buget. Chiar si cei 5000 de lei li se pot imputa pentru ca nu s-au inscris ca si creditor intervenient la executare. De fapt acesta este motivul pentru care incearca sa va pacaleasca: sa nu afle vecinii ca au inregistrat o paguba de 5000 datorita nepasarii.

Dupa ce platiti datoria dvs. le puteti cere o adeverinta ca nu aveti datorii catre Asociatie si daca refuza eliberarea acesteia ii puteti actiona in judecata. Veti vedea ca primiti adeverinta ininte de primul termen de judecata. Daca totusi se judeca procesul, vor pierde si vor plati si cheltuielile de judecata.

galusca104

Post by galusca104 » 29 Mar 2013, 21:23

Multumesc pentru raspuns, dar nu stiu de unde as putea afla contul bancar...deoarece asociatia bineinteles ca nu vrea sa mi-l spuna.Vreo idee?

Guest

Post by Guest » 29 Mar 2013, 23:30

Contul bancar il puteti afla de la presedintele asociatiei sau de la administrator.
Daca nu puteti afla de la ei, apelati la primarie sau rugati politistul de proximitate sa va ajute sa obtineti acest cont. Politistul de proximitate are, printre altele, si datoria de a media conflictele in cadrul asociatiilor pe care le au in aria de activitate.

Totusi, ca membru al Asociatiei, aveti dreptul(conform legii 230/2007) sa cunoasteti contul acesteia. Daca vi se refuza in continuare aflarea numarului de cont, puteti depune o reclamatie la Biroului Asociatii de Proprietari de la Primaria de care apartineti.

galusca104

Post by galusca104 » 01 Apr 2013, 19:10

Va multumesc pentru raspunsuri si sfaturi.In teorie totul este usor sau ar trebui sa fie asa, dar administratorul asociatiei ne-a spus in fata ca nu vrea sa ne spuna contul, am dori sa luam legatura cu cenzorul sau presedintele asociatiei dar de unde sa-i luam ca de cate ori mergem pe la asociatie dam numai peste administrator.
Am mai incercat o varianta am sunat la primarie la Serviciul de relatii cu asociatiile de proprietari care mi-au sugerat sa fac o reclamatie in scris, in care sa-mi prezint problema si ei in baza actelor depuse la dosar vor analiza cazul si imi vor da un raspuns.Dar in momentul in care am intrebat daca am sau nu dreptate si asociatia face un abuz mi-a raspuns ca ea este economist nu jurist dar sa depun reclamatia si vor analiza cazul.Nu stiu daca sa-mi pun mari sperante in solutia asta dar o voi incerca si pe asta ca nu am nimic de pierdut.
Doar alte nopti nedormite si nervi intinsi la maxim, cred ca am imbatranit cu 5 ani in aceste 3 luni si nu am rezolvat problema.
Ce ma framanta pe mine este faptul ca in actul de adjudecare nu scrie nicaieri ca imobilul este liber de sarcini, stiu asta doar din gura executorului judecatoresc, doar in Procesul verbal de adjudecare scrie ca este grevat de anumite ipoteci pe care le avea imobilul dar nu si de alte datorii cum ar fi cea de la asociatie.
Daca un imobil vandut prin licitatie este liber de sarcini conform legii si nu trebuie mentionat in actul de adjudecare va rog sa-mi spuneti conform carei legi pentru a ma linisti macar putin ca de tot nu cred ca ma voi linisti pana nu voi vedea ca pe tabelul de la intretinere nu mai apar cu datorie si voi putea plati si eu la caeierie ca tot omul intretinerea.
Va multumesc si astept cu nerabdare legeain baza careia un imobili vandut prin licitaie este liber de sarcini.
Doamne ajuta-ma sa rezist pana la final

Guest

Post by Guest » 01 Apr 2013, 19:40

Cine a zis ca orice imobil se vinde liber de sarcini? Pe actul de adjudecare trebuie sa scrie daca s-a vandut liber sau grevat de sarcini.

La tine se aplica vechiul cod de procedura civila:
Secţiunea a IV-a Actul de adjudecare

Art. 516. - După plata integrală a preţului sau a avansului prevăzut la art. 515 şi după expirarea termenului de 15 zile prevăzut la art. 401 alin. 1 lit. a), executorul, pe baza procesului-verbal de licitaţie, va intocmi actul de adjudecare, care va cuprinde următoarele menţiuni:
1. denumirea şi sediul organului de executare;
2. numele şi calitatea executorului;
3. numărul şi data procesului-verbal de licitaţie;
4. numele şi domiciliul sau, după caz, denumirea şi sediul debitorului şi adjudecatarului;
5. preţul la care s-a vandut şi modalitatea de achitare in cazul in care vanzarea s-a făcut cu plata in rate;
6. menţiunea, dacă este cazul, că imobilul s-a vandut grevat de drepturile de uzufruct, uz, abitaţie sau servitute, ori, după caz, liber de aceste drepturi, in condiţiile prevăzute de art. 509 alin. 3 şi 4;
7. datele de identificare a imobilului;
8. menţiunea că actul de adjudecare este titlu de proprietate şi că poate fi inscris in cartea funciară, precum şi a faptului că, pentru adjudecatar, constituie titlu executoriu impotriva debitorului, dacă imobilul se află in posesiunea acestuia din urmă, sau impotriva oricărei persoane care are in posesiune ori deţine in fapt, fără niciun titlu, imobilul ajudecat;
Si in noul cod de procedura civila scrie la fel.

Dar nu asta conteaza. Inainte de intabulare era vreo ipoteca/somatie in favoarea Asociatiei de proprietari? Dupa intabulare, a ramas aceasta ipoteca/somatie? Daca nu (si sunt 99,99% sigur ca nu) atunci n-ai de ce sa-ti faci griji. Daca asociatia de proprietari isi pregatea actele din timp, si avea vreo somatie de plata inscrisa in cartea funciara a imobilului, ar fi mers la executor sa imparta banii cu banca si nu ii mai cerea de la tine sau de la altul care n-ar nicio legatura cu datoria.

Asteapta raspunsul de la primarie si nu te mai stresa. Tie s-ar putea sa-ti trebuiasca o dovada ca ai incercat sa platesti si n-ai fost lasat, daca vine Politia iar administratorul spune ca totul e o minciuna. Asa ca trimite prin Posta Romana, cu confirmare de primire, o cerere in care soliciti numarul contului si suma de plata pentru perioada de cand locuiesti tu. Tot prin posta, trimite-le si plata la intretinere pe cele 3 luni, daca afli cat ai de platit. Sau aduna cat mai multi martori, eventual cu inregistrare video, in momentul in care vrei sa platesti datoria.

adjudecatar

Post by adjudecatar » 04 Aug 2013, 10:13

Cand l-ai adjudecat pe bani putini nu te-ai interesat? Toti cred ca tot ce zboara, se mananca....

kat666

Post by kat666 » 24 Oct 2013, 14:10

am cumparat tot asa un ap de la licitatie, am castigat in instanta sa nu platesc cei 2% nu am probleme decat cu CEZ(curentul) nu vor sa ma branseze fostul proprietar avand o datorie de 3,500 lei. ce fac ???

Guest

Post by Guest » 24 Oct 2013, 16:11

Tot in instanta se poate rezolva. Dar e posibil sa te judeci mult si bine pana castigi. Am vazut la stiri un mos care s-a judecat 7 ani pentru rebransare la gaze dupa ce a fost debransat din greseala.

Mi se pare ca poti sa-i reclami si la Protectia Consumatorului pentru practici comerciale abuzive.

Guest

Post by Guest » 01 Mar 2014, 13:27

Daca pe actul de adjudecare scrie ca imobilul a fost adjudecat negrevat de sarcini mai sunt obligat ca adjudecatar sa platesc datoriile fostului proprietar catre directia de taxe si impozite?
Ce fac daca refuza sa-mi elibereze certificatul fiscal necesar la intabulare?Multumnesc.

Post Reply