somatie de plata - retinere din salar

Discutii privind litigiile de munca
NesCafe

Post by NesCafe » 21 Oct 2008, 12:20

ioos, ai un mail cu nr. de fax. Ne auzim. Numai bine :floare: :cafea:

NesCafe

Post by NesCafe » 21 Oct 2008, 14:10

ioos, tocmai le-am primit. tinem legatura :cafea:

ioos

Post by ioos » 21 Oct 2008, 14:32

oky.

daca mai ai nevoie de alte documente iti stau la dispozitie.

azi o sa ma duc la un avocat. sa isi dea si dansul cu parerea :roll:

astept vesti !!!

aprilie

Post by aprilie » 21 Oct 2008, 17:39

pai, cam ai sanse de castig. depinde, ce-i drept si de avocat :lol:

Kinga draga, sunt doar eu, nu m-am reinventat

ioos

Post by ioos » 22 Oct 2008, 06:58

da, avocatul e o MARE problema.

ieri am fost la un mare avocat si nu prea vrea sa se bage.
problema e ca "patronul;" firmei e mare scula-n bascula ....
probabil ii e teama de eventualele consecinte. :x

a pomenit ceva de stramutarea procesului ...

ioos

Post by ioos » 22 Oct 2008, 14:24

ACT ADITIONAL
la contractul de munca nr____________

Intre Societatea Comerciala …….., persoana juridica romana, cu sediul in …………., reprezentata prin ……….. in calitate de ......
Si ………… nascut(a) in ………….., la data de ……….. cu domiciliul in ……………….
s-a incheiat, in temeiul art 194 alin. (2) lit. b din Codul Muncii prezentul act aditional.

Clauzele prezentului act aditional sunt urmatoarele:

1. Salariatul se obliga:

a) Sa lucreze la ……………. cel putin 3 ani de la data expirarii perioadei de proba.
b) Sa achite contravaloarea sumei de 10.000lei, actualizata in functie de indicele inflatiei, comunicat de Comisia Nationala de Statistica, in cazul in care renunta la contractul de munca din proprie initiativa inaintea expirarii perioadei de 3 ani, sau in cazul in care se impune desfacerea disciplinara a contractului de munca.

2. Societatea Comerciala se obliga:
a) Sa mentina contractul de munca cu angajatul timp de cel putin 3 ani.
b) Sa achite salariatului contavaloarea sumei de 10.000 lei in cazul in care isi inceteaza activitatea din culpa sa.

Prezentul act aditional s-a incheiat in 2 exemplare.

Director, Oficiu Juridic, Angajat,

Astept pareri privitoare la legalitatea/ilegalitatea actului aditional de mai sus.

aprilie

Post by aprilie » 22 Oct 2008, 15:54

tu nu esti parte in actul aditional pe care il citezi, din cate am inteles, insa ti se nnimputann faptul ca nu ai informat angajatorul in legatura cu neexecutarea clauzei in ce-l priveste de x-ul tau, pana la data incetarii contractului de munca; asta e o alta chestie, au posibilitatea sa se indrepte impotriva lui in temeiul actului aditional si sa solicite acele despagubiri exclusiv de la acela, nu de la tine - au un termen de 3 ani sa faca asta (termen de prescriptie);

atitudinea angajatorului tau de a antrena raspunderea patrimoniala impotriva ta in conditiile in care nu au constatat ca fapta de a nu aduce la cunostinta/de a nu executa (nici nu puteai direct) acel act aditional reprezinta abatere disciplinara (cu toate consecintele ce decurg din aceasta, inclusiv emiterea unei decizii de sanctionare) este lipsita de temei legal; in esenta, din ce ai spus, nu sunt intrunite conditiile antrenarii raspunderii disciplinare (fapta, vinovatia, raport de cauzalitate, prejudiciul);
insa, nu stiu ce post ocupi si ce atributii ai.....
a, esti din Sibiu :lol:

ioos

Post by ioos » 24 Oct 2008, 06:50

Eu m-as indrepta impotriva actului aditional - este punctul cel mai vulnerabil.
El face referire la art. 194 al. 2 lit. b din CM

ART. 194
(1) În cazul în care participarea la cursurile sau stagiile de formare profesională este initiata de angajator, toate cheltuielile ocazionate de aceasta participare sunt suportate de către acesta.
(2) În cazul în care, în condiţiile prevăzute la alin. (1), participarea la cursurile sau stagiile de formare profesională presupune scoaterea parţială din activitate, salariatul participant va beneficia de drepturi salariale astfel:
a) dacă participarea presupune scoaterea din activitate a salariatului pentru o perioada ce nu depăşeşte 25% din durata zilnica a timpului normal de lucru, acesta va beneficia, pe toată durata formării profesionale, de salariul integral corespunzător postului şi funcţiei deţinute, cu toate indemnizaţiile, sporurile şi adaosurile la acesta;
b) dacă participarea presupune scoaterea din activitate a salariatului pentru o perioada mai mare de 25% din durata zilnica a timpului normal de lucru, acesta va beneficia de salariul de baza şi, după caz, de sporul de vechime.
Iar
ART. 195
(1) Salariaţii care au beneficiat de un curs sau un stagiu de formare profesională mai mare de 60 de zile în condiţiile art. 194 alin. (2) lit. b) şi alin. (3) nu pot avea initiativa încetării contractului individual de munca o perioada de cel puţin 3 ani de la data absolvirii cursurilor sau stagiului de formare profesională.

Salariatul are dreptul de a demisiona in mod nerestrictionat, asfel sunt interzise clauzele prin care. :
• Se prevede un termen de preaviz mai indelung decat cel legal
• Se conditioneaza demisia de un inlocuitor
• Se conditioneaza demisia de acordul sefului de departament
• Se prevede o suma care trebuie platita, cu titlu de despagubiri. Face exceptie ipoteza in care intre parti s-a incheiat un contract de formare profesionala.

Asadar trebui dovedit OBLIGATORIU faptul ca individa in cauza a urmat un cursului/stagiului a carui cost a fost de 10.000RON.

Actul nu face referire la durata cursului/stagiului si nici nu se poate justifica costul de 10.000RON prin facturi, chitante etc (trebuie dovedit faptul ca angajatorul a suportat toate cheltuielile legate de pregatirea sa profesionala). Totodata nu exista nici o testare si nici o diploma care i-ar putea a veridicitate "cursului".

Un alt aspect care trebuie luat in considerare este ca indiferent de functie (agent de turim . conducator auto, economist, sef coloana etc ) valoarea cursului este tot de 10.000 RON . Treaba asta nu miroase bine
:grin: :grin:

Zgabeata_Iftode

Post by Zgabeata_Iftode » 24 Oct 2008, 12:07

[quote="ioos"]Eu m-as indrepta impotriva actului aditional - este punctul cel mai vulnerabil.
El face referire la art. 194 al. 2 lit. b din CM
:-?
Este, poate, mai vulnerabil, dar nu iti rezolva tie problema intrucat raspunderea patrimoniala care se incearca a fi angajata impotriva ta este o raspundere de tip personal.
Din moment ce iti retin din salariu fara sa aiba un titlul executoriu(eu asa am inteles din postarile tale... :mrgreen: ), tu ii poti actiona in instanta in baza art.269 C.muncii. Desigur ca vei cere si daune interese in baza art. 161 alin.4 din C.Muncii. Totul e ca ei sa nu iti poata opuna semnarea statului de plata (vezi art.163) care atesta ca de fapt ti-au dat si banii pe care spui ca ti i-au retinut.
Daca statul de plata respectiv pe fluturasul tau de salarii contine retineri fara sa existe un titlu executoriu, n-ai nicio problema in a demonstra ca s-a incalcat 164 din C.muncii asa ca iti vei primii banii pe care i-au retinut fara temei.
:idea: In ceea ce priveste problema ta pe fond: un prim aspect care trebuie clarificat este cel legat de prejudiciul suferit de angajator. Eu l-as vedea ca prejudiciu cert provocat de tine numai in masura in care a expirat termenul de prescriptie pana la care angajatorul se putea indrepta impotriva salariatului plecat. Abia apoi se poate vorbi despre prejudiciul cauzat de tine prin incalcarea atributiunilor de serviciu, sub aspectul legaturii de cauzalitate intre fapta si prejudiciul.
:idea: :idea: Daca inca esti in termenul de prescriptie pentru recuperarea de la salariatul plecat, poti face referatul minune prin care sa propui recuperarea de la respectivul individ/individa. Deci le lasi fara obiect pretentiile pe care le au impotriva ta, pentru ca tu, in exercitarea atributiunilor de serviciu, faci propunerea legala cu pricina. :grin: Si cam scapi din joc....

Sport la treaba....

ioos

Post by ioos » 24 Oct 2008, 13:27

Nu au semnatura mea pe statul de plata, doar pe fluturasul de salar unde apare retinerea unei sume ce reprezinta 1/3 din salariul net. Am si copie dupa statul de plata unde figurez cu retineri. Dovezi sunt.
Am inteles ca nu e obligatoriu sa deschid si eu un litigiu, ci doar sa depun o cerere recoventionala.

Termenul de prescriprie ar fi septembrie 2011!!!!
In sarcinile de serviciu nu exista absolute nimic care sa ma faca pe mine responsabila de retine/ de intocmirea referatelor de retineri.

Un inteleg de ce nimeni nu ma sustine in atacarea actului aditional???!!!!

:-(

aprilie

Post by aprilie » 24 Oct 2008, 15:30

ca nu te intereseaza!!!!!!!!!!!!! de-aia....nu e problema ta chestia cu actul aditional, doar daca esti sef la dep. de resurse umane si s-a prescris dreptul de actiune al unitatii din cauza ca nu s-a facut referat sau informare pt recuperarea sumei de la beneficiarul cursului - deci de la x; si asa e discutabil; in plus, daca ti-au retinut bani sin salariu fara hotarare judecatoreasca e rau de tot pentru ei, puteai tu sa semnezi orice si sa fii si te acord cu retinerile, ca este un articole in Codul minune al Muncii de la noi care zice ca nu poti renunta la neste drepturi - inclusiv salariale. deci, e de bine, de-aia nu intereseaza actul aditional; succes

NesCafe

Post by NesCafe » 24 Oct 2008, 20:17

aprilie wrote:....doar daca esti sef la dep. de resurse umane si s-a prescris d........deci, e de bine, de-aia nu intereseaza actul aditional; succes
aprilie wrote:a, esti din Sibiu icon_lol.gif
auzi aprilie ? dumneata nu sti sa ti un secret ? ce vrei sa dovedesti prin asta ? nu uita ca mai exista si sucursale extinse prin diverse colturi ale tarii :lol:

- ioos ai mail :-P :cafea:

ioos

Post by ioos » 25 Oct 2008, 09:04

aprilie

ai dreptate :grin:

sunt din sibiu si lucrez in resurse umane

Nescafe

mutumesc mult pt mail :grin:
o sa il citesc deseara!
sper sa ma ajute !

keep in touch!

aprilie

Post by aprilie » 26 Oct 2008, 23:26

oricat ar parea de ciudat, desi nu va cunosc (nici pe Ioos si nici pe d-nul Cafea) am intuit modul de operare... nu-s nici de pe la Sibiu, dan mi-s din Ardeal. cum ziceam, succes

ioos

Post by ioos » 27 Oct 2008, 16:17

" am intiut modul de operare" - hehehe sa inteleg ca ati mai avut de a face cu firma in cauza ??

intradevar modul de operare e de-a dreptun original sau mai bine zis original de ilegal :roll:

in alta ordine de idei azi mi-am dat demisa conf. art. 79. 8

sper sa nu mi se desfaca disciplina contractul

:-P

Post Reply