pj poate savarsi ORICE infractiune?

Discutii privind Dreptul Penal
kinga

Post by kinga » 20 Sep 2008, 12:17

daca este vorba de Comorra SA.. din Sicilia .. da .... mere orice infractiune :-P :-P :-P :-P :-P

cu conditia sa aprobe capo di tutti capi... nasu.... in traducere libera... :evil: :evil: :evil:

dar in Romania.... pana la o condamnare e cale lunga.... ca la steaua lu Eminescu.. :razz: :razz: :razz: :razz: :razz:

mariusms

Post by mariusms » 20 Sep 2008, 12:19

N-am inteles, adica sa n-avem si noi mafia noastra? Pai atunci de ce tot striga un politician, "simpatizat extrem de mult" de tine "jos mafia ..." :-P :floare:

amitza

Post by amitza » 20 Sep 2008, 15:10

Intrebarea era ipotetica , nu era bazata pe vreun temei faptic.Asa cum rezulta din ceea ce am prezentat eu, pj ar putea savarsi aproape orice inractiune(exceptia ar fi pruncuciderea , pentru ca deocamdata nu imi vine o alta infractiune in minte care sa fie absolut imposibil de savarsit de catre o pj), dar si mie imi suna un pic prea fortata opinia, de aceea v-am intrebat pe voi , pentru ca vroiam sa vad cum argumentati voi o opinie sau alta, ma gandeam ca e ceva care imi scapa mie.
Apropo, este adevarat ca nu a fost nico pj condamnata pentru savarsirea unei infractiuni in Romania?Nici in cazul exploziei de la Mihailesti nu s-a stabilit vreo culpa in sarcina pj?

mariusms

Post by mariusms » 20 Sep 2008, 15:24

Ipotetic se poate si la pruncucidere.
Sa zicem ca statul ofera facilitati firmelor care sprijina angajatele mame. In consecinta, o firma a promis o suma mare, ca premiu, primei mame "eroine" care va naste un copil, la o data prestabilita, avand in vedere ca nevasta batronului era insarcinata in luna a 9-a. O angajata, insarcinata si ea, dar in luna a 8-a, naste prematur, intr-o incapere din unitate.
Directorul economic il trimite imediat pe gigi de la scularie sa o ajute sa "scape" de copil.
Interesul firmei = facilitatea data de stat.

gavril

Post by gavril » 20 Sep 2008, 15:45

nu merge, marius :)

mariusms

Post by mariusms » 20 Sep 2008, 15:46

Cine? Si de ce?

gavril

Post by gavril » 20 Sep 2008, 15:48

pai daca imi amintesc bine... nu poate exista instigare sau complicitate la pruncucidere.

mariusms

Post by mariusms » 20 Sep 2008, 15:53

Sunt 2 opinii, intr-adevar. Una este ca nu ar putea fi instigare la pruncucidere. Alta este total opusa. Deci nu e clara situatia, de aceea am si spus ca e caz ipotetic.

gavril

Post by gavril » 20 Sep 2008, 15:54

chiar si pe opinia contrara, tot nu merge.

(ma duc la un tenis. evetual, continuam diseara)

mariusms

Post by mariusms » 20 Sep 2008, 15:56

Merge perfect, in ipoteza ca poate exista instigare la pruncucidere.

mariusms

Post by mariusms » 20 Sep 2008, 16:09

Bulai, Mitrache, Dongoroz spun ca instigarea este posibila la orice fapta prevazuta de legea penala. Deci, avem opinii de mare autoritate care nu trebuie ignorate.

amitza

Post by amitza » 20 Sep 2008, 17:41

Nici eu nu cred ca exista instigare sau complicitate la pruncucidere.Eu sustin opinia in care pruncuciderea este o forma atenuata de omor, fiind determinata de starea speciala , de semi-responsabilitate, in care se gaseste mama, acesta fiind si motivul pentru care este sanctionata cu o pedeapsa mult mai mica decat cea pentru omor .Starea mamei fiind o circumstanta personala, nu se poate resfrange asupra participantilor , care vor raspunde pentru omor calificat.
In ceea ce priveste jurisprudenta, exista sau nu exista vreo condamnare a unei pj?

mariusms

Post by mariusms » 20 Sep 2008, 18:23

In ce ma priveste, mama aflata in stare de tulburare imediat dupa nastere, este o circumstanta asa-zisa personala de individualizare, intra in continutul legal al infractiunii, avand incidenta asupra participantilor, in masura in care au cunoscut-o.
Iar art. 27 C.pen. prevede clar ca instigatorul sau complicele se sanctioneaza cu pedeapsa prevazuta de lege pentru autor. Daca autorul savarseste pruncucidere, poti aplica pedeapsa pentru altceva mai grav, prin raportare la art. 27?

crina005

Post by crina005 » 20 Sep 2008, 18:36

La savarsirea infractiunii de pruncucidere nu poate exista decat un singur participant activ(mama copilului) iar restul de participanti(complici si/sau instigatori) nu pot fi incadrati decat la omor.

Argumentatia e simpa si o gasim in definitia pruncuciderii, data de art. 177 CP:
Pruncuciderea = "uciderea copilului nou-nascut savarsita [...] de mama".
Orice alt participant la aceasta infractiune, cu exceptia mamei, nu poate fi incadrat decat la participatie/instigare la o forma de omor, in functie de circumstantele comiterii faptei.

Astfel, daca PJ, printr-o decizie a organelor de conducere, instiga mama(cum bine a punctat mariusms: prin oferirea unor avantaje materiale sau profesionale) la pruncucidere, teoretic, repet TEORETIC, ar putea fi incadrata la instigare la omor. In practica nu cred ca o sa vedem o astfel de speta pe rolul instantelor prea curand, in schimb in loc de PJ ca inclulpat intr-o astfel de cauza l-am putea vedea pe directorul general al PJ sau pe presedintele CA al PJ.

mariusms

Post by mariusms » 20 Sep 2008, 18:45

crina005 wrote:La savarsirea infractiunii de pruncucidere nu poate exista decat un singur participant activ(mama copilului) iar restul de participanti(complici si/sau instigatori) nu pot fi incadrati decat la omor.

Argumentatia e simpa si o gasim in definitia pruncuciderii, data de art. 177 CP:
Pruncuciderea = "uciderea copilului nou-nascut savarsita [...] de mama".
Orice alt participant la aceasta infractiune, cu exceptia mamei, nu poate fi incadrat decat la participatie/instigare la o forma de omor, in functie de circumstantele comiterii faptei.
Repet, cum dai pedeapsa pentru instigare la omor (calificat), prin raportare la art. 27 C.pen., autorul savarsind o pruncucidere, iar articolul mentionat dispunand ca instigatorul/complicele se pedepseste la fel ca autorul, bineinteles, cu aplicarea regulilor de la individualizarea pedepsei?
Iar "argumentatia simpla" a ta cade in fata contraargumentatiei urmatoare: si la falsul intelectual, autor este un finctionar public, dar asta nu inseamna ca eu, tu sau oricine nu putem fi instigatori sau chiar complici. La fel si la omorul calificat savarsit de o ruda (chiar mama daca vrei).

Post Reply