Omor calificat, savarsit in public

Discutii privind Dreptul Penal
krisstina

Post by krisstina » 19 Feb 2008, 19:14

Cicerone_ wrote:locul savarsirii infractiunii, cititi definitia
Cea din art.30 alin.4 C.proc.pen.?

Prin "locul savirsirii infractiunii" se intelege locul unde s-a desfasurat activitatea infractionala, in totul sau in parte, ori locul unde s-a produs rezultatul acesteia.

parole

Post by parole » 19 Feb 2008, 19:14

Cicerone, mai curand te-ai uita la definitia savarsirii infractiunii, daca tot e sa vorbim sententios despre definitii.
In asa fel incat daca prin comiterea unei infractiuni se intelege comiterea unei forme consumate ori tentate, inseamna ca omorul calificat savarsit in public poate fi o forma tentata in public ori o forma consumata in public. Din moment ce actele de executare ale omorului in public, numai prin ele insele, sunt suficiente pt a califica omorul, cu atat mai mult actele de executare in public, urmate de o moarte in loc nepublic, trebuie sa califice omorul.

Pe exemplul amendat de marius avem o alta situatie de fapt si de drept. Sunt doua fapte deosebite, 2 infractiuni distincte, aflate in concurs cu conexitate etiologica, din care una savarsita in public, infractiune mijloc, lipsire de libertate in mod ilegal prin rapire, alta in loc nepublic, omor calificat cu premeditare.

lefterel

Post by lefterel » 19 Feb 2008, 19:28

parole wrote:(...) 2 infractiuni distincte(...) lipsire de libertate in mod ilegal prin rapire, alta (...)omor calificat cu premeditare.
esti sigur, macar pe una????????????????????????

arian

Post by arian » 19 Feb 2008, 20:12

speta e usor incompleta pt ca nu precizeaza unde si cu ce faptuitorul a lovit victima cu putere.
dar din cum am inteles eu, raportat la modalitatea in care omul nostru a conceput si executat fapta, lovirea victimei cu putere constituie un act de executare al omorului, fara de care moartea nu s-ar fi putut produce. asadar, paralizarea energiilor victimei in scopul uciderii acesteia a avut loc intr-un loc care prin natura sau destinatia lui este intotdeauna accesibil publicului, in sensul art.152 lit.a Cpen. In continuare, daca avem un act de executare a infractiunii savarsit in public, infractiunea in sine urmeaza a fi considerata savarsita in public, conform art.30 alin.4 C.proc.pen. rap. la art.152 lit.a C.pen.
un argument in plus este aplicarea argumentului "daca se poate mai mult se poate si mai putin" in interpretarea prev. art.143 alin.2 C.pen., in sensul ca daca un act de executare face ca infractiunea sa fie savarsita in tara atunci, savarsirea unui act de executare in public face ca intreaga infractiune sa fie savarsita in public. si nu, nu e adaugare la lege .... 8) 8)

din nou, toate cele de mai sus in considerarea ca knock-outul victimei pe strada e un act de executare, aceasta depinzand de intentie, locul aplicarii loviturii, intensitate, obiecte folosite... una peste alta eu zic ca e act de executare, cu urmarile de rigoare ...

MataHari

Post by MataHari » 19 Feb 2008, 20:18

arian wrote:speta e usor incompleta pt ca nu precizeaza unde si cu ce faptuitorul a lovit victima cu putere.
dar din cum am inteles eu, raportat la modalitatea in care omul nostru a conceput si executat fapta, lovirea victimei cu putere constituie un act de executare al omorului, fara de care moartea nu s-ar fi putut produce. asadar, paralizarea energiilor victimei in scopul uciderii acesteia a avut loc intr-un loc care prin natura sau destinatia lui este intotdeauna accesibil publicului, in sensul art.152 lit.a Cpen. In continuare, daca avem un act de executare a infractiunii savarsit in public, infractiunea in sine urmeaza a fi considerata savarsita in public, conform art.30 alin.4 C.proc.pen. rap. la art.152 lit.a C.pen.
un argument in plus este aplicarea argumentului "daca se poate mai mult se poate si mai putin" in interpretarea prev. art.143 alin.2 C.pen., in sensul ca daca un act de executare face ca infractiunea sa fie savarsita in tara atunci, savarsirea unui act de executare in public face ca intreaga infractiune sa fie savarsita in public. si nu, nu e adaugare la lege .... 8) 8)

din nou, toate cele de mai sus in considerarea ca knock-outul victimei pe strada e un act de executare, aceasta depinzand de intentie, locul aplicarii loviturii, intensitate, obiecte folosite... una peste alta eu zic ca e act de executare, cu urmarile de rigoare ...
Si de ce n-ar fi invers ? Adica daca activitatea infractionala s-a desfasurat atat in loc public cat si in loc neaccesibil publicului , de ce are prioritate locul public si nu invers?

arian

Post by arian » 19 Feb 2008, 20:29

chiar trebuie sa raspund la asta? :lol: sau cautai conversatie? ca nu resping de plano nici una din variante ...

MataHari

Post by MataHari » 19 Feb 2008, 20:32

arian wrote:chiar trebuie sa raspund la asta? :lol: sau cautai conversatie? ca nu resping de plano nici una din variante ...
Chiar raspunde :grin: vreau sa-ti vad argumentele. Eu nu prea vad de ce ar fi in pubilc, poate ma convingi tu. Cum opereaza conditia spatiala?

arian

Post by arian » 19 Feb 2008, 20:51

mai bine ne conversam pe teme diverse ....
dupa cum cu usurinta reiese din rationamentul meu, un act de executare (presupunand ca lovirea cu putere a victimei urmata de transportarea ei si aplicarea de noi lovituri constituie un act de executare, ceea ce apreciez ca incape :fluierat: ) este savarsit in public, atunci intreaga infractiune este savarsita in public, dupa art.30 alin.4 din procedura raportat la 152 lit.a din penal ....asa ca nu inteleg despre ce conditie spatiala e vorba ....
in continuare, daca inteleg bine, intrebarea e de ce retinem savarsirea in public, in conditiile in care, parte din elementul material e afara si parte inauntru?
pentru ca savarsirea omorului afara e incriminata de un text legal, iar omorul nostru este savarsit, conform unor texte imperative din penal si din procedura, afara ... mai simplu nu pot sa-ti explic ...

nunuti

Post by nunuti » 19 Feb 2008, 20:53

Ce-mi place fraza asta
nu resping de plano
Parca-l aud pe Boroi la cursul de civil, e una din frazele memorabile

:-D

arian

Post by arian » 19 Feb 2008, 21:34

boroi, .... nu-s :grin: nici unul dintre ei ...

mariusms

Post by mariusms » 19 Feb 2008, 21:38

parole wrote:... avem o alta situatie de fapt si de drept. Sunt doua fapte deosebite, 2 infractiuni distincte, aflate in concurs cu conexitate etiologica, din care una savarsita in public, infractiune mijloc, lipsire de libertate in mod ilegal prin rapire, alta in loc nepublic, omor calificat cu premeditare.
Ai dat o solutie intr-adevar buna, cand te-ai referit la acel exemplu. Exact asta am vrut sa arat. Si da, si situatia este alta, pentru ca nu poti pune vatamarea in concurs cu omorul, pentru ca se absoarbe natural in omor, doctrina, bat-o vina.
Felicitari! (chiar daca ma mai "superi" tu cand si cand)

Post Reply