Am revenit, tineti aproape!
Deci, completare la prefata si pct. 1:
finca si curtea ne-a aratat ca nu tre s-o luam ca pe o interdictie ce se zice la 195, in consecinta avem doar o conditionare...conditionare care nu este de stricta interpretare si aplicare.
Apoi, analizand cele 2 articole, ajung la concluzia ca intr-adevar sunt imperative, in ce sens? In ipoteza in care partile ar conveni de pilda, suportarea chiar partiala a cheltuielilor aferente stagiului de formare profesionala cu durata de sau > 60 zile in sarcina salariatului, in schimbul demisionarii lui fara oprelisti, da, un asemenea troc ar contraveni prevederilor imperative.
2. relativ la art. 38. (cum ca salariatul nu poate renunta la drepturile si obligatiile...)
asta tot intreb, ca cine renunta si la ce, cata vreme angajatorul plateste ca poooopa iar angajatul, in temeiul principiului consensualitatii, stabilitatii raporturilor de munca, al bunei credinte

ce caracterizeaza salariatul roman, in (ne)deplinetatea facultatilor mintale si capacitatii de exercitiu semneaza un act prin care se obliga anticipat sa achite cheltuielile ocazionate si neamortizate cu propria sa formare profesionala, reparand astfel prejudiciul ocazionat prin initierea incetarii cim din culpa sa.
Ca, zic eu, scopul obligarii angajatorului de a asigura si plati cursul, printre altele si in primul rand este aceea, de a beneficia macar o perioada de o forta de munca calificata, dan cum e salariatul? vine concurenta, ii promite 2 bonuri de masa si asta iti pleaca...E echitabil asa? Nu.
Si atunci incheiem frumos act aditional, macar sa stie angajatul de frica avocatului, daca bun simt n-are.
Ar mai fi de zis, insa cred ca prea am intins-o si oricum nu intereseaza pe nimeni.
kinga wrote:dar nu recomanda la nimeni sa incheie act aditional la CIM sub 60 de zile... nu uita ca instantele de dreptul muncii sunt foarte protective cu salariatii...
oio, da cum sa nu recomand! Conditia necesara si suficienta e doar sa semneze angajatul de buna voie, in rest.... ce da legea.
999% ca judele nu va lacrima de emotii daca fac vorbire despre egaliatatea de sanse si tratament, ca ar trebui tinut seama nu doar de protectia salariatului ci si de interesele, capacitatea financiar, resursele materiale ale angajatorilor...stiu si asta.