Legalizarea marijuanei

Discutii filosofice pe teme actuale.
Post Reply
Luciann

Post by Luciann » 21 Jun 2005, 14:27

Nu prea imi dau seama ce cuprinde aceasta suma a viciilor? e vorba de nr. lor (fumat + baut + drogat etc.) sau de nr. consumatorilor, sau de cel al viciilor pe care le-ar avea o anumita persoana?
Bineinteles ca e mai bine ca suma (indiferent la ce te-ai referit) sa scada chiar, dar intrebarea care se pune este daca ea ar creste intr-adevar in urma dezincriminarii sau chiar daca ar creste, daca nu cumva cresterea ar fi foarte mica si poate nesemnificativa in raport cu eventualele beneficii.
Oricum viciul exista, consumatorii de asemenea, pericolele, riscurile, efectele negative deja exista.
Nu cred ca oamenii cu un psihic bun ar fi prea afectati. Cine ar vrea ar fuma ocazional si s-ar limita la asta. Am cunoscut un tip din olanda, avea vreo 60 de ani, si fumase de tanar MJ relativ constant. Nu avea nici o problema de dependenta, era realizat profesional, un om absolut normal.
Problema ar fi cu cei inclinati spre vicii, care, sigur, ar avea un mediu mai propice. Dar cred ca acesti oameni sunt in pericol si acum ptr ca este extrem de usor sa gasesti MJ, si chiar de alea mult mai tari.
Inclin sa cred ca este mai bina sa ramana incriminat, dar atunci ptr identitate de ratiune, sa facem ceva si cu alcoolul, nu?

aho

Post by aho » 21 Jun 2005, 14:56

Imi face bine o "conversatie" buna dar ideea -cred eu - este ca daca dam verde si altor vicii nu numai ca nu le vom restrange pe cele deja "castigate" dar vom deveni si mai mult viciati si mai putin echilibrati, in plus viciile se acociaza nu se disociaza, o tigara este mai buna la un pahar iar in faza euforica "paun" este buna si o partida cu cine se nimereste si uneori chiar daca nu este de acord.
Personal am cunoscut o persoana f. draga mie un tip inteligent, din parinti titrati si cu stare, care consuma constant MJ si nu a vrut sa imparta acest viciu cu mine, acum apreciez gestul ( grija)si am un mare regret ca nu am facut nimic ca sa schimb situatia, deoarece situatia s-a schimbat si nu in bine.

colombina

Post by colombina » 21 Jun 2005, 15:19

Mie mi se pare ca a legaliza consumul de marijuana nu inseamna totodata a-l incuraja. A consuma sau nu marijuana e doar o chestie de optiune, de echilibru personal, de educatie... si intr-o mica masura de mediu (de fapt, as zice ca tine in primul rand de echilibru). Din perspectiva asta (care este una personala), care ar fi problema legalizarii?

Grija pentru eventualii nostri copii nu mi se pare intemeiata, atata timp cat ne vom stradui sa le oferim o educatie adecvata.

gavril

Post by gavril » 21 Jun 2005, 15:40

luciann ... eu sunt unul dintre cei care au combatut ideea de a legaliza precum si ideea de consum a joint-ului. Colega .. iti spun cu cea mai mare sinceritate : ESTI PARALEL cand vine vorba despre efectele consumului de marijuana. Eu mai bine as tace! SA nu mai vb. de ultima fraza a columbinei. Fratilor !! va respect ca juristi .. dar ca oamenii ... parerile voaSTRE imi lasa un gust amar , si ma face sa ma rusinez de ratiunea voastra. :(

Luciann

Post by Luciann » 21 Jun 2005, 17:11

Daca citeai cu atentie ce am scris (sau poate ai citit cu atentie, dar nu ai prins ideea fiind prea preocupat de propria pozitie si prejudecata) ai fi vazut ca nici macar nu am spus daca sunt sau nu de acord cu dezincriminarea. Ideea centrala a mesajului era data de constatarea modului in care unii inteleg sa argumenteze si sa-i trateze pe cei cu pareri diferite. Acum revii (previzibil, de altfel) si imi confirmi parerea, folosind si cuvinte gen "paralel" sau emitand judecati de valoare cu privire la ratiunea mea si a altora.
Nici n-am pretins ca sunt un mare cunoscator al efectelor MJ. Asta nu inseamna ca nu pot sa am o parere sau ca, de indata ce spun ceva, e normal sa apara unul ca tine rusinat de ratiunea mea.
Credeam ca exista respect pe forumul asta, chiar tu, prin alte mesaje parca cereai limbaj decent si respect reciproc.
Mie nu imi e rusine cu ratiunea ta (eventual, tie ar trebui sa-ti fie) - si nu ma refer la pozitia contra legalizarii, ci la modul lipsit de eleganta si obiectivitate cu care o sustii. In schimb, imi e frica de faptul ca ai putea fi judecator, mai ales in penal.

colombina

Post by colombina » 21 Jun 2005, 17:58

Pt. Gavril: poti sa-mi spui cum anume impiedica ramanerea in ilegalitate a marijuanei consumul? Chiar nu poti sa accepti faptul ca nu te poate obliga nimeni sa consumi marijuana, fiind o chestiune de liber arbitru si de educatie? Mai mult, consumand marijuana nu faci rau nimanui altcuiva, decat tie insuti. Si atunci, repet, unde e problema?

gavril

Post by gavril » 21 Jun 2005, 19:57

astazi am scris acel mesaj sub impulsul maniei, si imi pare rau acum ca l-am scris(observ totusi ca luciann, indreptatit de altfel , mi-a raspuns in aceeasi maniera). Drept urmare imi cer scuze de modul in care mi-am formulat mesajul. Sper sa ma iertati. In continuare raman la parerea mea, si in acest topic am prezentat diverse argumente .. si mai am si altele. Orice argument pro are cel putin 3 argumente contra. Sugestia mea e sa incercati sa ganditi problema ca oamenii, nu ca juristi si nu din perspectiva financiara, plus de asta tineti cont ca nu toti semenii nostri(in special minorii) au o anumita educatie si dispun de foarte multe informatii privind riscurile diferitelor vicii prezente in societate. Plus de asta , suntem supusi greseli si fiecare dintre noi daca suntem tentati (adica putem avea acces usor la diferite produce producatoare de vicii) putem cade intr-un asemenea viciu destul de usor. Si cred ca stii fiecare , cat de cat, cat de greu e sa renunti la un viciu .. si cum te urmareste el o perioada lunga de timp .. poate chiar toata viata.
Sa nu ne pacalim , sa nu ne hazardam, sa nu ne iluzionam ca asemenea lucruri poate aduce ceva bun in societate !!!!!!

adviser45

Post by adviser45 » 21 Jun 2005, 20:09

colombina wrote:Mai mult, consumand marijuana nu faci rau nimanui altcuiva, decat tie insuti. Si atunci, repet, unde e problema?
Daca te uiti atenta in susul paginii, vei observa ca acest topic mai are si alte pagini, pagini in care au fost date o multime de raspunsuri la intrebarea ta.

Luciann

Post by Luciann » 22 Jun 2005, 00:57

Din partea mea nu e nevoie de scuze. Nu pun la suflet nici multe chestii din viata de zi cu zi, darmite de pe un forum. Oricum, anumite replici gen "he he, aia doi sigur isi paseaza jointul unul altuia in timp ce scriu" nu fac cinste unor persoane care au terminat dreptul.
Eu cred ca dreptul reprezinta mai mult decat suma unor texte de lege sau institutii. Cred ca ar trebui ca, in momentul in care ai terminat facultatea asta, sau macar ai reusit sa iti dai seama cam ce e cu stiinta/arta aceasta, sa ai si o anumita capacitate de intelegere a tuturor aspectelor, o anumita precautie in a formula judecati cu pretentii de adevar absolut.
Pe fondul problemei, tind si eu sa cred ca nu ar fi oportun - cel putin nu in stadiul de evolutie in care se afla tara asta- sa se legalizeze consumul de MJ.

gavril

Post by gavril » 22 Jun 2005, 08:40

uite, pt. ca ma judeci a 2-a oara si tragi concluzii despre caracterul meu am sa-ti acord atenuanta din art.73 lit.b impreuna cu rugamintea sa ramai macar la aspecte legate direct de problema. Scuzele erau necesare pt. ca asa se cade sa actionezi cand gresesti. Si erau necesare. Daca nu le vei accepta probabil (pe de o parte) imi vei face un serviciu mare si anume sa gandesc de 3 ori inainte sa spun/scriu ceva.. si nu sa actionez sub impulsul furiei.
Pt. Gavril: poti sa-mi spui cum anume impiedica ramanerea in ilegalitate a marijuanei consumul?
dar tu imi poti spune cum anume impiedica ramanerea in ilegalitate a violului, savarsirea infractiunii ?

colombina

Post by colombina » 22 Jun 2005, 08:41

adviser45 wrote:
colombina wrote:Mai mult, consumand marijuana nu faci rau nimanui altcuiva, decat tie insuti. Si atunci, repet, unde e problema?
Daca te uiti atenta in susul paginii, vei observa ca acest topic mai are si alte pagini, pagini in care au fost date o multime de raspunsuri la intrebarea ta.
... Era o intrebare retorica! Eu raman la ideea mea ca legalizarea nu afecteaza cresterea consumului de marijuana. Si daca nu ai nevoie de asemenea stimulente, nu te poate obliga nimeni sa le experimentezi!
Teribilisti care sa sustina ca viata e mai frumoasa sub influenta drogurilor vor exista intotdeauna, la fel cum exista si oameni slabi, cu spirit gregar, pentru care obiceiurile anturajului sunt litera de lege!

Sunt impotriva drogurilor, dar nu cred ca mentinerea acestora in ilegalitate duce la scaderea consumului sau il mentine constant!

Luciann

Post by Luciann » 22 Jun 2005, 08:54

gavril, tu chiar nu citesti mesajele, sau le citesti de la dreapta la stanga? Ce concluzie am tras eu in ultimul mesaj despre caracterul tau si cand te-am judecat? Am exprimat doar o parere despre un anumit mod de a argumenta al unora care au raspuns topicului. De altfel, nici in primul mesaj nu era nici o referire la tine, ci, in general, o opinie despre o atitudine incorecta si periculoasa ptr un jurist.
Iar nu inteleg unde m-am referit la aspecte nelegate de problema. Oricum, parca eram la sectiunea sugestiv intitulata "divagatii" si, de altfel, de la un topic care isi propunea sa dezbata oportunitatea legalizarii MJ s-a ajuns la discutii despre moralitatea consumatorilor si a celor opusi (vezi replici gen "nu am baut de 27 de ani" ).
Partea cu scuzele iar ai inteles-o gresit. Nu am zis ca nu le accept. Am spus ca nu e nevoie, ptr ca nu m-am suparat in nici un caz, si asta include acceptarea daca vrei.
Bafta.

gavril

Post by gavril » 22 Jun 2005, 08:55

pt. columbina:
impotriva la ce mai esti ? impotriva incesturilor esti ? nu crezi ca ar trebui dezincriminate, pt. ca oamenii ar putea avea o anumita educatie .. si le-ar ocoli ?? Doar e firesc sa nu comiti incest, nu ?

impotriva la ce mai esti ? impotriva spagii esti ? Nu crezi ca vor exista intotdeauna oameni care vor da mita chiar daca aceasta e in ilegalitate sau nu ? Daca functionarii publici ar fi instruiti corespunzator si s-ar plati bine aceasta munca nu vad de ce nu am dezincrimina si asta !!!!!

impotriva coruptiei esti ? de ce ar trebui incriminata .. daca tot nu a putut fi starpita ..si exista din timpuri stravechi (in special la Roma - imperiul Roma) ??

nu inteleg de cwe ne mai trebuiesc toate prostiile astea de legi !!!! Omul oricum are legi nescrise .. si oricum vor exista oamenii care vor incalca legea .. asa ca de ce ar mai exista lege ??????

gavril

Post by gavril » 22 Jun 2005, 09:09

pt. luciann : ma rog .. Hai sa lasam acest aspect exact in stadiul prezent. Si.. Da.. Stiu ca suntem la sectiunea "sugestiv" intitulata - divagatii, insa eu rugam sa se ramana la subiectul din acest topic sau la probleme legate direct de subiect.

ok .. toate bune si frumoase ..
Salutare !!

colombina

Post by colombina » 22 Jun 2005, 12:22

Gavril wrote:pt. columbina:
impotriva la ce mai esti ? impotriva incesturilor esti ? nu crezi ca ar trebui dezincriminate, pt. ca oamenii ar putea avea o anumita educatie .. si le-ar ocoli ?? Doar e firesc sa nu comiti incest, nu ?

impotriva la ce mai esti ? impotriva spagii esti ? Nu crezi ca vor exista intotdeauna oameni care vor da mita chiar daca aceasta e in ilegalitate sau nu ? Daca functionarii publici ar fi instruiti corespunzator si s-ar plati bine aceasta munca nu vad de ce nu am dezincrimina si asta !!!!!

impotriva coruptiei esti ? de ce ar trebui incriminata .. daca tot nu a putut fi starpita ..si exista din timpuri stravechi (in special la Roma - imperiul Roma) ??

nu inteleg de cwe ne mai trebuiesc toate prostiile astea de legi !!!! Omul oricum are legi nescrise .. si oricum vor exista oamenii care vor incalca legea .. asa ca de ce ar mai exista lege ??????
Acum chiar simt nevoia sa te atentionez ca ma autotintitulez colombina. Si apoi, eu nu sunt impotria a ceea ce-si face omul cu mana lui, si care nu-i dauneaza decat lui personal. Sa ma explic: dupa parerea ta, fumatul nu ar trebui interzis? Consumul este urias, si sa nu mai vorbim ca fumul de tigara afecteaza si nefumatorii (s-au vazut destule cazuri de nefumatori afectati de cancer la plamani deoarece au inhalat constant fumul altora). Ce zici?
Si alcoolul dauneaza grav sanatatii ... Sa-l incriminam!

Sa fim seriosi...

Post Reply