sa vorbim despre barou
Sincer va spun ca si taxa de examen - 6 sau 7 mil + taxa unbr de 119 ron - mi se pare mare..... si asta pt. ca salariile unora rar depasesc 5 mil. pe luna, sau chiar mai putin ..... sa dau o taxa de 8 mil mi se pare enorm ... ce sa mai plang de cea de 30 mil.
E groaznic de mult... si daca mai pici si examenun ... deja ma gandesc ca o cariera de spalat vase afara e chiar lux.
Oare asta meritam?
De ce sa mai fac copii?, De ce se mai plang astia ca scade natalitatea .... pai la asha scoruri ....
E groaznic de mult... si daca mai pici si examenun ... deja ma gandesc ca o cariera de spalat vase afara e chiar lux.
Oare asta meritam?
De ce sa mai fac copii?, De ce se mai plang astia ca scade natalitatea .... pai la asha scoruri ....
Poate ar trebui sa incetam sa ne mai plangem si sa luam taurul de coarne.
E ridicol sa ne numim juristi si sa nu ne putem apara drepturile. Adevarul crud e ca nici macar nu ne interesam cand au loc Adunarile de la Barou ca sa votam, daramite sa protestam impotriva unei asemenea decizii. Pasivitatea avocatilor, ca grup (se pare ca indiferent de Barou) m-a uimit de la inceputul intrarii mele in profesia asta. Si tebuie sa imi fac mea culpa, ca nici eu nu am ridicat un deget pana acum.
Sa profitam de acest forum si sa incercam sa argumentam juridic, de ce aceste prevederi reprezinta o ingradire a accesului intr-o profesie.
E ridicol sa ne numim juristi si sa nu ne putem apara drepturile. Adevarul crud e ca nici macar nu ne interesam cand au loc Adunarile de la Barou ca sa votam, daramite sa protestam impotriva unei asemenea decizii. Pasivitatea avocatilor, ca grup (se pare ca indiferent de Barou) m-a uimit de la inceputul intrarii mele in profesia asta. Si tebuie sa imi fac mea culpa, ca nici eu nu am ridicat un deget pana acum.
Sa profitam de acest forum si sa incercam sa argumentam juridic, de ce aceste prevederi reprezinta o ingradire a accesului intr-o profesie.
asta e o intrebare pntru cei care sunt avocati stagiari: ati fi dispusi sa platiti sumele acestea pentru a ajunge in postul pe care il aveti acuma?pentru ca stiu ca situatia care se prefigureaza acum este noua,aceste sume nemaifiind intalnite pana acum..eu unul am o dilema extrema,care practic ma impiedica sa si invat:sa dau sau sa nu dau.merita sa dau 35 mil pentru un loc in barou,acolo unde eu unul nici macar nu pot sa am procese la judecatorii!!!-care,pentru un stagiar,sunt painea cea de toate zielele-sunt in stare de incompatibilitate, o ruda de-a mea fiin judecator... 

O taxa prea mare constituie o modalitate indirecta de blocarea accesului la o profesie.Crtistina wrote:Sa profitam de acest forum si sa incercam sa argumentam juridic, de ce aceste prevederi reprezinta o ingradire a accesului intr-o profesie.
Am vazut o hotarare CEDO in care se arata ca o taxa de timbru care depaseste o suma rezonabila (raportata la salariul mediu din tara respectiva), incalca accesul la justitie.
Cam pe linia asta se poate merge.
Ar trebui insa atacat actul prin care s-a stabilit taxa.
Eu zic ca o taxa prea mare nu e singura care poate limita accesul in profesie. Odata examenul luat, daca nu ai semnatura, nu ai nimic. Daca cei care sunt deja in breasla si au vechime nu vor sa apara alti candidati pe piata, vor putea foarte usor inlatura posibila "concurenta" prin limitarea numarului de stagiari. Parerea mea e ca discutia nu trebuie limitata doar la aspectul financiar, desi stiu, ca pentru multi aceste taxe sunt imposibile.
Accesul liber la o profesie cred ca reprezinta doar o aplicare speciala a principiului egalitatii in drepturi.
Prin stabilirea acestei taxe deosebit de mari, se dicrimineaza in favoarea celor care au mijloacele financiare necesare. O asemenea masura nu cred ca poate fi justificata, pentru ca nu se refera la organizarea examenului ( nu ca acest motiv mi s- parut vreodata plauzibil) ci la o simpla masura administrativa, care nu pune probleme logistice deosebite.
Cred ca un exemplu relevant al rationamentului Curtii Constitutionale, de exemple, este cel din decz. nr. 463 din 13 noi. 1997, care a declarat art. 81 alineatul 4 ca fiind neconstitutional, tocmai pentru ca favoriza pe cel care avea mijloace financiare mai importante.
Apropo de egalitatea in drepturi, articolul 16 din Constitutie, se refera expres la functii si demnitati publice. Avand in vedere ca profesia de avocat este guvernata de norme de ordine publica, tocmai datorita rolului sau, oare nu poate fi asimilata acestora? Poate putem spera cel putin la o interpretare mai larga.
Prin stabilirea acestei taxe deosebit de mari, se dicrimineaza in favoarea celor care au mijloacele financiare necesare. O asemenea masura nu cred ca poate fi justificata, pentru ca nu se refera la organizarea examenului ( nu ca acest motiv mi s- parut vreodata plauzibil) ci la o simpla masura administrativa, care nu pune probleme logistice deosebite.
Cred ca un exemplu relevant al rationamentului Curtii Constitutionale, de exemple, este cel din decz. nr. 463 din 13 noi. 1997, care a declarat art. 81 alineatul 4 ca fiind neconstitutional, tocmai pentru ca favoriza pe cel care avea mijloace financiare mai importante.
Apropo de egalitatea in drepturi, articolul 16 din Constitutie, se refera expres la functii si demnitati publice. Avand in vedere ca profesia de avocat este guvernata de norme de ordine publica, tocmai datorita rolului sau, oare nu poate fi asimilata acestora? Poate putem spera cel putin la o interpretare mai larga.
Dupa ce ne-am sacrificat multi dintre noi toata vara invatand pentru INM acum, a venit randul studiului pentru barou. E destul de enervant sa tot inveti atat, mai ales pentru cei care au avut si o licenta prin mai-iunie. Dar mai trist decat studiul, e taxa. Undeva la 40 de mil cu totul, daca si reusesti, Si mai trista decat taxa este pentru unii dificultatea gasirii unui "maistru". Si aici trebuie varsati niste bani daca vrei avocatura.
SA RECAPITULAM: STUDIU (licenta) +STUDIU (admiterea INM) +STUDIU (admiterea avocatura) + aprox. 40 mil + taxa perceputa de maestru = destinul crunt al unor forumisti in lunile mai - noiembrie 2005.
Ma duce gandul atat la Eminescu si soarta omului de geniu, cat si la Monastirea Argesului si mitul jertfei si al creatiei.
Cel mai bine ar fi, cred, sa ies in curte si sa ma apuc de cules strugurii. Ca-i mai placut decat orice si recreativ in acelasi timp. Acolo sus pe scara, voi putea cugeta cu ciorchinele in mana asupra destinului meu...

SA RECAPITULAM: STUDIU (licenta) +STUDIU (admiterea INM) +STUDIU (admiterea avocatura) + aprox. 40 mil + taxa perceputa de maestru = destinul crunt al unor forumisti in lunile mai - noiembrie 2005.
Ma duce gandul atat la Eminescu si soarta omului de geniu, cat si la Monastirea Argesului si mitul jertfei si al creatiei.
Cel mai bine ar fi, cred, sa ies in curte si sa ma apuc de cules strugurii. Ca-i mai placut decat orice si recreativ in acelasi timp. Acolo sus pe scara, voi putea cugeta cu ciorchinele in mana asupra destinului meu...

eu puteam sa pun pariu ca in momentele acelea te gandeai la produsul lor deja fermentat.Giovanni wrote:Ma duce gandul atat la Eminescu si soarta omului de geniu, cat si la Monastirea Argesului si mitul jertfei si al creatiei.
![]()
![]()

Nu prea imi place vinul, Gavrile. E dulce si te duce... In schimb berea.... Altfel s-ar fi pus problema daca as fi avut plantatie de hamei in gradina. Era de mult cules.Gavril wrote:
eu puteam sa pun pariu ca in momentele acelea te gandeai la produsul lor deja fermentat.

Si la bloc sunt avantaje. Cel putin nu trebuie sa maturati curtea (asta urasc cel mai mult) si aveti netul non-stop. Pe la case pana mai deunazi nu au vrut sa traga fibra optica. Dar de saptamana viitoare imi instalez si eu netul. Ca de dial-up m-am saturat. Numai eu stiu ce scria pe factura Romtelecom in zona Acces Special Internet. Ca nu ma puteam abtine sa intru si in cursul zilei ca sa raspund la mesaje..