Speta

Discutii privind Dreptul Penal
Post Reply
ALLKOZ

Post by ALLKOZ » 29 Apr 2008, 01:12

:-D :-D
Daca mai exista cineva care nu s-a lamurit in legatura cu ceea ce am vrut sa arat (este adevarat, la modul exagerat si pamfletar) in topicul “uciderea din culpa” referitor la acest mariusms, desfasurarea de evenimente de aici cred ca se constituie intr-un raspuns elocvent. N-a fost decat o chestiune de timp. Aceeasi atitudine inconstiento-penibilo-aroganta, dar de data aceasta de doua ori mai mult. Adica mariusms si matahari (ultima aflata cu primul intr-un raport misterios de tip MISA: ucenic, prepus, amanta, matusa, baby-sitter, fundamentalista mariusiana, debitor). S-au vazut pe acest forum diferite forme de ‘subjugare’ voluntara ideologica, dar subordonari lingusitoare mai vecine cu paranoicul decat fraza spioanei noastre “Alesii isi pot permite multe, oamenii de rand, mai nimic. E legea firii” :-D care mi-a starnit convulsii de ras in hohote decibelice, cu greu poti sa le intelegi. Din bogatul sau repertoriu de proverbe si vorbe de duh, prepusa comitentului mariusms a sugerat identificarea sa cu girafa, un animal cu un cap disproportionat de mic fata de restul corpului astfel incat (fiind si spioana) pentru a-i tatua un mesaj mai complex pe micul ‘scalp’ este nevoie de un spirit de sinteza de genul celui cerut candidatilor INM, o institutie mult prea neimportanta pentru valoarea ei de tip corcodusa. Dar sa revenim la vedeta noastra, mariusms.
Planuind o strategica cale de a-si etala o imagine erudito-triumfatoare, intubatul nostru forumist si-a imaginat o “lovitura de maestru” (la care tot viseaza) fiind facut insa KO printr-o simpla zvacnire de idei. Nici n-a fost greu pentru ca in fond, ca de obicei, nu ne surprinde cu niciun rationament propriu, ci doar cu idei citite din diverse lucrari pe care nu le-a inteles si astfel nu le poate sustine. Intr-o sedinta de judecata cu o asemenea pledoarie, ar fi transformat solemnitatea intr-o atmosfera demna de Caragiale (ca sa nu zic de tip Jetix).
De ce este talharie (reiau unele argumente pertinent aratate de andreid, arian, parole, alma_ama).
1.pentru ca avem furt + violenta.
2.pentru ca verbum regens de la tainuire este format din triada alternativa “primire”, “dobandire” si “transformare”, in timp ce la furt avem “luare”, termeni intre care nu poate exista echivalenta.
3.pentru ca la art. 208 CP avem stipulate clar “posesie” sau “detentie”, fara a arata daca este legitima sau nelegitima, iar acolo unde legea nu distinge…
4.acolo unde legiuitorul a inteles sa particularizeze (in sensul de legitim/nelegitim) a facut-o: de ex. art. 208, alin. 3 CP : “….posesia sau detinerea LEGITIMA…”.
5. pentru ca taniuire inseamna acordarea unui ajutor, iar ‘ajutor’ nu poate fi numit un furt sau o talharie..
6. pentru ca s-ar ajunge la absurdul situatiei ca savarsind o talharie cu privire la un bun pe care-l cunosc ca provenind dintr-o fapta penala sa primesc o pedeapsa intre 3 luni si 7 ani, fata de altul care nu cunoaste acest aspect si care, pentru o aceeasi talharie, risca intre 3 si 18 ani / 5 si 20 ani / 7 si 20 ani, diferente care nu justifica gradul de pericol social al faptei si faptuitorului.
7. pentru ca s-ar ajunge la si mai absurdul situatiei ca doi talhari (coautori ai faptei) dintre care unul cunoaste provenienta penala a bunului, iar altul nu, sa li se aplice incadrari si pedepse diferite. Oare asta inseamna tainuire din perspectiva legiuitorului???
8. pentru ca nu acesta a fost scopul urmarit de legiuitor la incriminarea tainuirii, un scop pe care mariusms+matahari nu l-au inteles, desi era mai mult decat simplu.
9. pentru ca mariusms, se limiteaza, din cauza intelectului, doar la a ne arata ca exista si opinii contrare in sensul ca avem nevoie de o aparenta de legitimitate, nespunand nimic mai mult, nedetaliind, nejustificand de ce este nevoie de o aparenta de legitimitate si de unde rezulta aceasta vointa oculta a legiuitorului, bineinteles, pe calea interpretarii textelor de lege ???
10. in sfarsit, pentru ca mariusms ne contra-argumenteaza ca neaplicand varianta lui se ajunge la considerarea primului hot ca fiind parte vatamata, ar fi momentul sa afle ca sistemul dreptului pozitiv are o particularitate aparte fata de alte tipuri de sisteme (cum ar fi cel matematic de ex.). Ultimul reprezinta o imbinare aproape perfecta intre subsistemele sale care, la randul lor, prezinta aceeasi caracteristica raportat la elementele componente si….tot asa mai departe pana la elementul de tip unitate nedivizibila din care este format sistemul respectiv. Aici necunoscuta rezulta automat, ea trebuie doar cautata, descoperita. In cazul sistemului de drept pozitiv de multe ori rezultatul trebuie mai de graba argumentat. Fiind construit pe baza de scop, sistemul dreptului sufera adeseori sub aspectul imbinarii/integrarii logice a elementelor sale componente. De aceea, in nenumarate cazuri obtinem situatii mai mult sau mai putin absurde aplicand litera legii, in contrasens cu scopul final. Acesta este si motivul pentru care in drept avem nevoie de acel ‘spirit al legii’ care sa ne ajute sa interpretam. Interpretarea in spiritul legii intervine atunci cand, interpretand dreptul in litera sa, obtinem absurdul. In matematica nu poti face o demonstratie decat in ‘litera’ ei. Rezultatul obtinut nu trebuie sa-l raportam la niciun scop final al sistemului pentru a-l valida. Matematica nu are un asemenea ‘spirit’, pentru ca nu a fost construita cu un scop, ci reprezinta mai degraba un dat, un descoperit. De altfel, njudecata in echitaten este tocmai consecinta dificultatii construirii unui asemenea sistem.
In exemplul de fata, asa cum au aratat autorii citati de mariusms, se ajunge (aplicand logica sistemului) la situatia ca primul hot sa fie parte vatamata la talharie. Acest lucru nu releva decat o fisura de constructie logica sistemica, ca atatea altele, a dreptului penal material. Se ajunge la absurd. Remediul il reprezinta, asa cum am mai spus, interpretarea in spiritul legii. Cam asta e ideea in mare, chiar daca expunerea mea sufera din cauza grabei si a unei anumite cantitati de bere la bord. :lol:
Ar mai fi si altele, dar nu imi mai vin acuma...
Asadar, in speta, aplicand dreptul in litera sa, singurul inconvenient ar fi considerarea primului hot ca parte vatamata (desi si aici mai putem discuta). Intepretand in sensul aratat de mariusms nu numai ca ne indepartam de litera si spiritul legii, dar cadem intr-un absurd care ar necesita redefinirea unor infractiuni din codul penal.
In final, voi fi mai intelegator cu tine decat andreid si nu-ti voi recomanda un studiu aprofundat asupra dreptului penal, ci doar un studiu. :-D

mariusms

Post by mariusms » 29 Apr 2008, 08:50

andreid wrote: Nu trebuia sa ma lasi tot pe mine sa raspund, pentru ca eu tot talharie vad, oricum m-as uita... Nu trebuie sa vad care e diferenta, pentru ca din punctul meu de vedere existe elementele de violenta si de furt= talharie.
Fac abstractie de ce spun cei ca Allkoz, care intra pe forum sa arate cat de buni dactilografi sunt (este corecta observatia lui Marga, chiar asa este, am vazut si eu cum copiaza si scoate diacriticele, ca sa para ca este "opera" lui/ei - jenant).

Totusi, doctrina civila este foarte clara in ceea ce priveste notiunile de posesie si detentie, iar furt nu poate fi (am aratat la "speta-continuare"). Deci nu poate fi nici talharie.
Problema a fost semnalata in practica si literatura, nu este o inventie a mea, insa mi-am insusit punctul de vedere al autorilor care nu s-au abatut de la definitiile date de autorii de drept civil.

paisie

Post by paisie » 29 Apr 2008, 15:37

caz din practica un individ, sa-i spunem A, fura niste bunuri, in acest timp fiind vazut de B. A ascunde bunurile intr-un loc iar B vine si le ia. Solutia finala trimisi in judecata admandoi pentru furt.

Ps: astia care vorbiti numai din tratate si culegeri de spete o sa observati in practica ca practica e doar tangentiala cu teoria.

mariusms

Post by mariusms » 29 Apr 2008, 19:30

De acord cu tine. Dar era o problema teoretica.
End. :cafea:

jojo

Post by jojo » 29 Apr 2008, 20:18

ALLKOZ wrote: S-au vazut pe acest forum diferite forme de ‘subjugare’ voluntara ideologica, dar subordonari lingusitoare mai vecine cu paranoicul decat fraza spioanei noastre
Scrisoare catre Domnul All :lol:

Cui sa te plangi, cind toata cavaleria
e strinsa-n curtea fabricii de zahar?!
Saluta si tu maiestuos mizeria
si rigiitul cult de mare mahar

Tine-ti si tu celulele-n dirlogi
fa-te si tu ca hoitul nu miroase,
nu te-ntreba ce-i cu acesti milogi
ce-i cu aceste ziduri fara case

Da mai All, vreau sa te terorizez cu ştihuri, poate poate coagulam aici pe furaciuni, ca dincolo, la ucidere ai (pre)facut conexiune inversa

mariusms

Post by mariusms » 30 Apr 2008, 08:14

ALLKOZ wrote: De ce este talharie ...
2.pentru ca verbum regens de la tainuire este format din triada alternativa “primire”, “dobandire” si “transformare”, in timp ce la furt avem “luare”, termeni intre care nu poate exista echivalenta.
3.pentru ca la art. 208 CP avem stipulate clar “posesie” sau “detentie”, fara a arata daca este legitima sau nelegitima, iar acolo unde legea nu distinge…
4.acolo unde legiuitorul a inteles sa particularizeze (in sensul de legitim/nelegitim) a facut-o: de ex. art. 208, alin. 3 CP : “….posesia sau detinerea LEGITIMA…”.
5. pentru ca taniuire inseamna acordarea unui ajutor, iar ‘ajutor’ nu poate fi numit un furt sau o talharie..
6. pentru ca s-ar ajunge la absurdul situatiei ca savarsind o talharie cu privire la un bun pe care-l cunosc ca provenind dintr-o fapta penala sa primesc o pedeapsa intre 3 luni si 7 ani, fata de altul care nu cunoaste acest aspect si care, pentru o aceeasi talharie, risca intre 3 si 18 ani / 5 si 20 ani / 7 si 20 ani, diferente care nu justifica gradul de pericol social al faptei si faptuitorului.
7. pentru ca s-ar ajunge la si mai absurdul situatiei ca doi talhari (coautori ai faptei) dintre care unul cunoaste provenienta penala a bunului, iar altul nu, sa li se aplice incadrari si pedepse diferite. Oare asta inseamna tainuire din perspectiva legiuitorului???
1. Nu e furt, si chiar daca e si violenta, nu poate fi talharie fara furt.
2. "Dobandirea", in acceptiunea Codului penal, include si "luarea" (se specifica expres in alta parte, la masurile de siguranta), deci cade si 2-ul.
3. Posesia si detentia sunt notiuni clare, foarte bine lamurite de profesorii de drept civil. In aceasta privinta legea distinge, pentru ca a prevazut "posesia" sau "detentia", termeni foarte exacti (deosebirile in manualele de civil). Daca ar fi vrut sa-l pedepseasca si pe hotul hotului tot pentru furt, legiuitorul ar fi spus "bunul aflat asupra cuiva" si nu chiar in "posesia" sau "detentia", notiuni exacte care nu pot avea semnificatie juridica atunci cand se obtin prin savarsirea de infractiuni (o spun profesorii de civil).
Apropo, triada esti tu. Unde vazusi tu "triada" aia? Vezi ca mai e si "inlesnirea valorificarii", care nu se confunda cu "ajutorul" de la alta infractiune, berbecule.
4. E un caz particular. Se generalizeaza de la cazul particular? Cine te-a invatat asta? Impusca-l.
5. Daca se vorbeste de "ajutor", inseamna ca s-a vizionat un alt film, "favorizarea", cum am spus si mai sus.
6,7,8 ... In continuare face 3,14-3,14 in contra vantului.

Era o problema controversata, am vrut s-o discutam ca intre colegi. Unii au fost aroganti, unii au avut interventii de aplaudat (chiar si printre combatanti), incluzand si arta poetica (numai un "virtuoz" al unui John Deere nu ar putea sa vada metaforele lui Matah Hari), altii neutri, iar altii penibili.

I-as recomanda autorului citatului de mai sus sa aprofundeze materia si sa nu mai fie cap de creta, dar nu sunt atat de cinic incat sa fortez o minte atat de ingusta. Si nici sa nu ma mai bage in seama, pentru ca nu am nimic cu animalutele ca el.

ALLKOZ

Post by ALLKOZ » 05 May 2008, 01:27

mariusms wrote:
ALLKOZ wrote: De ce este talharie ...
1. Nu e furt, si chiar daca e si violenta, nu poate fi talharie fara furt.
2. "Dobandirea", in acceptiunea Codului penal, include si "luarea" (se specifica expres in alta parte, la masurile de siguranta), deci cade si 2-ul.
3. Posesia si detentia sunt notiuni clare, foarte bine lamurite de profesorii de drept civil. In aceasta privinta legea distinge, pentru ca a prevazut "posesia" sau "detentia", termeni foarte exacti (deosebirile in manualele de civil). Daca ar fi vrut sa-l pedepseasca si pe hotul hotului tot pentru furt, legiuitorul ar fi spus "bunul aflat asupra cuiva" si nu chiar in "posesia" sau "detentia", notiuni exacte care nu pot avea semnificatie juridica atunci cand se obtin prin savarsirea de infractiuni (o spun profesorii de civil).
Apropo, triada esti tu. Unde vazusi tu "triada" aia? Vezi ca mai e si "inlesnirea valorificarii", care nu se confunda cu "ajutorul" de la alta infractiune, berbecule.
4. E un caz particular. Se generalizeaza de la cazul particular? Cine te-a invatat asta? Impusca-l.
5. Daca se vorbeste de "ajutor", inseamna ca s-a vizionat un alt film, "favorizarea", cum am spus si mai sus.
6,7,8 ... In continuare face 3,14-3,14 in contra vantului.

Era o problema controversata, am vrut s-o discutam ca intre colegi. Unii au fost aroganti, unii au avut interventii de aplaudat (chiar si printre combatanti), incluzand si arta poetica (numai un "virtuoz" al unui John Deere nu ar putea sa vada metaforele lui Matah Hari), altii neutri, iar altii penibili.

I-as recomanda autorului citatului de mai sus sa aprofundeze materia si sa nu mai fie cap de creta, dar nu sunt atat de cinic incat sa fortez o minte atat de ingusta. Si nici sa nu ma mai bage in seama, pentru ca nu am nimic cu animalutele ca el.
Perlele zilei/noptii…by mariusms :-D

1. “Daca ar fi vrut sa-l pedepseasca si pe hotul hotului tot pentru furt, legiuitorul ar fi spus "bunul aflat asupra cuiva" si nu exact in "posesia" sau "detentia"”.
2.“chiar asa este, am vazut si eu cum copiaza si scoate diacriticele”.

Bag de seama ca nu-ti place sa ramai dator si, de dragul reactiei, te infunzi si mai mult in datorii. Sa stii ca nu ma derajeaza sa ma acuzi de reproduceri, pentru ca e printre putinele replici de care te agati cu disperare. Dar cum mie (si nici tie, cred) nu-mi plac patrimile, treimile sau jumatatile de masura, poate-mi arati exact ce am reprodus (scotand diacriticile ca sa para opera mea :-D ) ca sa risipim orice necunoscuta.
Ufff, acuma am vazut si eu ca berile m-au pacalit cu “triada” si cu “ajutor”. Cand am zis ajutor am avut in vedere scopul incriminarii infractunii de tainuire, unul mai extins. In fine, sa revenim la problema. Ceea ce confera caracter penal aceastei infractiuni (tainuire) este tocmai faptul ca infractorul, facand acte legale cu privire la bun, stie ca bunul respectiv provine din savarsirea unei alte fapte penale. Primirea, dobandirea, transformarea si inlesnirea valorificarii nu se pot ‘realiza’ pe calea unor acte cu factura penala prin ele insele si nici nu pot avea o asemenea semnificatie. Numai in felul acesta se poate spune ca se tainuieste bunul. Daca furi sau talharesti numai tainuire a bunului nu se poate spune ca faci.

1. dupa logica ta inseamna ca in cazul abuzului de incredere, inselaciunii, delapidarii, tulburarii de posesie si altor infractiuni care au ca rezultat dobandirea unui bun, daca stiu ca bunul provine dintr-o alta fapta penala inseamna ca avem tainuire si nu infractiunea respectiva. :-D Este amuzant sa ne gandim ca daca avem talharie, eventualele violente se ‘topesc’ in tainuire, nu? Ia nastere putin o infractiune complexa.

2. Vezi ce se intampla daca folosesti codul penal doar ca suport pentru ceasca de cafea?? “Dobandirea” de la masurile de siguranta (confiscare) nu trebuie interpretat la modul fantasmagorico-mariusian. De fapt ce inseamna “lucruri dobandite vadit prin savarsirea de infractiuni…” ??? Parerea mea este ca termenul “dobandire” din partea generala ( masurile de siguranta) trebuie interpretat in sensul de rezultat al unei infractiuni care face ca bunul sa se gaseasca in posesia infractorului, motiv pentru care trebuie confiscat. In niciun caz termenul “dobandIT” nu trebuie echivalat cu termenul “dobandIREA”, element material al laturii obiective, prezent in cadrul infractiunii de tainuire din partea speciala. In partea generala el este adjectiv, in cea speciala este verbum regens. In partea generala reprezinta rezultatul, in cea speciala tocmai actiunea prin care infractorul a intrat in posesia bunului. Dupa cum nu ai observat, lucruri “dobandite” in mod vadit prin sarsirea unei infractiuni, asa cum arata textul din partea generala pe care-l invoci, sunt atat lucrurile furate, cat si cele ce provin din talharie, abuz de incredere, inselaciune, delapidare..etc, astfel incat, urmand aceeasi comica logica a ta, ar insemna ca “dobandirea” de la tainuire sa include nu numai “luarea” de la furt (asa cum zici tu), dar si celelalte verbum regens de la talharie, abuz de incredere, inselaciune, delapidare…etc. ceea ce ar fi evident absurd si am ajunge la ceea ce am spus la pct. 1. Oricum era o chestie de finete logica care te depaseste.

3. eu la pct. 3 am aratat ca legea nu distinge intre legitim/nelegitim, iar nu, cum ai spus tu, intre “posesie” si “detentie”. Nu am zis niciunde ca nu exista diferenta intre “posesie” si “detentie”. Pe de alta parte este a nu stiu cata oara cand ne spui ca profesorii de drept civil arata ca “posesie” si “detentie” nu pot avea semnificatie juridica atunci cand se obtin prin savarsirea de infractiuni. Poate era util sa ne spui si care sunt acesti profesori (eventual si lucrarile cu nr. de pagina in care fac aceste afirmatii argumentate sa cercetam si noi), dar mai important ar fi fost sa ne expui tu, in mod detaliat, argumentele celor afirmate ca sa putem dezbate. N-am inteles de ce te limitezi doar la simple afirmatii generale ??
Apoi nu pot sa nu observ si unele aspecte de drept civil care contrazic aceasta teorie expusa de tine (cum ca “posesie” si “detentie” nu pot avea semnificatie juridica atunci cand se obtin prin savarsirea de infractiuni). Astfel, sunt de parere ca nu se poate spune ca nu avem posesie atunci cand posesorul este de rea-credinta, uzurpand bunul. De ex., uzurparea unui imobil (care la urma urmei este o tulburare de posesie, deci o infractiune) naste o posesie de rea-credinta (nelegitima) care poate duce la dobandirea acelui bun prin uzucapiunea lunga. La fel, posesia de rea-credinta a unui mobil (uzurpat) poate duce la uzucaparea de lunga durata a acelui bun ( fiind de rea-credinta, hot de ex., posesorul nu poate invoca art. 1909, alin. 1 C.civ. in favoarea sa ). Din moment ce acestei posesii de rea-credinta (posesorul hot) i se recunoaste un efect (uzucaparea) este absurd sa spunem ca ea nu exista dpdv juridic (semnificatie juridica). Mai mult, posesia (fie de buna sau de rea-credinta) este ocrotita prin actiunea posesorie, ceea ce din nou ar fi absurd sa afirmam ca o actiune juridica apara ceva ce nu are semnificatie juridica
Deci hotaraste-te ce vrei sa spui de fapt, dar detaliat daca se poate, caci esti tare confuz.

4. generalizare inseamna extinderea unei/unor caracteristici de la particular la general (de ex. daca mariusms nu stie penal si e forumist, inseamna ca toti forumistii nu stiu drept penal, ceea ce este evident fals). In argumentul meu nu aveam de-a face cu un asemenea tip de rationament, ci cu o interpretare literara si sistematica prin coroborarea a doua texte de lege in care intr-un caz distingea (intre legitim si nelegitim), iar in celalalt, nu. Nu conteaza ca avem un caz particular aici pentru ca nu avem de-a face cu o extindere a vreunei caracteristici de la particular la general, cum am mai spus. Chestia asta te-a derutat si…ai cazut in capcana. Asta inseamna sa dai arma pe mana cui nu trebuie ??? Ti-ai impuscat logica. :-D

5. am lamurit-o mai sus.

6,7,8… ca sa fiu in aceeasi nota, faci nr. 22 (jucator la AC Milan) in contra gravitatiei.

Cat despre “metaforele” lui matahari, numai un “virtuoz” al lui Freud putea sa le considere si sa le trateze astfel.

P.S. Imi place tehnica ta de fofilare. Cand iti dai sema ca n-ai dreptate, brusc, apreciezi chiar si pe cei care te-au contrazis, insa tocmai ‘adversarului’ tau ‘direct’ ii gasesti o buba…”ca n-a spus el primul”, ca, spre deosebire de el, “altii au avut observatii pertinente” (ma uit in topicul asta la andreid care a avut in mare si chiar si in amanunt, aceleasi argumente cu cei pe care i-ai considerat pertinenti/cu interventii de aplaudat…dar, pentru ca a avut tupeul sa te infrunte direct, aceleasi argumente nu mai sunt nici pertinente, nici de aplaudat).

mariusms

Post by mariusms » 05 May 2008, 07:30

Cand spui ca "ajutor" e tainuire, plus ca asta ai tradu-o cu "dobandirea" (care ab initio este o actiune ilegala si la tainuire si la masura confiscarii), deja ti-ai taiat craca singur. Eu nu mai discut cu incompetenti ca tine, Allkoz.
Oricum, decat mult si prost, mai bine putin si fara rost. Si nu mai critica pe altii, din moment ce imi dedici "ode" ore intregi din noptile tale (esti eunuc man?) si tomuri de exprimari ale unui om frustrat/obsedat.
Sper ca ti-ai notat in caiet, pentru ca nu sunt dispus sa-ti dau meditatii si nici sa-ti explic diferenta dintre tainuire si favorizare. :-D

ALLKOZ

Post by ALLKOZ » 09 May 2008, 01:43

mariusms wrote:Cand spui ca "ajutor" e tainuire, plus ca asta ai tradu-o cu "dobandirea" (care ab initio este o actiune ilegala si la tainuire si la masura confiscarii), deja ti-ai taiat craca singur. Eu nu mai discut cu incompetenti ca tine, Allkoz.
Oricum, decat mult si prost, mai bine putin si fara rost. Si nu mai critica pe altii, din moment ce imi dedici "ode" ore intregi din noptile tale (esti eunuc man?) si tomuri de exprimari ale unui om frustrat/obsedat.
Sper ca ti-ai notat in caiet, pentru ca nu sunt dispus sa-ti dau meditatii si nici sa-ti explic diferenta dintre tainuire si favorizare. :-D
Ca rationamentele tale tin capul de afis la ‘saptamana filmului comic’ nu mai este de mirare pentru nimeni, dar faptul ca ai accente de interpretare rigida si care manifesta tendinte sinistre ascunse pot spune ca reprezinta o surpriza. Era desigur extrem de greu sa-ti dai seama ca era vorba despre un ‘ajutor’ acordat pierderii urmei bunului, un sens mai extins, dupa cum expres am specificat. In varianta inlesnirii valorificarii e clar ca avem de-a face cu un ajutor in sensul sau propriu, restrans. La celelalte actiuni avem, repet, in mod indirect un ‘ajutor’ acordat pierderii urmei bunurilor scoase in mod illicit din patrimoniul unei persoane. Iar acest termen general de “ajutor” l-am folosit, interpretand teleologic, tocmai pentru a-ti argumenta imposibilitatea ca actiunile infractiunii de tainuire sa constituie prin ele insele fapte penale. De altfel, necunoasterera de catre tine a raporturilor dintre infractiunea de tainuire si cea de favorizare a infractorului iti genereaza judecati confuz ratacitoare prin desisul dreptului penal si interpretari surprinzatoare. Tainuirea aduce atingere in subsidiar si relatiilor sociale referitoare la infaptuirea justitiei. Dar ce mai conteaza ??
Cu privire la miezul discutiei noastre si al topicului, observ ca te mentii pe aceeasi linie fofilatoare, :aplauze: de evitare a raspunsurilor la intrebarile ce ti se pun, de lipsa de reactie cu privire la argumentele ce ti se aduc si de incapacitate de a-ti sustine in mod pertinent o teorie de care cred ca incepi si tu sa te indoiesti. :-D Am incercat sa argumentez si pe ‘latura penala’ si pe ‘cea civila’ de ce nu sunt de acord cu tine. In afara de “asa spun profesorii de civil :-D ”, argument ce putea fi folosit si de un strungar, nu sesizez nicio aptitudine juridic-profesionala de argumentare in ceea ce te priveste. In aceste conditii nu vad de ce as mai continua o discutie de care te feresti.
Folosirea cuvantului nmeditatiin cred ca ti-a venit instinctiv in minte in timp ce-mi citeai argumentele. :evil: Scuza-mi lipsa grosolana de modestie, dar alta explicatie nu am. :-D :-D

mariusms

Post by mariusms » 09 May 2008, 08:01

ALLKOZ wrote: ..............................................
De ex., uzurparea unui imobil (care la urma urmei este o tulburare de posesie, deci o infractiune) naste o posesie de rea-credinta (nelegitima) care poate duce la dobandirea acelui bun prin uzucapiunea lunga. La fel, posesia de rea-credinta a unui mobil (uzurpat) poate duce la uzucaparea de lunga durata a acelui bun ( fiind de rea-credinta, hot de ex., posesorul nu poate invoca art. 1909, alin. 1 C.civ. in favoarea sa ). Din moment ce acestei posesii de rea-credinta (posesorul hot) i se recunoaste un efect (uzucaparea) este absurd sa spunem ca ea nu exista dpdv juridic (semnificatie juridica). Mai mult, posesia (fie de buna sau de rea-credinta) este ocrotita prin actiunea posesorie, ceea ce din nou ar fi absurd sa afirmam ca o actiune juridica apara ceva ce nu are semnificatie juridica
Deci hotaraste-te ce vrei sa spui de fapt, dar detaliat daca se poate, caci esti tare confuz.

.........................
P.S. Imi place tehnica ta de fofilare. Cand iti dai sema ca n-ai dreptate, brusc, apreciezi chiar si pe cei care te-au contrazis, insa tocmai ‘adversarului’ tau ‘direct’ ii gasesti o buba…”ca n-a spus el primul”, ca, spre deosebire de el, “altii au avut observatii pertinente” (ma uit in topicul asta la andreid care a avut in mare si chiar si in amanunt, aceleasi argumente cu cei pe care i-ai considerat pertinenti/cu interventii de aplaudat…dar, pentru ca a avut tupeul sa te infrunte direct, aceleasi argumente nu mai sunt nici pertinente, nici de aplaudat).

Tu zici că mă fofilez, iar eu iţi spun că nu am răbdarea să iau în calcul toate stupidităţile tale, pentru că sunt prea multe, de fapt şi eu mă gândesc cum poate cineva să-şi piardă timpul inventând tot felul de prostii. Fă-ţi omule o prietenă sau prieten (că tot suntem în sec. XXI). :-D
Dai exemplul cu uzurparea, fără să ai habar de noţiunea de posesie utilă. De când se poate uzucapa o posesie care nu este utilă? Şi ce posesie este aia fără corpus? Nu îţi mai amintesc ce spun marii autorii de drept civil despre calităţile posesiei şi asocierea acestora cu uzucapiunea, pentru că problema te depăşeşte net. Posesia care nu este utilă nu se confundă cu posesia de rea-credinţă, "geniule". Ce dreaq să comentez acolo? Să mai spun încă o dată că eşti total pe lângă materie?
Cât despre generalizarea de la cazul particular, no comment, dar ţin cont de orele la care te "concentrezi". :-D

mariusms

Post by mariusms » 09 May 2008, 15:20

ALLKOZ wrote: Era desigur extrem de greu sa-ti dai seama ca era vorba despre un ‘ajutor’ acordat pierderii urmei bunului, un sens mai extins, dupa cum expres am specificat. ... Iar acest termen general de “ajutor” l-am folosit, interpretand teleologic, tocmai pentru a-ti argumenta imposibilitatea ca actiunile infractiunii de tainuire sa constituie prin ele insele fapte penale. ... Tainuirea aduce atingere in subsidiar si relatiilor sociale referitoare la infaptuirea justitiei. Dar ce mai conteaza ??
Nu pot să mă abţin, numai "minuni" ale dreptului văd în postarile lui kokozel. :-D Mulţam mult, să mai scrii.
Nu era greu să văd "ajutorul", ci imposibil, pentru că vorbeam de altceva, de "dobândire", pe care văd că o maltratează. Aşa cum un purceluş de guineea latră şi o spune că latră teleologic, tot aşa a adus şi el "ajutorul" ăla la infracţiunea de tăinuire. O faptă penală nu este o anume infracţiune dacă nu sunt întrunite toate elementele constitutive ale acelei infracţiuni. Dar poate fi o altă infracţiune. Grea materia asta kokozel, nu-i aşa?
Iar asta cu subsidiarul e chiar de pus în ramă. :-D :-D :-D

ALLKOZ

Post by ALLKOZ » 11 May 2008, 00:49

Aha, acum am inteles de ce te fofilai: ca sa nu te faci de ras. Cum deschizi putin gura, cum iti ies porumbeii. :aplauze: :-D

Ai spus ca “posesia“ nu poate avea semnificatie juridica cand se obtine prin savarsirea de infractiuni.
Eu am vrut sa-ti argumentez contrariul si ti-am oferit 2 exemple.

- Uzurparea (a se intelege modul de intrare in posesie) unui imobil (care la urma urmei este o tulburare de posesie, deci o infractiune) naste o posesie de rea-credinta (nelegitima) care poate duce la uzucaparea de lunga durata (evident, posesia fiind continua, neintrerupta, netulburata, publica si sub nume de proprietar…art. 1847 C.civ.). Prin urmare, desi avem o posesie (utila) obtinuta prin savarsirea unei infractiuni, recunoscandu-i-se efectul uzucaparii, implicit aceasta are semnificatie juridica.

- posesia de rea-credinta a unui mobil (uzurpat, adica intrarea in posesie s-a facut printr-o infractiune) poate duce la uzucaparea de lunga durata a acelui bun (evident, si aici posesia fiind continua, neintrerupta, netulburata, publica si sub nume de proprietar…art. 1847 C.civ. ). Am adaugat ca, fiind de rea-credinta, hot de ex., posesorul nu poate invoca art. 1909, alin. 1 C.civ. in favoarea sa. La fel, desi avem o posesie (utila) obtinuta prin savarsirea de unei infractiuni, recunoscandu-i-se efectul uzucaparii, implicit aceasta are semnificatie juridica.

Dupa care am adaugat: posesia (chiar de rea-credinta, adica intrarea in posesie s-a facut prin intermediul unei infractiuni ) este ocrotita prin actiunea posesorie (si aici ma refer implicit la o posesie utila, adica continua, neintrerupta, netulburata, publica si sub nume de proprietar ), ceea ce din nou ar fi absurd sa afirmam ca o actiune juridica apara ceva ce nu are semnificatie juridica.

Nu era greu de priceput, insa evident aveai nevoie de ceva cunostinte de dr. reale. La tine bineinteles totul este confuz. De data asta am detaliat, chiar excesiv, pentru a nu-ti pune neuronul intr-o situatie jenanta fatza de colegul sau. :-D

Si acuma sa vedem ce “diamante” ne-ai oferit: :-D :aplauze:

mariusms wrote:De când se poate uzucapa o posesie care nu este utilă?

Numai mintea ta imbacsita cu pseudocunostinte putea trage o astfel de concluzie tulburatoare. :-D Unde am afirmat eu ca ar fi o posesie neutila?? :lol: Tocmai, posesia din exemplul meu este utila, adica continua, neintrerupta, netulburata, publica si sub nume de proprietar. Faptul ca a intrat in posesia bunului prin uzurpare nu inseamna ca ulterior nu poate avea o posesie utila. Si era tocmai premiza de la care am plecat.
mariusms wrote: Şi ce posesie este aia fără corpus?
8O :x

Uite, asta merita inramata. :-D Mai unicelularule, de unde ai mai scos-o si pe asta? In exemplul meu posesorul (atat al imobilului cat si al mobilului) are atat corpus, cat si animus. Ce ai patit, ti-ai scos perfuzia ? :-D
mariusms wrote: Posesia care nu este utilă nu se confundă cu posesia de rea-credinţă.

E varza in capul tau. Pai tocmai. Iarasi te intreb: de unde reiese din exemplul meu ca as fi echivalat posesia utila cu cea de rea-credinta?? :x Repet. Posesorul intra in posesie prin uzurpare (fiind deci de rea-credinta) dupa care are o posesie utila asupra bunului.
mariusms wrote: Cât despre generalizarea de la cazul particular, no comment.
:aplauze:

Asa este. Nu mai ai ce comenta. Este mult prea mult pentru tine.
mariusms wrote: Nu era greu să văd "ajutorul", ci imposibil, pentru că vorbeam de altceva, de "dobândire", pe care văd că o maltratează.
Ai dreptate, ti-e imposibil pentru ca nu dispui de capacitatile necesare. Iar esti in confuzie. :lol: Termenul ‘ajutor’ nu l-am folosit ca pe un verbum regens, ci l-am folosit cu referire la obiectul juridic special al infractiunii de tainuire. Iar termenul ‘dobandire’ ti l-am explicat in alta parte.
mariusms wrote: O faptă penală nu este o anume infracţiune dacă nu sunt întrunite toate elementele constitutive ale acelei infracţiuni. Dar poate fi o altă infracţiune
Tocanita cu ciuperci. Este tocmai ce ti-am explicat mai sus. ‘Ajutor’ l-am folosit in explicarea obiectului juridic special al infractiunii de tainuire, iar nu ca element material al laturii obiective.
mariusms wrote: Iar asta cu subsidiarul e chiar de pus în ramă.
8O :x 8O :x

O alta perla a patrimoniului tau. Chestia cu subsidiarul se invata in anul 2-3 de facultate. Ai facut dreptul la Baile Herculane? :lol: Daca acea propozitie trebuie pusa in rama inseamna ca trebuie sa pui in rama concluziile unor nume ilustre ale dr. penal romanesc. Unii chiar s-ar rasuci in mormant. Deoarece prin tainuire se face sa se piarda urma bunurilor scoase ilicit din patrimonial ‘victimelor’, implicit se aduce atingere identificarii si sanctionarii faptuitorilor, adica tocmai indeplinirea actului de infaptuire a justitiei.

Concluzie: Ori faci misto, ori asta e chiar nivelul tau. :pig: :(|)
Cuvant de ordine: (esti) VARZAAAA !!!!!! :mask:

Este evident ca teoria ta a fost o gafa pe care o regreti. N-ai fost in stare s-o sustii, iar cand ai incercat, ai dat din colt in colt. :-D

Cred ca am argumentat destul de detaliat ca sa fie pe intelesul oricui (de buna-credinta). Chiar am facut risipa de argumente. Sigur, in replica ta vei inventa sau vei interpreta, ca de obicei, intelesuri ascunse si rau-voitoare. Si asta doar ca sa arati ca ai ceva de spus. Un lucru este clar insa. Pe alocuri, ai goluri mari in materie, cu logica esti la pamant, iar de civil n-ar mai trebui sa aduci vorba in urmatorul secol. :-D :-D Coroborat cu faptul ca, dupa cate se pare, nu esti chiar la inceputul carierei juridice, este un lucru destul de grav ca in atata timp avut la dispozitie pentru perfectionarea ta, rezultatele sa fie atat de putin vizibile. :pig: Eu sper ca timpul sa-mi fie mai de folos. Si imi cer scuze pentru toate ironiile mele. Dar totul va fi o invatatura de minte.

Bye… :bye:

:-D :-D :-D

parole

Post by parole » 11 May 2008, 01:04

ALLKOZ wrote:

O alta perla a patrimoniului tau. Chestia cu subsidiarul se invata in anul 2-3 de facultate. Ai facut dreptul la Baile Herculane? :lol: Daca acea propozitie trebuie pusa in rama inseamna ca trebuie sa pui in rama concluziile unor nume ilustre ale dr. penal romanesc. Unii chiar s-ar rasuci in mormant. Deoarece prin tainuire se face sa se piarda urma bunurilor scoase ilicit din patrimonial ‘victimelor’, implicit se aduce atingere identificarii si sanctionarii faptuitorilor, adica tocmai indeplinirea actului de infaptuire a justitiei.

Exista chiar si opinia ca tainuirea are un obiect juridic unic, buna desfasurare a actului de justitie, intrucat relatiile patrimoniale au fost atinse deja prin fapta prevazuta de legea penala din care provine bunul. Profesorul Avram Filipas.

johei

Post by johei » 11 May 2008, 10:11

parole wrote:
ALLKOZ wrote:

Exista chiar si opinia ca tainuirea are un obiect juridic unic, buna desfasurare a actului de justitie, intrucat relatiile patrimoniale au fost atinse deja prin fapta prevazuta de legea penala din care provine bunul. Profesorul Avram Filipas.
Pai in mod normal cam asa ar si fi...doar ca este reglementata la infractiunile contra patrimoniului...

mariusms

Post by mariusms » 11 May 2008, 17:27

ALLKOZ wrote:
Ai spus ca “posesia“ nu poate avea semnificatie juridica cand se obtine prin savarsirea de infractiuni.
Eu am vrut sa-ti argumentez contrariul si ti-am oferit 2 exemple.

- Uzurparea (a se intelege modul de intrare in posesie) unui imobil (care la urma urmei este o tulburare de posesie, deci o infractiune) naste o posesie de rea-credinta (nelegitima) care poate duce la uzucaparea de lunga durata (evident, posesia fiind continua, neintrerupta, netulburata, publica si sub nume de proprietar…art. 1847 C.civ.). Prin urmare, desi avem o posesie (utila) obtinuta prin savarsirea unei infractiuni, recunoscandu-i-se efectul uzucaparii, implicit aceasta are semnificatie juridica.

- posesia de rea-credinta a unui mobil (uzurpat, adica intrarea in posesie s-a facut printr-o infractiune) poate duce la uzucaparea de lunga durata a acelui bun (evident, si aici posesia fiind continua, neintrerupta, netulburata, publica si sub nume de proprietar…art. 1847 C.civ. ). Am adaugat ca, fiind de rea-credinta, hot de ex., posesorul nu poate invoca art. 1909, alin. 1 C.civ. in favoarea sa. La fel, desi avem o posesie (utila) obtinuta prin savarsirea de unei infractiuni, recunoscandu-i-se efectul uzucaparii, implicit aceasta are semnificatie juridica.

Dupa care am adaugat: posesia (chiar de rea-credinta, adica intrarea in posesie s-a facut prin intermediul unei infractiuni ) este ocrotita prin actiunea posesorie (si aici ma refer implicit la o posesie utila, adica continua, neintrerupta, netulburata, publica si sub nume de proprietar ), ceea ce din nou ar fi absurd sa afirmam ca o actiune juridica apara ceva ce nu are semnificatie juridica.
Tocmai, ca nu poti obtine o posesie printr-o fapta penala. Nu te doare capul de la atata "concentrare"? :mrgreen:
Eu ma iau dupa ce spun autorii de drept civil, care nu gresesc. Acel corpus nu se obtine prin fapte penale.
Intervertirea precaritatii (o detinere legala) in posesie nu poate avea loc prin fapte penale, dar o "detinere" obtinuta prin furt se poate transforma in posesie? E aberant.
Ca sa nu mai zic de inovatia in materie de "uzucapare de lunga durata" a unui mobil. Te ia groaza cand vezi ce e in capul unora.
Daca termenii de posesie si detinere au o reglementare, chiar daca nu in legea penala, ci in cea civila, legea penala doar amintindu-i, trebuie sa-i interpretam si noi dupa legea civila.
De aceea sunt profesori de penal care sustin punctul de vedere pe care eu mi l-am insusit, respectiv, trebuie ca posesia sau detinerea sa aiba cel putin o aparenta de legalitate, pentru a fi furt. :razz:

Go in peace.

PS: Pentru Johei si Parole: am mai discutat la pag. 2 din acest topic acel aspect. Daca vreti, putem discuta si pe tema asta.

Post Reply