Noile prevederi ale Codului fiscal

Discutii privind Societatile Comerciale
Post Reply
diana80

Noile prevederi ale Codului fiscal

Post by diana80 » 02 Dec 2004, 19:53

Legea 494 din 12/11/2004 privind aprobarea OG 83/2004 pt modificarea si completarea Codului fiscal (Legea 571/2003) prin pct 1 introduce art 12 indice 1 prin care se prevede ca:
"este interzisa cesionarea ori instrainarea sub orice forma a actiunilor, cu exceptia celor care fac obiectul tranzactiilor pe piata de capital, ori a partilor sociale sau a activelor fixe ale contribuabililor cu cel putin 60 de zile inainte de realizarea operatiunii de cesionare sau instrainare, fara a fi adusa la cunostinta autoritatii fiscale competente, in vederea efectuarii controlului financiar-fiscal, cu cel putin 60 de zile inainte de realizarea operatiunii de cesionare sau instrainare"
Intrebare: contractul de cesiune de parti sociale care tb sa se incheie in momentul in care intr-un SRL intra noi asociati intra sub incidenta LEGII 494?
Aceasta lege va intra in vigoare la 1 ianuarie 2005

dinubocos

Post by dinubocos » 02 Dec 2004, 20:46

Daca se incheie contrct de cesiune atunci se vor aplica prevederile invocate de tine. Daca intrarea noului asociat se face prin majorarea capitalului social nu se vor aplica aceste prevederi.

norocel

Post by norocel » 04 Dec 2004, 12:12

Eu mi-am pus intrebari in legatura cu activele fixe.
Adica daca vreau sa vand un mijloc fix nu o pot face decat daca anunt cu 60 de zile inainte (unde-i operativitatea din comercial?) pentru a mi se face un control financiar-fiscal :cry: :cry: :cry: :cry:

dinubocos

Post by dinubocos » 04 Dec 2004, 14:21

Asa este! Daca nu se schimba nimic atunci trebuie sa anunti cu 60 de zile intentia de vanzare a unui mijloc fix . Mai mult, vanzarea se va face la licitatie si Finantele pot aprecia seriozitatea pretului daca vanzarea se face catre o firma din interiorul aceluiasi grup.
Probabil ca dificultatile ce vor apare, blocajul in functionarea unor societati si imposibilitatea verificarii tuturor firmelor aflate in aceasta situatie va duce la modificarea sau "imblanzirea" acestor prevederi.

norocel

Post by norocel » 04 Dec 2004, 18:39

Eu spun ca aceasta norma este atat de ridicola incat orice om de bun simt stie ca nu va fi respectata decat de fraieri.

dinubocos

Post by dinubocos » 04 Dec 2004, 20:46

Sunt intru totul de acord cu tine Norocel. Normele sunt ridicole sau chiar absurde dar incalcarea lor se sanctioneaza cu inchisoarea!!! Doar presiunea din mediul de afaceri va face ca aceste norme sa fie schimbate sau eliminate.

norocel

Post by norocel » 05 Dec 2004, 09:06

Daca citesti legislatia cu privire la coruptie, ramai socat de cat de usor poti deveni infractor si rezultatul este ca aceste ptevederi sunt ignorate cam de toata lumea.

dinubocos

Post by dinubocos » 05 Dec 2004, 18:18

Ai grija ca este o mare diferenta intre subiectul activ al infractiunilor de coruptie si al celor prevazute de deosebitul Cod fiscal.

diana80

Post by diana80 » 15 Dec 2004, 11:52

Ordonanta de urgenta nr. 123 din 24/11/2004 pentru modificarea si completarea Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal, la pct 2 prevede ca se abroga art 12 indice 1.Initial am crezut ca e vorba de art 121 ( asa aparea scris ) dar mi-am dat seama ca e se referea la art 12 indice 1 pt ca pct urmator prevede o modificare a art 38 din codul fiscal.
Acest art 12 indice 1 este cel invocat de mine in mesajul initial. In concluzie ,prin abrogarea acestui art se elimina controlul financiar-fscal in cazul operatiunii de cesionare sau instrainare.

Post Reply