Am solicitat , la prefectura, apostila pe o adeverinta de celibat , eliberata de primarie in 28.11.2006 si mi-au spus ca nu mai pun apostila pe astfel de adeverinta. Solicitanta este in Germania si primaria din localitatea unde voieste sa-si depuna actele pt casatorie ii cere ca aceasta adeverinta, in original , sa aiba apostila!
Ce pot sa fac pt a obtine apostila pe adeverinta?
Va multumesc anticipat.
urgent - refuzarea acordarii apostilei!
Citeste Conventia de la Haga la adresa asta
http://hcch.e-vision.nl/upload/text12_ro.pdf Cererea ta se incadreaza la art.1 acte administrative.
Au obligatia sa puna apostila, conform Conventiei si a Lg 142/2004 Mof 421 din 11 Mai 2004.
Te sfatuiesc sa te duci si sa cumperi o copie a Monitorului Oficial si sa le-o prezinti impreuna cu o cerere in scris , inregistrata prin registratura. Ceri sa ti se raspunda in scris chiar si in cazul unui refuz.
In cerere sa reproduci art.1 din Lg.142/2004 sa subliniezi ca cererea ta este perfect legala in conformitate cu Conventia de la Haga din 5 obtombrie 1965 si a Legii 142/2004 art.1 alin 1 si alin2 pct. b.
Mentioneaza ca in cazul in care nu-ti vor solutiona cererea, vei face referat la Biroului Permanent Haga, Primului Secretar dl. Christophe Bernasconi www.cb@hcch.nl , care urmareste in mod activ implementarea corecta a nConventiei Apostilein.
Cere audienta la Prefectul Sef, nu te lasa intimidata de functionari. S-ar putea sa se foloseseasca de naiva scuza ca n nu prevede regulamentuln. Capul patrat care a scris nregulamentuln in mod cert nu respecta Conventiile internationale si nici legile romanesti.
Este f. important sa faci cererea in scris si sa subliniezi articolele de lege.
Fii dura si nu te lasa!
Eu, gasindu-ma intr-un caz similar am fost contactata de oficiul legal al Biroului Permanent in 10 zile de la trimeterea email-ului in care le expuneam cazul.
http://hcch.e-vision.nl/upload/text12_ro.pdf Cererea ta se incadreaza la art.1 acte administrative.
Au obligatia sa puna apostila, conform Conventiei si a Lg 142/2004 Mof 421 din 11 Mai 2004.
Te sfatuiesc sa te duci si sa cumperi o copie a Monitorului Oficial si sa le-o prezinti impreuna cu o cerere in scris , inregistrata prin registratura. Ceri sa ti se raspunda in scris chiar si in cazul unui refuz.
In cerere sa reproduci art.1 din Lg.142/2004 sa subliniezi ca cererea ta este perfect legala in conformitate cu Conventia de la Haga din 5 obtombrie 1965 si a Legii 142/2004 art.1 alin 1 si alin2 pct. b.
Mentioneaza ca in cazul in care nu-ti vor solutiona cererea, vei face referat la Biroului Permanent Haga, Primului Secretar dl. Christophe Bernasconi www.cb@hcch.nl , care urmareste in mod activ implementarea corecta a nConventiei Apostilein.
Cere audienta la Prefectul Sef, nu te lasa intimidata de functionari. S-ar putea sa se foloseseasca de naiva scuza ca n nu prevede regulamentuln. Capul patrat care a scris nregulamentuln in mod cert nu respecta Conventiile internationale si nici legile romanesti.
Este f. important sa faci cererea in scris si sa subliniezi articolele de lege.
Fii dura si nu te lasa!
Eu, gasindu-ma intr-un caz similar am fost contactata de oficiul legal al Biroului Permanent in 10 zile de la trimeterea email-ului in care le expuneam cazul.
Conventia de la Haga,art.3,alin 2)zice ca formalitatea apostilei nu poate fi ceruta atunci cand fie legile,regulamentele sau uzantele in vigoare in statul in care urmeaza sa fie prezentat,fie o intelegere intre 2 sau mai multe state contractante o inlatura,o simplifica sau scuteste actul de supralagalizare.
Si ce daca sunt 2 institutii distincte?
Si ce daca sunt 2 institutii distincte?
Oficialitatile din Germania, cer ca respectivul certificat sa fie apostilat. Si nu exista un acord bilateral intre Romania - Germania mai favorabil.
Scopul Conventiei este facilitarea circulatiei actelor publice emise de un Stat membru ce urmeaza a se prezenta in alt Stat membru prin inlocuirea formalitatilor greoaie si deseori costisitoare a procesului de legalizare prin simpla emitere a apostilei.
Purpose of the Convention
nThe Convention facilitates the circulation of public documents executed in one State party to the Convention and to be produced in another State party to the Convention. It does so by replacing the cumbersome and often costly formalities of a full legalisation process with the issuance of an Apostille (also called Apostille Certificate or Certificate). The Convention has mere proven to be very useful also for States that do not require foreign public documents to be legalised or that do not know the concept of legalisation in their domestic law: the citizens in these States enjoy the benefits of the Convention whenever they intend to produce a domestic public document in Apostille another State party which, for its part, requires authentication of the document concerned. n
Sint curioasa cum a motivat prefectura refuzul emiterii apostilei[/quote]
Scopul Conventiei este facilitarea circulatiei actelor publice emise de un Stat membru ce urmeaza a se prezenta in alt Stat membru prin inlocuirea formalitatilor greoaie si deseori costisitoare a procesului de legalizare prin simpla emitere a apostilei.
Purpose of the Convention
nThe Convention facilitates the circulation of public documents executed in one State party to the Convention and to be produced in another State party to the Convention. It does so by replacing the cumbersome and often costly formalities of a full legalisation process with the issuance of an Apostille (also called Apostille Certificate or Certificate). The Convention has mere proven to be very useful also for States that do not require foreign public documents to be legalised or that do not know the concept of legalisation in their domestic law: the citizens in these States enjoy the benefits of the Convention whenever they intend to produce a domestic public document in Apostille another State party which, for its part, requires authentication of the document concerned. n
Sint curioasa cum a motivat prefectura refuzul emiterii apostilei[/quote]
Bahar wrote:Oficialitatile din Germania, cer ca respectivul certificat sa fie apostilat. Si nu exista un acord bilateral intre Romania - Germania mai favorabil.
Sint curioasa cum a motivat prefectura refuzul emiterii apostilei
Intrucat eram presata de timp, in asteptarea unui raspuns " urgent " pe forum, am cautat informatii pe net si
la adresa :
http://www.prefecturacv.ro/pdf/instructiuni.pdf
am gasit un document , din care citez:
"MINISTERUL ADMINISTRATIEI SI INTERNELOR
I N S T R U C T I U N I
privind organizarea si desfasurarea activitatii de aplicare a apostilei
Avand in vedere art. 2 din Ordonanta Guvernului nr. 66/1999
pentru aderarea Romaniei la Conventia cu privire la suprimarea cerintei
supralegalizarii actelor oficiale straine , adoptata la Haga la 5 octombrie
1961, aprobata prin legea nr. 52/2000, modificata prin legea nr.142/2004,(&...)
Art.1- (1) Aplicarea apostilei pe actele oficiale administrative intocmite pe teritoriul Romaniei si care urmeaza sa produca efecte juridice pe teritoriul unui stat semnatar al Conventiei de la haga, prevazute la art. 1, lit.b din ordonanta Guvernului nr. 66/1999, se realizeaza, incepand cu data de 1 noiembrie 2004, de catre secretarul general al
institutiei prefectului. (&...)
Art.2-Actele supuse procedurii de aplicare a apostilei, potrivit
prezentelor instructiuni, sunt mentionate in anexa nr. 2. (&...)"
Nu am gasit nicaieri anexa nr. 2 , in schimb am gasit, tot pe net, diverse liste, care mai mult m-au derutat, pt ca unele includeau si "adeverinta de celibat" (!?).
De exemplu, la adresa:
http://209.85.129.104/search?q=cache:nX ... de|lang_ro
Acest lucru m-a determinat sa merg din nou la prefectura (a doua zi dupa ce am postat pe forum ) si sa solicit sa mi se comunice baza legala pt care mi se refuza dreptul de a se aplica apostila pe "adeverinta de celibat".
Spre surprinderea mea , mi-au fost aratate "instructiunile" de mai sus ( am aflat si nr. : 351/03.09.2004) si am constatat ca in anexa nr. 2 nu este mentionata si "adeverinta de celibat".
Cum am procedat/rezolvat?
Aflandu-ma la Tibunal pentru apostilarea unei declaratii pe proprie raspundere data in fata notarului, am fost sfatuita sa fac o copie legalizata a "adeverintei de celibat" , iar Tribunalul va pune apostila ( supralegalizare) pe copie. Am urmat acel sfat si cei din Germania au acceptat sa ia in considerare copia legalizata si apostilata a
Adeverintei de celibat , care fusese emisa de Primarie.
Speram ca dosarul sa fie aprobat si sa nu apara alte probleme.
Va multumesc tuturor pentru implicare.
Ai dreptate, se poate si asa.
Nota explicativa a HCCH da un exemplu in acest sens pentru diplomele emise de institutiile particulare (ex.facultati):
nAcademic Diplomas issued by private institutions may not be apostillised directly; a ‘privaten diploma may, however, bear an official certificate issued by a notary, Solicitor, Agency or any other person or authority competent under the law of the State of origin of the diploma to authenticate the signature on the diploma. This official certificate is a public document under the Convention and thus may be apostillised. In such a case the Apostille does not relate to the diploma itself; instead it certifies the authenticity of the certificate on the diploma. n
In mod normal oficialitatile din Germania nu au ce sa comenteze.
Nota explicativa a HCCH da un exemplu in acest sens pentru diplomele emise de institutiile particulare (ex.facultati):
nAcademic Diplomas issued by private institutions may not be apostillised directly; a ‘privaten diploma may, however, bear an official certificate issued by a notary, Solicitor, Agency or any other person or authority competent under the law of the State of origin of the diploma to authenticate the signature on the diploma. This official certificate is a public document under the Convention and thus may be apostillised. In such a case the Apostille does not relate to the diploma itself; instead it certifies the authenticity of the certificate on the diploma. n
In mod normal oficialitatile din Germania nu au ce sa comenteze.