Intre 2 societati se incheie pe perioada determinata 2 contracte. Unul de inchiriere imobil si unul de vanzare cumparare in rate a unor mijloace fixe din acel imobil. In contractul de inchiriere se mentioneaza faptul ca acesta este principal si cel de vanzare cumparare subsidiar. Problema este urmatoarea : daca locatorul reziliaza unilateral contractul de inchiriere ( fara ca locatarul sa aibe vreo culpa), cel de vanzare cumparare isi produce efectele in continuare insa locatarul nemaiavand spatiul, nu mai poate produce mijloacele banesti necesare onorarii contractului de vanzare cumparare. Daca intervine o astfel de situatie locatarul poate fi protejat cumva ?
Multumesc.
Clauza de protectie
da, locatarul poate fi si este protejat prin faptul ca fara culpa lui nu poate interveni rezilierea contractului
poate ai vrut sa te referi la desfacerea unilaterala a contractului, daca exista asemenea prevedere cuprinsa 
Apoi: denuntarea unilaterala este caz de incetare a contractului de locatiune in cazul in care acesta a fost incheiat pe termen nedeterminat (art. 1436 alin. 2 C.civ.) act nepermis de lege in cazul locatiunii pe termen determinat si care de obicei se sanctioneaza prin prevederile partilor contractante. Uita-te atent, ce sunt incluse in ac. privinta in contract.
Detalii
si mai completam cele spuse.

Apoi: denuntarea unilaterala este caz de incetare a contractului de locatiune in cazul in care acesta a fost incheiat pe termen nedeterminat (art. 1436 alin. 2 C.civ.) act nepermis de lege in cazul locatiunii pe termen determinat si care de obicei se sanctioneaza prin prevederile partilor contractante. Uita-te atent, ce sunt incluse in ac. privinta in contract.
Detalii

Eu sunt locatarul. La inchiriere : In cazul incetarii contractului unilateral de catre locator, fara sa existe vreo culpa a locatarului, este prevazut doar faptul ca pot sa ma adresez instantei si pana la solutionarea litigiului nu datorez chirie. Pana aici ok dar ce fac cu cel de vanzare cumparare ? Sunt 2 contracte diferite dar pentru mine dependente unul de celalalt. Asa cum am spus mai sus nu mai am acces in spatiul inchiriat - nu mai pot sa-mi desfasor activitatea - nu mai produc - nu pot sa platesc rate la ctr. de vanzare cumparare care isi produce efectele in continuare iar daca nu platesc, avand in vedere ca bunurile nu vor fi proprietatea mea decat la achitarea integrala, pierd tot ce-am platit pana atunci. Cum pot sa " leg " cele 2 ctr. intre ele astfel incat daca inceteaza unul sa inceteze si celalalt si cum as putea formula in ctr. o astfel de clauza.
Multumesc pentru ajutor.
Multumesc pentru ajutor.
In cazul vanzarii-cumpararii in rate (nu leasing), in principiu, transferul dreptului de proprietate opereaza la momentul incheierii contractului. Prin urmare, tu nu vei pierde acele bunuri, proprietar fiind, insa vanzatorul va avea un drept de creanta asupra pretului (ratelor), pe care le va trebui sa platesti asa cum prevede contractul. Daca este stipulat un pact reservato domini (cum e cazul tau) transferul opereaza o data cu plata ultimei rate. Rata platita, parte a pretului, nefiind arvuna, n-ai cum sa pierzi.
Acum, daca contractul de inchiriere prevede numai atat cat ai indicat, in caz de denuntare unilaterala din partea locatorului vei fi indreptatita la daune, pentru obtinerea carora te vei adresa instantei judecatoresti.
Este din nou interesant ce ai scris "in cazul incetarii contractului unilateral de catre locator, fara sa existe vreo culpa a locatarului, este prevazut doar faptul ca pot sa ma adresez instantei si pana la solutionarea litigiului nu datorez chirie" :) Eu de aici inteleg ca in pofida faptului ca este denuntat unilateral contractul de catre locator, vei fi lasata in posesia si folosinta imobilului daca te adresezi instantei (ca altfel n-ai cum sa datorezi chirie :) )
Acum, daca contractul de inchiriere prevede numai atat cat ai indicat, in caz de denuntare unilaterala din partea locatorului vei fi indreptatita la daune, pentru obtinerea carora te vei adresa instantei judecatoresti.
Este din nou interesant ce ai scris "in cazul incetarii contractului unilateral de catre locator, fara sa existe vreo culpa a locatarului, este prevazut doar faptul ca pot sa ma adresez instantei si pana la solutionarea litigiului nu datorez chirie" :) Eu de aici inteleg ca in pofida faptului ca este denuntat unilateral contractul de catre locator, vei fi lasata in posesia si folosinta imobilului daca te adresezi instantei (ca altfel n-ai cum sa datorezi chirie :) )