Tranzactie
Tranzactie
x si y, sot si sotie, dobandesc in timpul casatoriei, prin v-c, un apartament de la parintii lui x. x si y divorteaza, minorul rezultat din casatorie ii este incredintat lui y, care pleaca cu el in strainatate,iar x vrea sa-si ia apartamentul inapoi. y ar fi de acord dar este plecata in strainatate de aprox 4-5 ani. Cum ar trebui sa procedez pt ca apartamentul sa-i revina iarasi lui x? Actiune in partaj? Ar putea y sa dea o declaratie in strainatate in fata notarului prin care renunta la drepturile asupra apartamentului? Este valabila o astfel de declaratie? Sau trebuie neaparat facuta prin consulat? y locuieste in Italia.
Re: Tranzactie
1. Sistare indiviziunemeri wrote: Actiune in partaj? Ar putea y sa dea o declaratie in strainatate in fata notarului prin care renunta la drepturile asupra apartamentului? Este valabila o astfel de declaratie? Sau trebuie neaparat facuta prin consulat? y locuieste in Italia.
2. da.
3. da.
4. nu.
Se poate tranzactiona si prin reprezentant.
Sotia mi-a dat procura ca s-o reprezint la Judecatorie pt tranzactie si a mai dat si declaratie ca renunta la partea ei din apartament fiind de acord ca imobilul sa-i revina sotului in intregime. Dar acum mai am o intrebare: pot sa inchei tranzactie la primul termen? Din cate stiu eu, tranzactia presupune "concesii si renuntari reciproce", pot eu sa inchei tranzactie prin care sa cer sa revina in lotul sotului imobilul, atata timp cat sotul nu renunta la nimic? adica el nu plateste nici o sulta, nu-i da sotiei nimic?? Exista posibilitatea sa-mi respinga actiunea??
Apartamentul este singurul bun care se imparte. Singura mea nedumerire era legata de faptul ca as intampina dificultati la tranzactie tocmai din motivul ca sotului i-ar reveni intreg imobilul fara ca sotia sa primeasca in lotul ei nimic. Din moment ce tranzactia presupune concesii reciproce. O sa ma puna cumva sa timbrez la valoare? Sa-mi evaluez imobilul si sa timbrez?? se poate incheia tranzactie la primul termen?? Ma gandeam la varianta in care instanta "ti-ar da un sut in fund si te-ar trimite la notar sa faci partaj voluntar". E prima mea speta de genul asta. multumesc anticipat pt raspunsuri.
Divortul s-a pronuntat,sau urmeaza sa se judece?Nimeni nu este obligat sa faca partaj ,partile se pot intelege asupra bunurilor comune asa cum vor,astfel incat mandatarul partii din Italia trebuie sa dea o declaratie in numele partii cum ca este de acord ca ap. sa devina proprietatea excusiva a partii din Romania.
Pardon vroiam sa zic partaj judiciar,adica pot face imparteala de buna voie asa cum vor.Sau pot incheia un contract de vanzare cumparare cu pret fictiv(doar ca se platesc taxe minimale obigatorii)bineinteles daca sunt amandoi de incredere.Contractul de vanzare se poate face prin imputernicit cu procura speciala facuta in Italia la notar si tradusa in Romania.
Buna seara,tuturor!
Tranzactia va fi in regula.Ce daca obiectul partajului este doar un apartament ?!Oamenii atat au ,atat impart.Da,este posibila tranzactia in modalitatea expusa de tine,Meri;i se poate atribui unei parti apartamentul ,fara a plati o sulta celeilalte,caci de aceea este tranzactie. Se timbreaza cererea introductiva de partaj judiciar cu 19lei si timbru judiciar de maxim 5 lei.Pentru ca instanta sa ia act de tranzactia partilor trebuie ca procura sa fie speciala,obtinuta de la consulat(e calea cea mai simpla si rapida).Altfel,trebuie apostilata in Italia,tradusa in limba romana si legalizata traducerea.
Tranzactia va fi in regula.Ce daca obiectul partajului este doar un apartament ?!Oamenii atat au ,atat impart.Da,este posibila tranzactia in modalitatea expusa de tine,Meri;i se poate atribui unei parti apartamentul ,fara a plati o sulta celeilalte,caci de aceea este tranzactie. Se timbreaza cererea introductiva de partaj judiciar cu 19lei si timbru judiciar de maxim 5 lei.Pentru ca instanta sa ia act de tranzactia partilor trebuie ca procura sa fie speciala,obtinuta de la consulat(e calea cea mai simpla si rapida).Altfel,trebuie apostilata in Italia,tradusa in limba romana si legalizata traducerea.