frumusetea limbajului

Discutii filosofice pe teme actuale.
Post Reply
medeea

frumusetea limbajului

Post by medeea » 12 Dec 2004, 07:18

nnTheir Lordships have come to the conclusion that the word "persons" in s. 24 includes members of the male and female sex, and that, therefore, the question propounded by the Governor General should be answered in the affirmative, and that women are eligible to be summoned to and become members of the Senat of the Canada, and they will humbly advise His Majesty accordingly.nn

este un extract dintr-o decizie din 1930 (referitoare la interpretarea art. 24 din British North America Act, constitutia canadiana din 1867 ), Edwars c. P.G. Canada.In urma acestei decizii li s-a recunoscut femeilor dreptul de a fi numite senatori.

jus2001

Post by jus2001 » 12 Dec 2004, 12:12

Ehe! Am mai pledat eu pentru frumusetea si simplitatea limbajului si in alte mesaje, dar acum ca s-a facut un topic special o sa putem detalia problema.
Nu am inteles niciodata de ce limba romana, de altfel o limba atat de frumoasa a simtit nevoia sa preia un numar foarte mare de neologisme si de cuvinte tampite, cand noi le aveam pe ale noastre.
Cel mai bine e sa luam o carte de drept din secolul XIX si prima jumatate a secolului XX si sa studiem limbajul. Este superb, melodios si simplu.
Putem lua si o culegere de decizii din acea vreme si vom ajunge la aceeasi constatare.
Acum sa luam un curs de drept din zilele noastre sau o culegere de spete si vom vedea un limbaj intortochiat, rigid si complicat.
Eu admir frumusetea cursului lun Valeriu Stoica. Este o capodopera a literaturii juridice romane din vremurile noastre.
O sa caut si eu pasaje interesante si frumoase din literatura juridica si o sa le pun pe forum. Promit.

virtual

Post by virtual » 12 Dec 2004, 13:56

Jus, asa cum m-ai simtit ca il admir pe nea Antoniu, la fel o pot spune si eu in relatia tu-Stoica...

Asa ca astept sa ne explici de ce zici ca e asa de bun...Nu ca te-as critica, dar vreau sa vad cum argumentezi, domnul avocat!..:)

mai ales avand in vedere topicu!

jus2001

Post by jus2001 » 12 Dec 2004, 15:30

Acum stau putin, dar iti promit ca voi reveni cu o pledoarie in favoarea acestei carti. Am spus aceasta carte, deoarece ca om mie nu imi place Stoica. Ne auzim.

medeea

Post by medeea » 12 Dec 2004, 18:59

(este Edwards, Henrietta Muir, o reprezentanta a miscarii feministe si careia i se datoreaza redefinirea statutului femeii la inceput de secol trecut in societatea canadiana.)

Post Reply