Distinsi confrati,
Campania continua chiar si in lipsa mijloacelor tehnice.
Nu vorbesc despre o campanie electorala, interzisa in mod firesc in ultimele 48 de ore inaintea alegerilor.
Ma refer la o campanie civica, spontana, care sustine asigurarea libertatii de expresie ca un prim pas in reafirmarea statutului nostru profesional.
O campanie pentru intrarea in legalitate prin respectarea formelor procedurale, ignorate in mod autocratic de decanul baroului.
O campanie care a fost refuzata Adunarii Generale, daca nu chiar impiedicata voit de unii exponenti ai conducerii curente a Baroului Bucuresti.
O campanie la care au aderat in mod spontan sute de colegi, sute de confrati care au fost vaduviti de mijloacele tehnice de a isi exprima punctul de vedere.
Eu cred ca forta si statutul unui corp profesional sunt determinate de solidaritatea si mai ales de colegialitatea indivizilor care il compun. Cu toate ca o mare parte dintre noi dintre noi am participat la Adunarea Generala convocata de Consiliul Baroului Bucuresti, totusi cvorumul necesar legalei constituiri nu a fost intrunit. Cauza absenteismul a ramas nedeterminata, fiind fie expresia incapacitatii organzatorice a actualelor organe de conducere ale baroului, fie manifestarea colectiva a dezintersului imprimat in randul nostru de ultima administratie.
In opinia mea, sedinta adunarii generale de alegere a organelor de conducere, in mod regulat convocata, chiar nelegal constituita in privinta cvorumului, trebuie condusa de decanul de varsta al baroului impreuna cu un prezidiu compus din inca 5 membri, potrivit tezei finale a dispozitiilor art.51 alin.5 din legea de organizare a profesiei. Mai mult, dispozitiile art.69 din Statutul profesiei obliga la intocmirea unui proces verbal de catre secretarul adunarii generale (ales din randul prezidiului) si semnat de catre toti membrii prezidiului. In interpretarea mea, in lipsa cvorumului necesar pentru legala constituire a adunarii, numai acest proces verbal va consemna in mod valabil aceasta imprejurare si in mod implicit dispozitia prezidiului cu privire la ridicarea sedintei si, mai ales, dispozitia prezidiului cu privire la noua adunare generala.
In sedinta adunarii generale s-au exprimat mai multe opinii privind intrunirea cvorumului, competentele adunarii generale, incetarea mandatului organelor de conducere curente, s.a., care au determinat parasirea salii de catre decanul in exercitiu. In conditiile in care un asemenea gest ar fi fost o manifestare de solidaritate profesionala, ar fi constituit un protest la adresa ingerintei unei autoritati straine de profesia noastra sau ar fi avut menirea de a impiedica savarsirea unei ilegalitati, acesta ar fi putut fi putut avea valente nobile si elegante.
Totusi, parasirea salii ca reflex al dezamagirii fata de lipsa cvorumului sau al incapacitatii de a asculta opinii diferite si de a purta un dialog nu constituie decat o manifestare a lipsei de colegialitate si de solidaritate cu miile de confrati care au inteles sa sacrifice o zi cu potential lucrativ pentru a isi indeplini o obligatie profesionala.
Imprejurarea ca decanul si o parte dintre membrii consiliului baroului s-au retras nu putea produce alte efecte cu privire la sedinta adunarii generale decat efctul natural al micsorarii prezentei. Sedinta adunarii generale, repet, nelegal constituita, ar fi trebuit sa continue prin alegerea unui prezidiu si stabilirea datei unei noi adunari generale. In ciuda dezamagirii generale, un procent semnificativ dintre noi (participantii la adunare) am procedat in acest mod, continuand sedinta adunarii generale si desemnand un prezidiu care urma sa constate nelegalitatea constituirii adunarii, insa am fost descurajati prin sistarea serviciului de sonorizare si iluminare. In pofida sistarii serviciilor de sonorizare si iluminare, noi am inteles sa desemnam un prezidiu care sa constate in mod competent nelegala constituire prin neintrunirea cvorumului si care sa stabileasca data viitoarei adunari generale - misiune vadit ingreunata de lipsa conducerii baroului care ar fi trebuit sa furnizeze informatii cu privire la posibilitatile logistice de organizare a acestiea (spatiile si datele rezervarilor). In cele din urma, prezidiul a intocmit un proces verbal in acest sens, comunicat baroului impreuna cu o lista impresionanta de semnaturi.
Cum poate fi caracterizata atitudinea unor exponenti ai actualei conduceri care au solicitat sistarea serviciilor de sonorizare? Am mari indoieli ca ar putea fi calificata drept colegiala, in conditiile in care in mod voit au ignorat manifestarea a sute de confrati si timpul dedicat de acestia indeplinirii unei chestiuni procedurale elementare.
Cum poate fi calificata manifestarea acestor "conducatori" a caror competenta de a conduce (si implicit a ridica sedinta adunarii elective) este inlaturata de dispozitii exprese ale legii? Cine stirbeste in acest mod prestigiul profesiei?
Personal, propun sa raspundem acestor intrebari retorice numai prin exercitarea dreptului de vot la prima adunare generala de alegere a organelor de conducere legal constituita.
Oricat de ispititor ar fi fost din perspectiva electorala, m-am abtinut la a generaliza cu privire la autorii solicitarii de sistare a serviciului de sonorizare intrucat nu ii cunosc (in lipsa unei asumari formale a raspunderii - fireasca din perspectiva respectului datorat colegilor) si nu urmaresc ca dezaprobarea pe care o manifest pe aceasta cale sa se rasfranga asupra membrilor consiliului care au manifestat colegialitate si au avut probitatea de a nu se implica intr-un asemenea demers.
Mai mult, sunt curios daca decanul, in exercitarea atributiilor prevazute de art.55 alin.1 lit.a) si f), va actiona in justitie societatea contractata pentru a asigura sonorizarea sedintei adunarii generale, intrerupta intr-o maniera incalificabila prin sistarea nemotivata a serviciului?
In incheiere, le multumesc colegial tuturor celor care au particpat la sedinta adunarii si ii felicit in mod deosebit pentru civismul si loialitatea fata de profesie manifestate de confratii care au intocmit procesul verbal al sedintei ca si pe confratii care au semnat listele de participare. Am convingerea ca atitudinea domniilor lor va reasigura statutul si prestigiul corpului nostru profesional.
Va multumesc,
Mihnea Stoica
OPINII IN SURDINA - de Mihnea Stoica