3 intrebari:
1. daca se constata, dupa consumarea fazelor de fond si de apel, ca partea civila nu mai exista, dar in mod gresit a fost in continuare citata, constituie acesta un motiv intemeiat de recurs? in speta de care vorbesc, in urma unei hotarari de guvern, s.c. x s.a. care era parte civila intr-un proces penal a pierdut in favoarea s.c. z s.a. activele, dar se mentioneaza in hotararea de guvern ca si toate drepturile si obligatiile lui x s.a. sunt transferate catre z s.a. instantele au continuat sa citeze x s.a. desi drepturile si obligatiile acesteia erau transferate si deasemenea si o parte din activele care constituiau o parte a prejudiciului.
2. daca procurorul in rechizitoriu sustine existenta unui prejudiciu, instanta il confirma, insa partea civila,pagubita in cauza nu zice nimic de acest prejudiciu ce e de facut. adica procurorul si instanta zic cetateanul x a furat asta iar pagubitul nu confirma ca i s-ar fi furat nimic. ce e de facut?
3. o adresa din partea s.c x s.r.l. catre parchet care zice,reproduc textual, "daca inculpatii vor fi gasiti vinovati ne vom constitui in parte civila pentru prejudiciul ce va fi stabilit de instanta" poate fi considerat manifestare de vointa in sensul constituirii ca parte civila? mie personal mi se pare cel putin nefericita exprimarea, daca nu cumva idioata.
va rog raspunsuri , spetele sunt din dosare reale.
lipsa de procedura cu partea civila
1. nu imi este suficient de clara situatia. care este interesul pentru recurs?
cine are acest interes?
2. nu inteleg. nu este de facut nimic. daca instanta condamna si pe latura civila pe inculpat fata de partea civila, aceasta poate sau nu sa ceara executarea.
3. si eu zic ca exprimarea este cretina. dar valoreaza constituire de parte civila, cred.
cine are acest interes?
2. nu inteleg. nu este de facut nimic. daca instanta condamna si pe latura civila pe inculpat fata de partea civila, aceasta poate sau nu sa ceara executarea.
3. si eu zic ca exprimarea este cretina. dar valoreaza constituire de parte civila, cred.
1. da, eu zic ca este un bun motiv de recurs, respectiv art.385 inice 9(1) pct.1cpp:"...nu au fost respectate dispozitiile...dupa calitatea persoanei.", instanta citind o parte lipsita de calitate procesuala.
2. depinde de cel vatamat(vezi art.17 cpp).
pe de alta parte, daca cel vatamat nu s-a constituit si parte civila, instanta nu se poate pronunta si pe latura civila. (principiul disponibilitatii: poate ca partea vatamata a ales calea civila pt. despagubirile civile!).
ar mai fi situatia in care partea vatamata s-a constituit parte civila dar nu se prezinta in instanta: aici vezi decizia plenului tribunalului suprem din 04.10.1957:" in lipsa partii civile din instanta, daca aceasta nu a renuntat la despagubiri si daca sunt elemente suficiente pentru stabilirea pagubei, infractorii si, respectiv, partile civilmente vor fi obligati, din oficiu, la plata despagubirilor".
3.nu, potrivit disp.art.15(2) cpp "constituirea ca parte civila se poate face in cursul urmaririi penale, precum si in fata instantei de judecata pina la citirea actului de sesizare.
2. depinde de cel vatamat(vezi art.17 cpp).
pe de alta parte, daca cel vatamat nu s-a constituit si parte civila, instanta nu se poate pronunta si pe latura civila. (principiul disponibilitatii: poate ca partea vatamata a ales calea civila pt. despagubirile civile!).
ar mai fi situatia in care partea vatamata s-a constituit parte civila dar nu se prezinta in instanta: aici vezi decizia plenului tribunalului suprem din 04.10.1957:" in lipsa partii civile din instanta, daca aceasta nu a renuntat la despagubiri si daca sunt elemente suficiente pentru stabilirea pagubei, infractorii si, respectiv, partile civilmente vor fi obligati, din oficiu, la plata despagubirilor".
3.nu, potrivit disp.art.15(2) cpp "constituirea ca parte civila se poate face in cursul urmaririi penale, precum si in fata instantei de judecata pina la citirea actului de sesizare.