Buna ziua
Am obtinut castig de cauza intr-un proces la Judecatoria Sectorului 1 din B, instanta obligand parata institutie la plata unei sume de bani. Pentru punerea in executare si obtinerea sumei cum trebuie sa procedez.
Dupa 15 zile de la comunicare, trebuie sa obtin legalzarea sentintei, nu?
Daca ma aflu in strainatate, v-a trebui sa ma duc pana la B pentru a obtine legalizarea, sau o pot obtine si pe cale de posta?
Mi-am schimbat intre timp avocatul. Sentinta a fost comunicata vechiului avocat incat acolo am avut domiciliul procesual. Pot cere si punerea in executare unei copii legalizate dupa sentinta, sau trebuie sa ma duc cu originalul comunicat de instanta la Bucuresti?
Multumesc!
Legalizare sentinta/decizie numai personal sau prin posta?
1 cel mai simplu ar fi sa ceri noului avocat sa mearga la vechiul avocat sa ii dea sentinta in original. Dup asta, noul avocat are mandata sa ceara investirea ei si instanta o va investi prin grija lui. Dupa asta poti discuta de executare silita (tot prin avocatul tau care in temeiul unui contract va fi mandatata sa te reprezinta si in dosarul de executare - iti face cererea de executare etc)
2 Daca nu se aplica varianta 1 poti cere noului avocat sa faca cerere de eliberare a copiei legalizate de pe sentinta si dup-aia sa faca cererea de investire. Dupa asta - etapa executarii ca la punctul 1
3 Daca vrei tu neaparat sa obtii sentinta prin efortul tau (deci fara sa apelezi la avocati) e mai dificil pentru ca trebuie sa platesti taxele de timbru (la Consiliul Local de care apartine instanta de fond) si ar fi recomandabil sa apelezi totusi la avocatul tau nou (pe care presupun ca il platesti) sau sa faci o procura pentru o alta persoana din tara sa se ocupe de investirea si executarea sentintei in numele tau
2 Daca nu se aplica varianta 1 poti cere noului avocat sa faca cerere de eliberare a copiei legalizate de pe sentinta si dup-aia sa faca cererea de investire. Dupa asta - etapa executarii ca la punctul 1
3 Daca vrei tu neaparat sa obtii sentinta prin efortul tau (deci fara sa apelezi la avocati) e mai dificil pentru ca trebuie sa platesti taxele de timbru (la Consiliul Local de care apartine instanta de fond) si ar fi recomandabil sa apelezi totusi la avocatul tau nou (pe care presupun ca il platesti) sau sa faci o procura pentru o alta persoana din tara sa se ocupe de investirea si executarea sentintei in numele tau