Suspendarea judecatii

Discutii privind procedura civila
Post Reply
Melinda

Suspendarea judecatii

Post by Melinda » 07 Mar 2007, 13:30

Cererea avand ca obiect -iesirea din indiviziune.

In apel paratul apelant solicita suspendarea judecatii in temeiul art.244 pc.1 Cand dezlegarea pricinii atarna in totul sau in parte, de existenta unui drept care face obiectul unei alte judecati. INstanta admite si suspenda judecata.

Intimatul ataca incheierea de suspendare cu recurs. Recursul se admite si cauza se repune pe rol.
La primul termen (dupa suspendare) instata obliga apelantul la calcularea si plata taxei judiciare de timbru. Apelanul nu se conformeaza iar instanta suspenda din nou cauza in temeiul art.155 indice 1 "se constata ca desfasurarea normala a procesului este impiedicata din vina partii reclamante, prin neandeplinirea obligatiilor...stabilite in cursul judecatii".

Apelantul urmarind suspendarea intrucat are de platit o sulta stabilita de prima instanta.

Ce parere aveti de a doua suspendare, instanta a procedat corect ?
Ce are de facut intimantul ?

aprilie

Post by aprilie » 07 Mar 2007, 15:17

sanctiunea legala pentru neachitarea taxei de timbru este anularea actiunii/cererii, iar nu suspendarea pe 155 (desi in practica am mai vazut constructii de genul asta) . exista practica judiciara ICCJ suficienta in sensul ca o data comunicat de instanta cuantumul taxei de timbru sub sanctiunea anularii cererii, instanta va solutiona cauza pe exceptia timbrajului. intimatul poate face recurs impotriva incheierii cu consecinta desfiintarii incheierii de suspendare ca fiind data cu incalcarea legii, repunerea pe rol a cauzei si soutionarea pe cale de exceptie (a timbrajului). Intimatul are dreptul sa ceara judecata in lipsa, ca instanta sa fie obligata sa solutioneze cauza.
ca o curiozitate insa: mentiunea de pe citatie cuprindea cuantumul exact al taxei sau numai mentiunea "sa calculeze si sa timbreze" (legea 146 zice ca instanta stabileste valoarea, deci instanta trebuie sa comunice valoarea taxei si doar in caz de nerespectare a obligatiei sa anuleze actiunea)?

Melinda

Post by Melinda » 07 Mar 2007, 16:11

In apel, apelantii au solicitat "contrapretentii"(ei sustin ca li se cuvine o valoare mai mare decat cota lor de proprietate), motivand efectuarea unor investitii care au marit valoarea imobilului.

Problema este ca nu au specificat cuantumul acestei sume. Si pentru acest motiv instanta le-a cerut sa calculeze taxa si sa plateasca pana la termenul urmator.

aprilie

Post by aprilie » 07 Mar 2007, 16:29

art. 294 cod pr civila: in apel nu se poate schimba calitatea partilor, cauza sau obiectul cererii de chemare in judecata si nici nu se pot face alte cereri noi. Se vor putea cere insa dobinzi, rate, venituri ajunse la termen si orice alte despagubiri ivite dupa darea hotararii primei instante. De asemenea, se va putea solicita compensatia legala.
art. 292 : In cazul in care apelul nu se motiveaza ori motivarea apelului sau intampinarea nu cuprinde motive, mijloace de aparare sau dovezi noi , instanta de apel se va pronunta, in fond, numai pe baza celor invocate la prima instanta.
art. 287 al. 2: Cerintele de la pct. 2 si 5 sunt prevazute sub sanctiunea nulitatii, iar cele de la pct. 3 si 4 (motivele de fapt/drept si dovezile - n. mea) , sub sanctiunea decaderii. Aceste cerinte pot fi implinite pana cel mai tarziu la prima zi de infatisare.
Prin urmare, eu tot as incerca sa fac recurs impotriva incheierii. sau poate crezi ca nu vor timbra repunerea pe rol si ti-ar fi utila (intimatului, adica) perimarea apelului?

Melinda

Post by Melinda » 07 Mar 2007, 17:22

Da, voi face recurs impotriva incheierii de suspendare. Apelantii nu vor timbra repunerea pe rol intrucat lor le convine acesta situatie. Ei folosesc intregul imobil si au de platit o sulta catre intimata. Sarmana intimata nu are timp de pierdut intrucat are varsta de 86 de ani si vrea sa-si primeasca sulta in timpul vietii.

Referitor la dispozitiile art.292, 294, si 287 sunt de acesi parere cu tine, numai ca prima data se discuta exceptia de netimbrare.
Eu consider ca instanta trebuia sa anuleze apelul ca netimbrat.

Dealtfel instanta a confundat si calitatile procesuale. Art. 155 ind.1 se refera la reclamant. Aceasta suspendare pare ca o sanctiune pentru reclamant cand aceasta impiedica desfasurarea normala a judecatii. De regula reclamantul nu are interes sa suspende judecata in comparatie cu paratul (care are de platit o sulta) :-x

In al doilea rand instanta o impiedica pe (reclamanta) intimata sa iasa in starea de indiviziune.

Cred ca voi solicita instantei si o amenda pentru targiversarea procesului de catre apelanti.

aprilie

Post by aprilie » 07 Mar 2007, 17:41

1. eu zic ca daca e cerere noua in apel (contraprestatia aia) e oricum inadmisibila, dar da - trebuie sa se pronunte pe timbraj intai. era varianta sa se apere apelantul in sensul ca obiectul pretentiilor solicitate in apel ar fi determinat doar prin expertiza si prin urmare ar timbra doar in functie de concluziile acesteia. 2. Pana sa timbreze trebuie sa isi expuna pretentiile (cuantum) si dovezile - nu au facut-o la prima infatisare, deci erau decazuti . 3. apararea cu aplicarea art. 155 este pertinenta. 4. amenda o poti cere si ar fi interesant sa o si obtii (personal, nu cred - reaua asta credinta e tare greu de retinut) Dar oricum, ar trebui sa fie admis recursul - dreptul tau la proces echitabil, aparare orejudicii cauzate orin amanarea nejustificata a judecatii etc. Succes!

Melinda

Post by Melinda » 23 Mar 2007, 15:12

aprilie wrote:. 4. amenda o poti cere si ar fi interesant sa o si obtii (personal, nu cred - reaua asta credinta e tare greu de retinut) Dar oricum, ar trebui sa fie admis recursul - dreptul tau la proces echitabil, aparare orejudicii cauzate orin amanarea nejustificata a judecatii etc. Succes!
Multumesc,

Conf.art.108 indice 1 al. 1 pc.2 lit. b) "...nerespectarea indatoririlor stabilite de lege sau de catre instanta, daca in acest mod s-a cauzat amanarea judecarii procesului"

Din textul legal nu reiese conditia relei vointe sau dovedirea acesteia pentru aplicarea amenzii judiciare.

Eu voi solicita, iar instanta va putea sanctiona acete fapte.

meri

Post by meri » 24 Mar 2007, 00:26

Am si eu o intrebare: instanta e obligata sa-ti comun ice cuantumul taxei de timbru??? si daca nu o face si doar iti pune in vedere sa-ti timbrezi cererea iar tu nu stii cat ce faci in acest caz?! Soliciti instantei sa-ti comunice cuantumul?

norocel

Post by norocel » 24 Mar 2007, 10:18

Instanta este obligata sa-ti stabilieasca taxa.
Daca nu o face, nu va putea anula cererea ca netimbrata.

meri

Post by meri » 24 Mar 2007, 12:05

Multumesc frumos pt raspuns.

Post Reply