intrare in barou ca avoc definitiv-intrebare

Examene, rezultate, pareri, etc
Post Reply
crisdino

intrare in barou ca avoc definitiv-intrebare

Post by crisdino » 28 Nov 2006, 14:55

buna ziua !
am nevoie de la voi de o parere!
am fost primit in profesie prin examen anul asta (noiembrie 2006)!
...insa eu pana acum am fost membru in asoc jud a cons juridici!
desi nu am exp de 5 ani si nici nu am dat vreun exam de definitivat, figurez ca si cons juridic definitiv intrucat legea privind statutul cons jur a intrat in vigoare in timp ce eu aveam deja vechime (foarte putina ce i drept:cateva luni!) pe cartea de munca in domeniul juridic.

intrebarea mea este daca mai pot opta sa intru avocat definitiv sau trebuia sa o cer de la data cererii adresate decanului baroului(pt examen barou)? .... toate acestea bineinteles pe baza unei dovezi eliberate de asoc cons juridici de unde am facut parte!
mentionez ca nu am 5 ani vechime!

va multumesc si astept pareri!

deeea

Re: intrare in barou ca avoc definitiv-intrebare

Post by deeea » 28 Nov 2006, 21:49

[quote="crisdino"]buna ziua !
am nevoie de la voi de o parere!
am fost primit in profesie prin examen anul asta (noiembrie 2006)!
...insa eu pana acum am fost membru in asoc jud a cons juridici!
desi nu am exp de 5 ani si nici nu am dat vreun exam de definitivat, figurez ca si [b]cons juridic definitiv [/b]intrucat legea privind statutul cons jur a intrat in vigoare in timp ce eu aveam deja vechime (foarte putina ce i drept:cateva luni!) pe cartea de munca in domeniul juridic.

[b]intrebarea mea este daca mai pot opta sa intru avocat definitiv sau trebuia sa o cer de la data cererii adresate decanului baroului(pt examen barou)[/b]? .... toate acestea bineinteles pe baza unei dovezi eliberate de asoc cons juridici de unde am facut parte!
mentionez ca nu am 5 ani vechime!

va multumesc si astept pareri![/quote]

Cred ca cel mai bine ar fi sa te duci sa intrebi la baroul unde ai sustinut examenul. Cu privire la primirea ca si avocat definitiv dupa ce ai sustinut examenul si erai definitiv in functia juridica pe care o detineai anterior, "practica este cam neunitara", ca sa spun asa....

gstefan5

Post by gstefan5 » 29 Nov 2006, 10:26

Legea 51 modificata:

Art. 19

(2) Dobandeste calitatea de avocat definitiv cel inscris in profesie in conditiile art. 16 alin. (2)[adica fara examen], daca a fost definitivat in functia juridica pe care a exercitat-o inainte de primirea in avocatura.

(3) Dobandeste calitatea de avocat definitiv cel care a fost inscris in profesie in conditiile art. 16 alin. (2)[adica fara examen], daca a promovat examen de definitivare in functia juridica pe care a exercitat-o anterior. Cei care nu indeplinesc conditiile de vechime in profesiile anterioare vor fi obligati sa sustina examenul de definitivare in avocatura

stef

Post by stef » 30 Nov 2006, 21:18

de ce nu dai si o interpretare la aceste articole? din cate banuiesc vrei sa spui ca numai cei ce intra fara examen pot intra direct definitivi. dar eu iti invoc art 281 alin 3 din statut in care spune ca, consilierii juridici care au avut 5 ani vechime la intrarea in vigoare a legii 514/2003 si care NU au sustinut examen de definitivare in profesia de consilier juridic dobandesc calitatea de avocat definitiv. acum suntem in 2006 deci acestia ar avea 8 ani vechime nu 10 cat zice legea pentru cei ce vor sa intre fara examen.

in concluzie, consider ca daca
= ai 5 ani vechime in functia de consilier juridic
= esti consilier juridic definitiv (cu sau fara examen de definitivare)
= ai promovat examenul de primire in profesie

deeea

Post by deeea » 30 Nov 2006, 22:22

[quote="stef"]
in concluzie, consider ca daca
= ai 5 ani vechime in functia de consilier juridic
= esti consilier juridic definitiv (cu sau fara examen de definitivare)
= ai promovat examenul de primire in profesie

Asa este. Ai perfecta dreptate. Insa unele barouri accepta acest lucru, altele, nu.....

stef

Post by stef » 01 Dec 2006, 17:45

sunt exact in aceasta situatie si sunt curios ce verdict va da baroul de la noi. o sa va comunic.

deeea

Post by deeea » 01 Dec 2006, 21:51

[quote="stef"]sunt exact in aceasta situatie si sunt curios ce verdict va da baroul de la noi. o sa va comunic.[/quote]

Mult succes si de abia asteptam sa vedem ce "verdict" vei primi.Poate cine stie.... :)

crisdino

Post by crisdino » 04 Dec 2006, 10:03

ok !
va multumesc!

crisdino

Post by crisdino » 04 Dec 2006, 10:18

nu! eu am toate conditiile mai putin cea de experienta de 5 ani!
dar figuram cons jur definitiv pt ca aveam deja vechime cand legea priv statutul cons juridici a intrat in vigoare!

stef

Post by stef » 20 Mar 2007, 22:04

eu mi-am furat-o.... am ramas stagiar :-( dar am gasit si solutia ca sa nu stau doi ani: ma inscriu la cursurile INPPA si dupa 9 luni imi dau examenul de definitivat la ei :grin:

teodora31

Post by teodora31 » 21 Mar 2007, 21:59

Stef am sustinut acelasi examen ca si tine si in aceleasi conditii , insa avand in vedere prevederile art.281 din statut am fost definitivata in profesia de avocat. Nu vad de ce ti-au respins cererea si cred ca decizia baroului respectiv o poti ataca in instanta , avand in vedere practica altor barouri din tara.

Post Reply