REABILITARE

Discutii privind Dreptul Penal
gioni

REABILITARE

Post by gioni » 14 Mar 2007, 19:51

Salut!
Intrebarea mea e in legatura cu "reabilitarea de drept".
Sa presupunem ca o persoana a fost condamnata la plata unei amenzi penale. Dupa trecerea perioadei de timp determinate de lege, aceasta persoana este "reabilitata de drept" ceea ce implica incetarea decaderilor si interdictiilor, precum si a incapacitatilor care rezulta din condamnare. Deci nu va mai avea cazier.
Intrebare: odata reabilitata, persoana respectiva poate da o "declaratie pe propria raspundere" cum ca nu a suferit condamnari penale fara a fi acuzata de fals in declaratii?
Va multumesc

flaviusnet

Re: REABILITARE

Post by flaviusnet » 16 Mar 2007, 10:43

acea declaratie e perfect valabila...daca este data dupa ce a intervenit reabilitarea..

wittmann

Post by wittmann » 16 Mar 2007, 15:01

Nu stiu cat de valabila ar fi o astfel de declaratie. Condamnarea exista; ca a intervenit reabilitarea e cu totul altceva.

gioni

Post by gioni » 16 Mar 2007, 15:30

mda...cam asa cred si eu. tocmai de aceea va intreb!
hai sa va mai spun o situatie!
Multe legi prevad ca si conditie in cazul incompatibilitatilor dintre o anumita functie si persoana ce candideaza la aceea functie, inexistenta condamnarilor penale cu exceptia cazului in care a intervenit reabilitarea. Desi inexistenta condamnarilor poate fi demonstrata cu ajutorul cazierului (care dupa reabilitare redevine "curat"), multe companii sau institutii publice pretind declaratii pe propria raspundere de unde sa reiasa faptul ca persoana care solicita angajarea nu are condamnari sau antecedente penale.
De aici si intrebarea! In opinia mea exista un anumit conflict...si v-as fi recunoscator daca ati putea clarifica aceasta situatie!

wittmann

Post by wittmann » 16 Mar 2007, 16:49

gioni wrote:mmulte companii sau institutii publice pretind declaratii pe propria raspundere de unde sa reiasa faptul ca persoana care solicita angajarea nu are condamnari sau antecedente penale.
Exista unele posturi sau functii unde existenta unor condamnari, chiar reabilitate, are relevanta. Ti s-ar parea corect sa ai un politist sau judecator condamnat pentru trafic de persoane?

gioni

Post by gioni » 16 Mar 2007, 17:04

Perfect! Ai perfecta dreptate!
Dar, in cazul, e.g. Statutul cadrului didactic, ti se pare normal ca un profesor sa nu poata profesa din cauza unei "vatamari corporale din culpa", in urma unui accident stupid?
Dau acest exemplu, pentru ca desi legea spune ca nu pot fi angajati cei cu infractiuni la activ, daca nu a intervenit reabilitarea, la angajare te obliga sa dai declaratie pe propria raspundere ca nu ai condamnari penale. Deci daca ai fost reabilitat dupa acel accident ... ce faci? Poti da declaratia sau nu?[/i]

wittmann

Post by wittmann » 16 Mar 2007, 19:50

As declara ca nu am condamnari penale care sa ma faca nedemn de a ocupa un post de cadru didactic.

ATX2003

Post by ATX2003 » 16 Mar 2007, 21:50

Hai sa-ti scriu ce zice Matei Basarab : Sub aspectul capacitatii sale juridice, reabilitatul este pus in situatia anterioara condamnarii.Reabilitatul isi dobandeste exercitiul drepturilor interzise prin hot de condamnare, iar restrictiile care au decurs din aceasta sint inlaturate.

wittmann

Post by wittmann » 17 Mar 2007, 08:56

Da, foarte corect.

Melinda

Post by Melinda » 17 Mar 2007, 13:25

Eu sunt de parere ca ar trebui sa "joci ca cartile pe fata" in sensul ca, declari ca ai suferit o condamnare penala, dar pt. care a intervenit deja reabilitarea. In acest fel, ulterior nu ti se poate imputa nimic referitor la declaratia data.
Iar societatea sau institutia angajatoare va hotara in cunostinta de cauza daca te va angaja in aceste conditii.
Succes!

wittmann

Post by wittmann » 17 Mar 2007, 14:05

Pai tocmai asta este problema: persoana in cauza nu vrea sa se afle de condamnare, pentru ca angajatorul il poate refuza neprecizand ca e vorba de acest aspect, desi in realitate acesta este motivul.

bog28

Post by bog28 » 17 Mar 2007, 14:06

@melinda: nu cred ca putem lasa efectele reabilitarii la aprecierea unei institutii angajatoare. acestea sunt prevazute de lege si nu lasate la aprecierea unor nejuristi...

reabilitarea are ca efect si incetarea incapacitatilor prevazute in legi extrapenale :arrow:reabilitarea urmareste reintegrarea sociala deplina a condamnatului.

de altfel, atunci cand legea penala a vrut, a indicat expres masurile asupra carora rebilitarea nu are efect- art.133,3 C.p.

@gioni: intrucat dpdv al legii penale se poate pune semnul egalitatii intre o persoana reabilitata si una ce nu a suferit condamnari, nu poate exista infractiunea de fals in declaratii in situatia relatata de tine.
altfel, ar insemna sa nu tinem seama de institutia reabilitarii.

Melinda

Post by Melinda » 17 Mar 2007, 15:11

bog28 wrote:@melinda: nu cred ca putem lasa efectele reabilitarii la aprecierea unei institutii angajatoare. acestea sunt prevazute de lege si nu lasate la aprecierea unor nejuristi...
Numai ca intrebarea suna asa -- Daca a sufeit condamnari penale sau daca are antecedente penale ?

Dpdv juridic, daca in declaratie nu s-ar mentiona aceasta condamnare, cred ca nu ar fi intrunite elementele constitutive ale infractiunii de fals in declaratii.
Dar din pdv etic, daca angajatorul va afla ulterior de antecedente, cred ca isi va pierde increderea in angajat si il poate concedia.

gioni

Post by gioni » 17 Mar 2007, 15:14

Hai sa va mai arat ceva! Asta e un extra sdin legea cazierului.

CAPITOLUL III
Inscrierea datelor in cazierul judiciar si procedura de
scoatere din evidenta

Art. 9. - In cazierul judiciar se inscriu date privind:
...
c) amnistia, gratierea, prescriptia executarii pedepsei,
reabilitarea;

Art. 13. - (1) Persoanele inscrise in cazierul judiciar sau cu
privire la care s-au facut notari provizorii se scot din evidenta daca se
afla in una din urmatoarele situatii:
....
b) a intervenit reabilitarea judecatoreasca sau de drept;
....
(2) In cazul cand in cazierul judiciar al persoanelor prevazute la
alin.(1) lit.a)-d) si f) exista si alte mentiuni, se sterg numai mentiunile
care impun scoaterea din evidenta.

Din cate inteleg eu de aici, reabilitarea va fi trecuta in cazierul judiciar dar in acelasi timp persoana condamnata si reabilitata e scoasa din evidenta! Eu nu inteleg eu (ceea ce e foarte posibil ptr ca nu am studiat drept) ori astia se contrazic singuri! Atentie, ptr ca vorbesc de cazierul judiciar si nu de certificatul de cazier judiciar, unde imi este clar ca dupa reabilitare condamnarea nu mai apare!

bog28

Post by bog28 » 17 Mar 2007, 15:17

@melinda: nu ai citat si nu ai avut in vedere si urmatoarele doua "paragrafe" din raspunsul meu...

Post Reply