concediu cresterea copilului

Discutii privind litigiile de munca
Post Reply
marexim

concediu cresterea copilului

Post by marexim » 12 Mar 2007, 02:09

Avind in vedere OUG 148/2005, cu norme de aplicare etc. si cautind pe toate forumurile pe care am putut nu am gasit raspuns la o intrebare:
In cazul in care, ambii parinti au stagii complete de cotizare de 12 luni si in cazul in care se nasc gemeni, indemnizatia pentru cresterea copilului este una singura de 600 RON dar, concediu pentru cresterea copilului pot sa-si ia ambii parinti? Exista vreo prevedere care interzice?

gigisansama

Post by gigisansama » 12 Mar 2007, 02:22

Art. 5. - (1) De indemnizatia si stimulentul prevazute de prezenta ordonanta de urgenta beneficiaza, optional, oricare dintre parintii firesti ai copilului.

depinde cum se interpreteza obtionalul acesta..................

marexim

Post by marexim » 12 Mar 2007, 23:29

gigisansama wrote:Art. 5. - (1) De indemnizatia si stimulentul prevazute de prezenta ordonanta de urgenta beneficiaza, optional, oricare dintre parintii firesti ai copilului.

depinde cum se interpreteza obtionalul acesta..................
De acord cu tine si cu legiuitorul dar, concediul nu este nici indemnizatie nici stimulent, eu ma refer strict la concediu ale carui conditii de acordare sunt indeplinirea stagiului de cotizare. Gresesc?

maxxim

Post by maxxim » 13 Mar 2007, 09:01

Hihi, cum ar zice un prieten, imi place atitudinea! Din pacate, lucrurile is clare: in situatia ta, oricare dintre parinti, (dar nu amandoi in acelasi timp) poate beneficia de drepturile prevazute de OUG nr. 148/2005, adica:concediu si indemnizatia lunara pentru crestere copil (o sg indemnizatie indiferent de nr. copiilor) . De asemenea, pt fiecare copil beneficiezi de alocatie de stat pt copii.

Mda, daca legiuitorul asta n-avea habar ca se nasc si gemeni sau tripleti etc si ca nu poti refolosi pampersi! :roll:

marexim

Post by marexim » 13 Mar 2007, 10:17

maxxim wrote:Hihi, cum ar zice un prieten, imi place atitudinea! Din pacate, lucrurile is clare: in situatia ta, oricare dintre parinti, (dar nu amandoi in acelasi timp) poate beneficia de drepturile prevazute de OUG nr. 148/2005, adica:concediu si indemnizatia lunara pentru crestere copil (o sg indemnizatie indiferent de nr. copiilor) . De asemenea, pt fiecare copil beneficiezi de alocatie de stat pt copii.

Mda, daca legiuitorul asta n-avea habar ca se nasc si gemeni sau tripleti etc si ca nu poti refolosi pampersi! :roll:

Culmea e ca nici concediu de 3 luni fara plata nu pot sa-mi iau pentru ca acesta se acorda dupa primele 3 nasteri sau 3 copii. Destept legiuitor.

marexim

Post by marexim » 16 Mar 2007, 10:26

si totusi:

din normele de aplicare:
la art.1 Beneficiaza de drepturile prevazute de OUG148/2005... oricare dintre parintii firesti ai copilului

la art.2 Concediul si indemnizatia...se cuvin pentru fiecare dintre primele 3 nasteri sau, dupa caz, pentru primii 3 trei copii incredintati in vederea adoptiei, adoptati sau aflati in plasament....

Deci daca o familie adopta 2 gemeni, au dreptul la concediu si indemnizatie ambii parinti, daca sunt parinti naturali, nu au aceste drepturi.

Ce egalitate mai e asta?
Dupa parerea mea voit legiuitorul nu a vreut sa dea drepturi egale, in situatii similare, pentru ca de exemplu la art. 2 alin 2 are o cu totul alta exprimare privind alocatia:

....se cuvine pentru fiecare dintre copii rezultati in urma primelor 3 nasteri

Curat neconstitutional Coane Fanica.

Asa ca daca cuiva nu-i convine poate sa faca cereri pentru amindoi copii, una se aproba alta nu, si poftim la tribunal daca are chef cu cea neaprobata, nu?

Post Reply