Discutii privind raporturile de Drept Comercial
Post Reply
mihai440

Post by mihai440 » 20 Feb 2007, 20:49

eu locator, x locatar, obiectul, spatiu - comercial

eu cu x am incheiat un contract de inchiriere al spatiului, contract inregiistrat la finante. in contract exista un articol care-i permite lui x sa rezilieze contractul dar cu obligatia de a ma anunta cu doua luni inainte.
dupa 7 luni de la incheierea contractului x ma anunta ca nu mai poate sa plateasca si ca in cateva zile va parasi spatiul. iau de la finante o cerere tip prin care cer sa fiu scos din evidenta lor pt ca x nu mai poate plati. cerere p care o semneaza ambele parti.
acum x a parasit spatiul neplatindu-mi si nedorind sa-mi plateasca consumull de gaze. titularul contractului cu distrigaz sunt eu dar singurul consumator a fost x, neexistand alte aparate care sa consume decat cele din spatiul inchiriat.

dupa o poveste atat de lunga vin si intrebarile

1 credeti ca am sanse sa castig in instanta daca-i cer lui x daune pt cele doua luni in care am pierdut pt ca el nu m-a notificat?
2. costul gazelor ii pot cere chiar daca nu e el titularul contactului?
3. stiu ca aveam mai multe intrebari dar nu-mi mai aduc aminte, paoate mai revin daca le gasesc

ADURbaCA

Post by ADURbaCA » 20 Feb 2007, 22:36

care ambele parti?

mihai440

Post by mihai440 » 20 Feb 2007, 23:36

cererea a fost semnata de mine si de x.
prin cerere se solicita doar sa fim scosi din evidenta lor, si mentiunea ca locatarul nu mai doreste sa continue contractul.
daca nu ceream asta ei imi cereau bani si pt lunile in care el nu mai era acolo.
cererea trebuia formulata cu 15 zile inainte de data scadenta pt fiecare luna dar el m-a anuntat chiar in ultima zi. e posibil ca pentru luna asta in care eu nu incasez chiria, sa platesc impozit

ADURbaCA

Post by ADURbaCA » 20 Feb 2007, 23:49

Exista o clauza contractuala prin care locatarul este obligat sa plateasca intretinerea(caldura , apa , Gaz) ?

Melinda

Post by Melinda » 21 Feb 2007, 01:06

1. Cred ca ai sanse de castig, pentru admiterea cererii in ceea ce priveste chiria pt. cele doua luni.

2. Costul gazelor nu ti se cuvine pentru ca in venitul estimat conform contractului, cheltuielile cad, conform dispozitiilor legale, in sarcina proprietarului.
Cu alte cuvinte, la calculul impozitului pe venit se prezuma ca locatorul plateste cheltuielile aferente, (obtinand astfel un venit brut) daca tu vei declara ca, locatarul trebuia sa plateasca cheltuielile atunci ti se va mari impozitul (pentru ca obtii un fel de venit net).
Aceaste reguli sunt cam complicate insa au logica lor intrucat toate contractele sunt incheiate intre furnizori si locator (proprietar) si nu intre furnizor si locatar. De asemenea, la plata, cheltuielilor lunare de intretinere a locuintei, poate fi obligat doar proprietarul.

Referitor la venitul estimat, daca ati incheiat contractul, de exemplu, pe un an, dar locatarul a plecat dupa sapte luni, atunci impozitul se va plati tot pe un an, pentru ca venitul se estimeaza iar in anul urmator se va face regularizarea.

mihai440

Post by mihai440 » 21 Feb 2007, 08:37

in contract exista o prevedere prin care i se cerea locatarului sa plateasca, consmul de gaze, energie electrica si apa.
impozitul pe banii incasati din chirie il plateam trmestrial, deci nu cred ca o sa mi-l cearai pt tot anul.
impozitul este de 12% sau pt 75% din chirie, pt ca se prezuma ca 25% sunt cheltuieli cu intretinerea ( sper ca e o prezumptie absoluta . :lol: ). nu cred ca or sa-mi mareasca impozitul pe motivul ca x imi platea gaze, deoarece cheltuielile cele mai importante sunt cele privind impozitul pe imobil.

cea mai mare problema este ca, din cate stiam, procesele la noi se intind pe o perioad mare in timp.
exista un motiv pe care-l pot invoca astfel incat sa-mi fie admisa o ordonanta presedintiala
am uitat sa mai spun ca acest contract se reziliaza de drept si x e obligat sa [paraseasca spatiul in cazul in care nu plateste chiria in termen de 5 zile de la scadenta . schimba asta cu ceva problema notificarii?

ADURbaCA

Post by ADURbaCA » 21 Feb 2007, 16:22

Din punctul meu de vedere faptul ca raporturile contractuale inceteaza de drept daca locatrul nu si-a achitat obligatiile la scadenta in termen de cinci zile , nu cred ca iti lasa deschisa vreo portita .
Doar daca ai prevazut in contract de daune interese daca nu esti notificat .

mihai440

Post by mihai440 » 21 Feb 2007, 17:29

multumesc pt raspunsur!
problema s-a rezolvat !

Post Reply