Am si eu o problema cu o directiva europeana transpusa in legea rom, referitoare la biocide.Anyway, acolo se spune ca daca se importa aceste produse in Romanica noastra draga, marfa daca e din UE si are toate autorizatiile la zi, dar de la ei, nu de noi, atunci marfa se considera a fi recunoscuta pe baza de reciprocitate, e dreptul comunitar.
In practica nu prea se tine cont de asta. Cine-mi poate da o idee? Merci
Probleme
Spune numarul directivei si a actului normativ intern prin care directiva a fost transpusa si apoi putem discuta.
In principiu, daca o directiva europeana care are prevederi clare si precise, nu a fost transpusa corect si complet in dreptul intern, persoana interesata poate solicita aplicarea directa a directivei si chiar despagubiri de la stat in cazul in care ca urmare a neindeplinirii obligatiei de transpunere, i s-a cauzat un prejudiciu.
In principiu, daca o directiva europeana care are prevederi clare si precise, nu a fost transpusa corect si complet in dreptul intern, persoana interesata poate solicita aplicarea directa a directivei si chiar despagubiri de la stat in cazul in care ca urmare a neindeplinirii obligatiei de transpunere, i s-a cauzat un prejudiciu.
Nu e vorba ca nu a fost transpusa corect in leg noastra, ci despre modul cum o interpreteaza institutiile noastre, in speta Institutul de Sanatate Publica Bucuresti, in conditiile in care acelasi institut a eliberat autorizatii/avize sanitare care sunt valabile inca. Aceasta directiva a propus instituirea notificarii la nivel national a tuturor biocidelor, notificare care se putea face doar in doua luni.Dupa curgerea acestui termen, au inceput sicanele la adresa firmelor care nu au stiut si care nu au participat la notificare, desi repet aveau avize eliberate de acest institut.Deci marfa adusa in tara era perfect legala.
Problema care se pune e ca daca nu ai participat la notificare, ajung sa-ti interzica sa mai importi in tara produsele respective.
Problema care se pune e ca daca nu ai participat la notificare, ajung sa-ti interzica sa mai importi in tara produsele respective.