Informatii clasificate - Legea 182/2002

Discutii privind Contenciosul Administrativ
Post Reply
alinutzza

Informatii clasificate - Legea 182/2002

Post by alinutzza » 01 Feb 2007, 18:06

Auzisem eu de prin presa la momentul aparitiei k Legea 182/2002 e nashpa si ca societatea civila e foarte ofuscata pe ea... :lol: Atunci, nu-mi pasa si nu ma interesa.
Iata ca dupa 5 ani incepe sa ma intereseze si pe mine care e situatia cu informatiile "secret de servici", intrucat ma izbesc de "procedura de declasificare" si "niveluri de secretizare".
K sa vedeti in ce situatie sunt: am un jandarm (ofiter) de client care a fost judecat in cadrul Consiliului de Judecata constituit la nivelul IGJR pentru niste abateri disiplinare (i-ar fi dat o palma citez "parinteasca") unui subaltern care l-a injurat. Dupa un simulacru de "proces", l-au gasit vinovat si apoi l-au dat afara. Punct. (In realitate omul facuse pe desteptul cu niste rapoarte la DNA despre superiorii lui si s-a bazat pe "protectia" garantata de baietii veseli).
Acum, am atacat in contencios Hotararea Consiliului de Judecata si Ordinul MAI de trecere in rezerva.
K sa vezi : toate informatiile legate de trecerea sa in rezerva, judecata de la Consiliu, incidentul cu palma etc - sunt "secret de serviciu" supuse Legii 182/2002.
Nu mi-au depus nimic - nici macar Ordinul MAI de trecere in rezerva. Eu urlu si cer actele care au stat la baza emiterii ordinului atacat, judecatorul cere declasificarea, Ministerul - tace si cere judecarea in lipsa (a trimis o intampinare in care spune ca omul e vinovat si informatiile sunt secrete de serviciu).
Well - ce parere aveti?
Spuneti-mi va rog, ca e neconstitutional, ca e incalcare a dreptului la aparare, ca asa ceva nu se poate.

av_bbq

Post by av_bbq » 02 Feb 2007, 21:44

cred ca da...e neconstitutional si din pct meu de vedere...ai putea sa incerci sa invoci exceptie de neconstitutionalitate sa vezi ce iese (ca onor curtea contitutionala e intr-o pasa buna si cam admite :-D )

luc4s

Post by luc4s » 03 Feb 2007, 02:01

Oricum ai putine sanse sa castigi.
Daca asa a hotarat Consiliul...
Oricum, in conditiile in care s-a intors impotriva superiorilor sai putea sa se abtina sa dea palma aia.
Oricum, bafta

megy

Post by megy » 03 Feb 2007, 23:52

"soldatelul" tau trebuia sa stie ca una dintre abaterile disciplinare grave la militari este lovirea unui subordonat. El ar fi putut sa se apere in fata Consiliului de judecata. Vezi un pic HG 585/2002 privind standardele informatiilor clasificate .Informatiile se declasifica daca: termenul de clasificare a expirat, dezvaluirea informatiilor nu mai poate prejudicia siguranta nationala, apararea tarii, ordinea publica, ori interesele persoanelor de drept public sau privat detinatoare. Declasificarea sau trecerea la un alt nivel de secretizare a informatiilor secrete de stat se realizeaza de imputernicitii si functionarii superiori abilitati prin lege sa atribuie niveluri de secretizare, cu avizul prealabil al institutiilor care coordoneaza activitatea si controlul masurilor privitoare la protectia informatiilor clasificate, potrivit competentelor materiale.
Succes.

wittmann

Post by wittmann » 04 Feb 2007, 16:14

Problema ta nu este la nivel de lege, ci la nivel de "cretinism" al celor din conducerea M.A.I.

Ai spus ca ai cerut ca judecatorul a cerut depunearea la dosar a actelor; te poti folosi de prevederile art. 174. Solicita deasemenea de la structura speciala de securitate din cadrul MAI un extras din Registrul de Evidenta a Informatiilor secrete de Serviciu privitor la documentele solicitate, in care sa se precizeze nr. de inregistrare.
Sa ai in vedere si hotararile CEDO date recent impotriva Romaniei (ex: Kaya)

Ma voi consulta si eu cu anumite persoane si am sa incerc sa mai gasesc niste solutii.

constable

Post by constable » 04 Feb 2007, 16:24

De acord cu wittmann. Vezi ca in MAI este si un ordin intern, nesecret , cu privire la cercetarea disciplinara. Exista anumite etape pe care dobitocii nu le prea respecta.

alinutzza

Post by alinutzza » 04 Feb 2007, 19:55

Modul in care se face cercetarea disciplinara si abaterile de care se fac vinovate cadrele militare este reglementat prin Ordinul MAI nr 400/2004, care, ca sa vezi - e secret - nu e publicat in Monitorul Oficial.
Multumesc mult tuturor.
Vineri am avut termen la Curte si li s-a pus in vedere sa depuna toata actele. Mai vedem ce se mai intampla.
Si o chestie draguta: ultima gaselnita e ca Ordinul MAI de trecere in rezerva e "act de comandament cu caracter militar" si ca atare actiunea e inadmisibila :-D :-D :-D

wittmann

Post by wittmann » 05 Feb 2007, 13:05

Dar pozitia clientului care este? Recunoaste ca a savarsit fapta?

sebi77

Post by sebi77 » 05 Feb 2007, 14:18

Uite ceva practica, poate te ajuta :

http://www.apador.org/sel_access_case.p ... ate%20desc

Cazul 17, (cel cu SRI - privitor la informatii clasificate) si nu numai.

alinutzza

Post by alinutzza » 05 Feb 2007, 16:41

Ei, si voi - evident ca clientul nu recunoaste nimic (nici macar in fata mea). Propria mea parere e ca i-a dat o palma fruntasului.
De ce ma interesa insa sa fie depuse actele - pentru ca stiu ca declaratiile nu "bat" si exista aspecte contradictorii (la inceput unul din martori a declarat doar ca "a auzit o plesnitura" pentru ca apoi "sa vada ca l-a lovit").
Si chiar daca i-a dat palma - OK, chiar merita sa fie dat afara? Omul era chiar profesionist, avea absolvite cu calificativ maxim cursuri de specializare prin Franta, vorbeste fluent 4 limbi straine etc. Pe altii nu-i dau afara nici cand ii prind in flagrant - maxim le dau un 10% si nu pot avansa x ani :-D

Post Reply