Extragere din cont

Discutii privind Societatile Comerciale
diana80

Post by diana80 » 05 Dec 2004, 10:24

Nu a cerut banca ( e vorba de BT) nici o explicatie si nici un contract cand am scos bani din cont.

dinubocos

Post by dinubocos » 05 Dec 2004, 13:59

Sistemul difera de la banca la banca.
De regule daca se scoate din cont o suma de bani care depaseste plafonul de casa atunci trebuie data o declaratie tip privind destinatia banilor.
Daca societatea are unic asociat atunci pentru creditare trebuie sa existe intre parti - societate si asociatul unic - un contract de imprumut.

diana80

Post by diana80 » 05 Dec 2004, 14:38

Conform OG 94/2004 ART.II, la, art 5, alin 6, plafonul de casa este de 50 mil lei.
-CF legii 507/17/11/2004,pct 12, se abroga alin 6 si 7 al art 5, care stabileste plafonul de casa.
Societatea are asociat uini dar n-am procedat la incheierea unui contract de imprumut.Am completat acea dispozitie de plata care va tb sa apara in actele contabile si atat. Asa am fost indrumati de o contabila si de asociatul unic al altei firme care practicase astfel de operatiuni

dinubocos

Post by dinubocos » 05 Dec 2004, 18:11

Este OK dar undeva in Codul fiscal cred se stipuleaza ca orice contract intre societate si asociat trebuie sa imbrace forma scrisa.
Este si un avantaj sa inchei un contract pentru ca poti stipula un termen de rambursare si chiar penalitati de intarziere ceea ce la un moment dat poate sa-ti foloseasca.

diana80

Post by diana80 » 05 Dec 2004, 21:51

M-ai facut curioasa. Explica , te rog, la ce ar fi putea folosi ce ai scris in legatura cu rambursarea si penalitatile.Si cui? Societatii? Asociatului care a imprumutat?
Mi-am dat seama ca tb sa ma pun pe puricat codul fiscal ca reprezinta o mare necunoscuta pt mine. Insa pana acum nu am avut de-a face cu el si speram sa nici nu trebuiasca sa intru in detalii.

dinubocos

Post by dinubocos » 06 Dec 2004, 16:30

Am avut de curand un caz in care unul dintre cei doi asociati ai unui SRL a imprumutat societatea cu o suma de bani. Din fericire s-a incheiat un contract de imprumut cu termene si conditii clare. Cei doi asociati s-au certat, societatea a ajuns intr-o stare dificila si creditorii au inceput sa dea tarcoale. In baza contractului de imprumut am obtinut o ordonanta in temeiul OG nr.5/2001, am executat-o si asociatul in cauza si-a recuperat banii inaintea altor creditori. Iti dai seama ce sanse ar fi avut daca nu exista contractul si mergea pe dreptul comun.
Raportat la Codul fiscal, neincheierea in forma scrisa a contractelor intre societate si asociati poate duce la inopozabilitatea lor fata de organele de control cu toate consecintele ce vor decurge din asta.

diana80

Post by diana80 » 07 Dec 2004, 01:07

Multumesc mult. Am mare nevoie de astfel de sfaturi pt ca sunt la inceput de drum si ma bat de tot felul de necunoscute. Mai ales aceste sfaturi din practica conteaza foarte mult pentru ca una e sa inveti teorie si sa-ti imaginezi doar cam cu ce se mananca fiecare si alta e sa inveti din practica .

Post Reply