Poti fi obligat: reabilitare termica bloc? Cacialma sau nu?

Discutii privind alte teme decat cele pentru care exista un forum
Post Reply
misu

Poti fi obligat: reabilitare termica bloc? Cacialma sau nu?

Post by misu » 11 Jan 2007, 14:41

In calitate de proprietar de apt. la bloc, as dori sa stiu daca hotaririle asociatiei de proprietari se iau cu majoritatea voturilor exprimate de toti proprietarii sau doar cu majoritatea celor prezenti la adunarea anuala convocata , avand pe ordinea de zi inscrierea in programul de reabilitare termica a blocurilor derulat de primaria de sector?
Cat de constitutional este, si in conformitate cu drepturile civile, ca fie si o majoritate sa poata sa te oblige pe tine, care nu vrei, sa te faca contributor la plata lucrarilor de reabilitare termica a blocului(parti comune si proprii) ? Practic te indatoreaza automat si inteleg ca se instituie si o ipoteca a statului, cf. OUG 174 /2002, aparent abrogat prin OUG 187/ 2005 dar care abrogare nu se regaseste in Legea 260 din 2006 privind aprobarea respectivului OUG 187/ 2005 .
Nu e asta o incalcare murdara a dreptului de proprietate?

Legislatia groazei pe aceasta tema:

OUG 174 / 2002 privind instituirea masurilor speciale pentru reabilitarea termica a unor cladiri de locuit multietajate

Norme metodologice aplicare OUG 174 / 2002

OUG 187 / 2005

LEGE 211 /2003

LEGE 260 / 2006

:-x

va rog e urgent, cine poate sa ma ajute cu un sfat, avem sedinta in cateva zile!sa ma duc la sedinta asociatiei sau nu, in conditiile in care am dubii ca nu se vor falsifica rezultatele votului in PV.

Melinda

Post by Melinda » 11 Jan 2007, 17:31

Iti recomand urmatoarea legislatie:
1. O.G. 544/2001 privind organizarea si functionarea asociatiilor de proprietari.
2. Normele metodologice a ordonantei de mai sus;H.G.400/2003

Art.18 Asociiatiile de proprietari adopta hotarari in adunarea generala...
Asociatia de propr. poate adopta hotarari daca majoritatea membrilor sunt prezenti personal sau prin reprezentant. Daca nu este intrunit cvorumul adunarea va fi suspendata si reconvocata. La adunarea reconvocata... hotararile pot fi adoptate prin votul majoritatii membrilor prezenti.
Adunarea generala ... adopta hotarari cu privire la : a) activitate de administrare si de intretinere a condominiului, aprobarea lucrarilor de reparatii capitale si reparatii curente ce urmeaza a se efectua in cursul anului...

Probabil te-am dezamagit. :roll:

minodora

Post by minodora » 12 Jan 2007, 09:01

Un sfat nejuridic: este mai bine sa se faca acum reabilitarea locuintei (cand statul sponsorizeaza destul de mult din suma) decat peste 2 ani cand locatarii vor fi obligati sa-si reabiliteze locuintele pe cheltuiala lor exclusiva.

misu

Post by misu » 12 Jan 2007, 09:54

Multumesc, da, suna rau;
am citit parte din normele metodologice cf. HOTARARE nr.400 din 2 aprilie 2003 la OG 85/2001
Am retinut si acest aspect :
n5.5. Daca o hotarare a adunarii generale a asociatiei de proprietari sau prevederile prezentului acord de asociere conduc la lezarea intereselor unei minoritati a proprietarilor, orice proprietar poate intenta actiune in justitie impotriva asociatiei de proprietari, pentru invalidarea hotararii sau a prevederii respective, in termen de 60 de zile de la adoptarea acesteia. n

Se pare ca, in cele din urma, acel articol 9 din OG 174/2002 cu ipoteca statului , modificat prin legea de aprobare 211/2003, e substituit (oare) integral, daca citesc bine, prin OUG 187/2005 cu ceva mult diferit, din care dispare ipoteca statului. Oricum, chiar daca sint de fapt eludate , adica dispar din legislatia de mai sus, aspectele legate de cum este grevata de sarcini (ma rog , nu sint de specialitate, ma exprim aproximativ) proprietatea particulara ca urmare a contractelor asociatiei de proprietari - ma gandesc bine oare ca in fapt, chiar neexplicit, se genereaza anumite limitari ale exercitarii dreptului de proprietate pana la achitarea integrala lucrarilor?se inscrie ceva in cartea funciara?

Cu toata compasiunea si stima pentru avocati, cum se poate supravietui intr-o legislatie atat de prolixa, cu modificari la modificari?De ce nu se republica integral aceste OG-uri cind sint modificate prin lege- chiar in textul legii; idem, legile modificate ar trebui republicate integral .Ne afecteaza pe toti , chiar si in alte domenii, aceste balbaieli penibile. Nu se poate face nimic?

misu

Post by misu » 12 Jan 2007, 09:57

Pt. Minodora:

Dar de unde stiti? Aveti insider knowledge?Puteti sa imi spuneti sursele?

minodora

Post by minodora » 12 Jan 2007, 14:52

Ma mai uit si eu la ce spune ministrul lucrarilor publice... :grin:

misu

Post by misu » 12 Jan 2007, 15:26

Cam asa imi raspunde si presedintele...de bloc;ii regasesc chiar si zambetul.

minodora

Post by minodora » 13 Jan 2007, 15:56

Deci e un tip destept...

misu

Post by misu » 15 Jan 2007, 18:27

Am reperat in Normele metodologice aplicare OUG 174 / 2002 ca hotararea s-ar lua in prima faza (de inscriere in programul de reabilitare) cun majoritatea proprietarilor n pt ca in faza a 2a (proiectare si constructie) sa se faca cu nhotararea asociatiei de proprietarin(deci posibil si, in cazul lipsei de cvorum, cu majoritatea voturilor celor prezenti la adunarea reconvocata); nu inteleg ce varza este in legislatia cu privire la hotararile asociatiei de proprietari, cf. Og 85/2001 si norme metodologice HG 400/2003- cand se iau cu un nr. de 2/3 din voturile totalului de proprietari, cand cu majoritate din total, apoi din cei prezenti, cand mai ales, si absolut incomprehensibil, cu votul majoritatii cind votul proprietarului valoreaza in functie de cota parte de proprietate detinuta(cum d-zeu se aplica asta in practica?) si de ce atatea variatii?
Am dat intr-adevar de o lege a performantei energetice 372/2005, care a intrat in vigoare in 1.01.2007 dar care nu are norme metodologice elaborate si aprobate , norme la care se face trimitere in chiar textul legii! nu e absurd? am cautat ore pe net sa le gasesc, dar nu apar nicaieri. Oricum legea nu obliga la reabilitare, ci doar spune ca din 2010 un imobil(CF. LEGE) va trebui sa aiba un certificat de performanta energetica cand se vinde sau inchiriaza- dar lucrurile relevate de el pot arata indicatori sub cei EU, no problem.

BABI

Post by BABI » 17 Jan 2007, 15:33

La noi in oras (Focsani) nu e o cacealma, chiar s-a discutat inceperea studiilor de fezabilitate, proiecte , etc. si stabilirea blocurilor care vor intra in programul de reabilitare din vara acestui an.

misu

the end

Post by misu » 30 Jan 2007, 13:02

La noi a cazut la vot cu majoritate zdrobitoare deci m-am linistit! si nu sintem deloc un bloc de oameni amarati, dar facand calculele am ajuns la cl. ca partea mea la un ap. de 2 camere(33%costuri)in conditiile unei finantari cursive de la MTCT si primarie, cf. legii . ar fi de 30 mil. lei vechi, ceea ce nu imi pot permite, nici esalonat, am alte obligatii banesti (rate) (reabilitarea considerata la stabilirea acestui cost include reabilitarea ferestrelor-termopan, plus polistiren plus cel mai ordinar vinarom de exterior la fatade-fara repartitoare, care ar putea face si ele parte din program).

Post Reply