Minor care se sustrage de la judecata

Discutii privind procedura penala
Post Reply
giovanni

Minor care se sustrage de la judecata

Post by giovanni » 21 Jan 2007, 09:36

In ultima vreme mi-e dat sa am parte numai de inculpati care se sustrag de la judecata. Intr-un dosar penal pe lovire (care pana acum a avut 2 casari cu trimitere) reprezint partile vatamate, iar inculpatul minor (care a actionat alaturi de alti 3 majori) se sustrage de la judecata, in sensul ca se afla la munca in Polonia. Trebuie facuta expertiza pentru a vedea daca a actionat cu discernamant, insa se sustrage in mod voit de la judecata, neintorcandu-se in tara (in fapt, nici nu are interes sa o faca). Dosarul este din 2003, e judecat de acceeasi instanta dar de un al treilea complet, iar aceasta tergiversare continua parca la infinit.
Ce pot face ca avocat altceva decat sa iau cauza la amanari? Ca de judecat fara expertiza nu ne putem judeca, acesta fiind de altfel motivul primei casari, adica pronuntarea instantei (care se saturase de amanare) fara expertizarea prealabila.

AllyMcBeal

Post by AllyMcBeal » 21 Jan 2007, 13:39

Ai putea incerca sa ceri o disjungere...oricum,raspunderea materiala e solidara.
Sau astepti sa se faca major...

giovanni

Post by giovanni » 21 Jan 2007, 14:15

Dosarul e deja disjuns, iar in acesta apare ca inculpat exclusiv minorul. Si nu stiu daca e de asteptat pana devine major, relevanta are zic eu varsta de la momentul comiterii faptei, cu atat mai mult cu cat art. 483 al. 3 precizeaza ca dispozitiile speciale se aplica si dupa majorat. In ce priveste pronuntarea, conform art 484 al. 1 poate avea loc si in lipsa daca se dovedeste ca s-a sustras. Dar ca sa se pronunte trebuie o expertiza psihiatrica prealabila pentru a vedea daca a avut discernamant la momentul comiterii faptei, aceasta fiind o dispozitie obligatorie data instantei de fond de Tribunal prin decizia de casare cu trimitere, iar instanta inferioara trebuie sa se conformeze fara a avea drept de apreciere asupra oportunitatii expertizei.
Da cum sa-i facem expertiza daca e in Polonia, iar fara expertiza nu putem ramane in pronuntare.
E un cerc vicios aici, iar eu sunt prins undeva la mijloc si nu stiu cum sa ies.

luc4s

Post by luc4s » 21 Jan 2007, 14:34

Nu stiu cum l-a trimis procurorul in judecata fara expertiza... :?

wittmann

Post by wittmann » 21 Jan 2007, 16:11

E vorba de lovire.

giovanni

Post by giovanni » 21 Jan 2007, 16:39

Da, e vorba de 180 c. pen. si plangerea facuta la instanta e din 2003, deci pe legea veche. Pericolul social al faptei insa este unul crescut deoarece au fost la mijloc zile de ingrijiri medicale, iar in speta sunt incidente 2 agravante legale obligatorii, pe care instanta, evident, anterior celor 2 casari, nu le-a observat din oficiu:
- savarsirea faptei de 3 sau mai multe persoane impreuna (au fost 4 "batausi")
- savarsirea faptei de un minor cu majori.
Dar se tergiverseaza la infinit. Nu stiu cum sa o scot la capat cu minorul asta.

wittmann

Post by wittmann » 21 Jan 2007, 17:29

Oricum in curand se va prescrie fapta, asa ca...

giovanni

Post by giovanni » 21 Jan 2007, 19:18

Stai linistit, ca si daca s-ar prescrie la cat de slaba e instanta (cea mai slaba la care am pledat vreodata) nu si-ar da seama.

Post Reply