Condamnarea in lipsa

Discutii privind procedura penala
Post Reply
giovanni

Condamnarea in lipsa

Post by giovanni » 21 Jan 2007, 09:29

Am cautat mai bine de 30 de minute art. din c. p. p. care permite condamnarea in lipsa in caz de sustragere a inculpatului de la judecata si nu il mai gasesc. Chiar incep sa am dubii ca nu ar exista un asemenea art., cu toate ca imi amintesc destul de bine ca nu demult cand citisem ultimele modificari la cod l-am gasit.
Ma poate ajuta cineva?

jojo

Post by jojo » 21 Jan 2007, 10:07

Prezenta inculpatului aflat in stare de libertate nu este obligatorie, putand fi reprezentat, poate fi si condamnat.

sechmet

Post by sechmet » 21 Jan 2007, 10:11

Inculpatul este minor.

jojo

Post by jojo » 21 Jan 2007, 10:17

Giovanni nu ne-a spus ca-i minor.
E acelasi minor care-i in Polonia? :lol:

sechmet

Post by sechmet » 21 Jan 2007, 10:33

Nu.
Este vorba despre minorul la care se refera art. 484 alin. 1 C.p.p.
Daca nu exista dovezi clare in sensul ca minorul se sustrage de la judecata, nici o instanta nu va judeca in lipsa, pentru ca hotararea ar fi casabila.

sechmet

Post by sechmet » 21 Jan 2007, 10:47

De fapt acum am vazut si eu ca erau doua subiecte. :oops:

giovanni

Post by giovanni » 21 Jan 2007, 11:21

Scuze, am creat confuzie.
Am 2 inculpati care se sustrag in 2 dosare diferite ce privesc infractiuni diferite la instante diferite.
Unu e minor, cel din topicul celalalt si altul e major (dat in urmarire generala dar de negasit) intr-un alt dosar.
Topicul de fata il viza pe major. Nu stiu de unde sa iau art. cu condamnarea, sa vad un pic negru pe alb ca daca nu e arestat pot cere sa il condamne in lipsa.
Daca aveti unele idei ce-i de facut in dosarul cu minorul, ca sa nu mai tergiversez un proces care in curand va implini 4 ani, v-as ruga sa imi raspundeti in celalalt post, sa nu incurcam lucrurile.
Mea culpa ca v-am indus in eroare.

Tom

Post by Tom » 21 Jan 2007, 11:29

Art. 314 per a contrario.
Art. 291.
Etc.

wittmann

Post by wittmann » 21 Jan 2007, 16:14

Nu tin minte sa fie vreun articol care sa prevada expres ca inculpatul poate fi condamnat si in lipsa. Doar 291(2), asa cum a aratat Tom.

giovanni

Post by giovanni » 21 Jan 2007, 16:35

Da, m-as putea folosi de aceste 2 articole. Sper sa se lase si judecatorul convins. Merci pt. ajutor.

minodora

Post by minodora » 21 Jan 2007, 17:36

wittmann wrote:Nu tin minte sa fie vreun articol care sa prevada expres ca inculpatul poate fi condamnat si in lipsa. Doar 291(2), asa cum a aratat Tom.
Exact acelasi lucru vroiam sa-l spun.
Daca este legal citat...

Post Reply