Imi permit o varianta mai nuantata
In speta ta , Norocel, este vorba de un contract cu prestatii succesive, facturate. Prescriptia curge de la data scadentei fiecarei facturi (scadenta stabilita ,eventual, conf. Contractului). Nu intram insa in discutia daca aceste facturi au fost sau nu acceptate la plata pentru ca oricum prima instanta a admis cererea.
Dupa proces, reclamantul constata ca a calculat gresit suma celor x facturi.Eu gandesc ca,facand o aplicatie a principiului imputatiei platii, prin suma acordata de instanta (ce urmeaza a fi platita de debitor)s-ar stinge contravalorea celor mai vechi facturi. Ultima factura nu va fi integral platita . In acest caz, eu zic ca reclamantul ar fi putut face o actiune prin care sa solicite c/v ultimei facturi, respectiv, o parte din ea.(
Cel putin, asa as fi procedat eu ,intr-un caz similar) Raportat la aceasta factura se analizeaza implinirea termenului de prescriptie. La fel si chestiunea autoritatii de lucru judecat. Chiar daca in primul litigiu, factura in discutie a fost si ea depusa in sustinerea pretentiilor, eu banuiesc ca instanta nu s-a pronuntat asupra contravalorii fiecarei facturi in parte (ca si capete de cerere distincte) ci a apreciat ca pe baza documentelor depuse in probatoriu s-a facut dovada prestatiilor efectuate si deci admite cererea&...In acest caz, eu zic ca era mai usor pt. reclamant sa justifice ca nu este vorba despre autoritate de lucru judecat in privinta pretentiilor solicitate in baza ultimei facturi, putand demonstra ca instanta, in prima cauza, nu s-a pronuntat pe capete de cerere distincte(corespunzator contravalorii fiecarei facturi in parte)ci a admis actiunea pentru o suma totala care nu acopera si ultima factura.
Evident, in conditiile in care nu exista autoritate de lucru judecat , instanta investita cu a doua cerere este libera sa aprecieze in ce masura pretentiile reclamantei sunt justificate si daca prestatiile facturate (prin ultima factura)au fost sau nu executate.
Insa modul in care reclamanta a formulat a doua actiune, depunand aceleasi facturi&...mie imi cam da senzatia de autoritate de lucru judecat&.... Chiar daca in justificarea diferentei de sume solicitate, invoca propria greseala de calcul&....
Pe de alta parte, in cazul unui contract cu prestatii succesive (facturate),pana in momentul in care se reziliaza contractul, creditorul este liber sa solicite in instanta , cu -- taraita -- , c/v prestatiilor efectuate ,dupa fiecare scadenta, (adica pt. fiecare factura in parte) ori sa solicite cumulativ, contravaloare a 2 sau mai multe prestatii neonorate la scadentele de plata convenite (adica pt.2 sau m.m facturi). Evident, in acest ultim caz , reclamantul ar trebui sa-si calculeze cu precizie suma totala solicitata pentru a nu i se intampla povestea din speta lui Norocel.