Biblioteca municipala=persoana juridica

Discutii privind Contenciosul Administrativ
Post Reply
mateik

Biblioteca municipala=persoana juridica

Post by mateik » 23 Nov 2006, 21:19

Va rog mult un sfat! Conform noilor modificari ale Legii bibliotecilor (art.30/Lg.334/2002) bibliotecile municipale si orasenesti sunt biblioteci publice cu personalitate juridica. Cum sa fac sa se recunoasca de catre autoritatile locale acest drept al bibliotecii? Daca ar avea personalitate juridica ar avea o mai mare autonomie atat financiar cat si organizatoric. Biblioteca a facut o adresa prin care solicita Consiliului Local sa i se recunoasca statutul de persoana juridica insa nu a primit nici un raspuns. Care ar fi pasul urmator? Mersic!

norocel

Post by norocel » 24 Nov 2006, 07:01

Interesanta intrebarea. 8O
Prin lege se prevede expres ca bibliotecile municipale si orasenesti sunt biblioteci publice cu personalitate juridica.
Nu exista nici un text (sau nu am vazut eu) prin care sa se impuna indeplinirea vreunei formalitati pentru dobandirea sau recunoasterea personalitatii juridice si nici pentru opozabilitate fata de terti.
Am putea deduce de aici ca dobandesc personalitate juridica in temeiul legii?
Se pare ca da.
Problema este, cred eu, asemanatoare cu aceea a barourilor clasice, atat de contestate de barourile lui Bota.

BABI

Post by BABI » 24 Nov 2006, 13:29

Sunt cumva bibliotecile subordonate consiliilor locale sau judetene. Dac da atunci aceste foruri ar trebui sa elibereze un act prin care sa se mentioneze ca biblioteca X are personalitate juridica si poate conform legilor in vigoare sa functioneze cu autofinantare proprie si incheierea diferitelor contracte cu tertii. Eu stiu ca la nivel de tara (daca nu ma insel) s-a tinut anul trecut in luna august cursuri de perfectionare pentru anumite persoane din cadrul bibliotecilor, cheltuieli suportate de la buget.

mateik

Post by mateik » 24 Nov 2006, 17:50

Sunt subordonate Consiliilor locale si mai mult ca sigur acestea ar trebui sa adopte o hotarare in sensul recunoasterii statutului de persoana juridica. Problema e ca nu se initiaza un proiect de hotarare in acest sens si nici nu s-a primit vreun raspuns l adresa primita. Cum poate biblioteca sa-i oblige? In instanta? Nu cred ca are calitate procesuala deocamdata? Cum pot altfel sa-i determin sa dea o hot.?

liviu70

Post by liviu70 » 24 Nov 2006, 18:59

ce hotarare daca este prevazut in lege.
trebuie facute demersuri pe langa ORC cu sprijinul si totodata asentimentul daca este cazul al Consiliului care trebuie sa respecte legea .

mateik

Post by mateik » 26 Nov 2006, 09:48

Liviu70, n-are treaba ORC! E alt regim! Bibliotecile sunt institutii publice care impreuna cu alte servicii publice sunt in subordinea autoritatilor publice locale. Stiu sigur ca e necesar sa fie adorptata o hotarare de catre Consiliul Local, dar acestia nu vor. Nu am sprijinul nici a primarului nici a secretarului asa ca ceea ce ma intereseaza este o modalitate de a-i obliga.

BABI

Post by BABI » 27 Nov 2006, 13:32

Dezinteres total pentru bunul mers al institutiilor subordonate. Alesii nostri nu vad altceva decat afaceri si bani. La sedintele Consiliului Local, nu pot participa si cetateni ai comunitatii, pentru ai indemna sa puna pe tapet acesta problema ? Cu cat se insista mai mult si prin mai multe mijloace, cu atat aveti sanse de castig.

oana_stroescu

Post by oana_stroescu » 27 Nov 2006, 13:40

@mateik: Mie imi apare la art.30 din lg.344/2002, cu modificarile ulterioare:"Bibl.municipale si orasenesti sunt bibl. de drept public cu sau fara personalitate juridica.", doar cele judetene au personalitate juridica(art.27). S-a modificat ceva sau nu?!! 8O

mateik

Post by mateik » 27 Nov 2006, 20:21

ART. 30
(1) Bibliotecile municipale si orasenesti sunt biblioteci de drept public, cu personalitate juridica.
Sunt modificari aduse de OG 26/2006.
Pot participa si cetatenii nu au dreptul decat de a asista. Ma ajuta si presa, dar nesimtirea e mare. Nu le convine ca biblioteca sa capete independenta. M-am gandit ca ar mai fi posibilitatea sa initieze cetatenii un proiect de hotarare, dar e nevoie de multe semnaturi si e greu de adunat.
Mersic, oricum pt. raspunsuri!

Post Reply