executare silita-interdictie instrainare si grevare sarcini

Titlul Executoriu, Instanta de Executare, Contestatia la Executare, Executarea Silita, Sechestrul Judiciar
Post Reply
norocel

executare silita-interdictie instrainare si grevare sarcini

Post by norocel » 19 Nov 2006, 11:49

Intr-o carte funciara s-a notat interdictia de instrainare si grevare cu sarcini a unui imobil in favoarea lui AB.
La cererea unui tert (sa-i zicem CD) se incuviinteaza executarea silita impotriva proprietarului tabular (sa-i zicem PT)
In baza incheierii de incuviintare a executarii silite (in care nu se arata decat ca se incuviinteza executarea asupra tuturor bunurilor din patrimoniul lui PT), executorul judecatoresc incepe executarea si face un proces verbal de situatie a imobilului asupra careia era notata in CF interdictia de instrainare si grevare si trimite o somatie debitorului PT, dupa care cere OCPI sa noteze somatia in CF.

OCPI da o incheiere de respingere pe care o motiveaza in sensul ca nu poate inscrie acesta somatie in CF atat timp cat exista notata interdictia de instrainare si grevare a imobilului in discutie.

Vi se pare corecta aceasta incheiere?

kinga

Post by kinga » 19 Nov 2006, 12:11

NU.

Este executare silita. La vanzarea silita a imobilului oricum va fi notificat cel care are ipoteca cu interdictie de instrainare si grevare...iar creditorul ipotecar va fi indestulat cu prioritate.
De altfel interdicita de instrainare si grevare se refera doar la debitor... debitorul nu are dreptul sa instraineze si greveze...

Au fost cazuri in care in Cf au fost notate mai multe ipoteci.
Banca ..primul creditor a avut ipoteca cu interdictie de instrainare si grevare... a urmat AVAS-ul... finantele ..plus un alt creditor...ultimul creditor a declansat executarea silita.. si ce???

S-a notat somatia ...

norocel

Post by norocel » 19 Nov 2006, 12:43

Ar fi putut OCPI respinge inscrierea somatiei cu motivarea ca nu s-a facut dovada ca s-ar fi incuviintat executarea silita asupra acestui imobil?
Dar in cazul in care nu s-ar fi facut dovada ca s-a intocmit procesul-verbal de situatie a imobilului?

kinga

Post by kinga » 19 Nov 2006, 12:46

nu..nu puteau. Ce interes au ei???
Debitorul sa faca contestatie... incheierea de notare a somatiei se comunica debitorului , executorului judecatoresc. Iar debitorul are posibilitatea sa faca plangere impotriva incheierii in termen de 15 zile de la comunicare.

norocel

Post by norocel » 19 Nov 2006, 12:57

OCPI va inscrie automat orice somatie la cererea executorului judecatoresc, fara a face o minima verificare a legalitatii actului?

Si in alta ordine de idei, ce zici, OCPI are sau nu calitate procesuala pasiva in actiunile care au ca obiect plangerile impotriva incheierilor registratorilor de CF?
Practica este neunitara in acest sens.

kinga

Post by kinga » 19 Nov 2006, 13:24

Norocel wrote:OCPI va inscrie automat orice somatie la cererea executorului judecatoresc, fara a face o minima verificare a legalitatii actului?

Si in alta ordine de idei, ce zici, OCPI are sau nu calitate procesuala pasiva in actiunile care au ca obiect plangerile impotriva incheierilor registratorilor de CF?
Practica este neunitara in acest sens.

Ei fac o verificare foarte "sumara" ...sa spun asa... de regula cenzureaza actele notariale, verifica sa fie corect nr. de CF, nr. topo, proprietarul...

desi ce vad eu in practica......

uite un caz X vinde un imobil la Y ...peste 3 luni un creditor al lui X inscrie in CF o ipoteca.... si OCPI noteaza ipoteca.... acu ce sa mai spui????
noa si ce ca X nu mai este proprietar..atat despre verificari....

In ce priveste practica...
Am acum un proces. Am dobandit un imobil prin adjudecare. Debitorul a contestat incheierea de intabulare ( avocata fiind mai proasta... in loc sa noteze contestatia la executare silita a facut plangere impotriva incheierii)

Ei bine cei de la OCPI au stat pe plangere 1 an jumate..plangerea a fost depusa la ei anul trecut in iulie.
Am mers la CF si am facut un scandal monstruos eu vreu un CF curat, dar pana cand nu se solutioneaza plangerea am mentiune in CF.

Dupa scandal a aparut plangerea la judecatorie :grin: :grin: :grin: ..am termen pe 8 decembrie... eu am fost citat ca si intimat...iar OCPI nu este nicaieri...
De fapt cei de la OCPI spun ca ei radiaza notarea cand primesc dosarul de la Judecatorie. :roll: :roll:


deci ei lasa totul la aprecierea instantei... eu sa ma judec..da e interesul meu.. ei se conformeaza...

norocel

Post by norocel » 19 Nov 2006, 20:06

Daca sunt parte in proces, suporta cheltuielile de judecata si...devin interesati de situatie. :lol:

siad

Post by siad » 20 Nov 2006, 10:20

Ferice de cei care stiu tot timpul ce trebuie facut in fata instantei. Ce le ramane celorlalti?

anchi

Post by anchi » 20 Nov 2006, 14:11

interdictia priveste inscrierea actelor de "instrainare" si/sau "grevare"; strict.
notarea nu este cuprinsa intre aceste acte si ca atare este admisibila.
daca vrea sa-ti blocheze notarea, poate sa solicite eliberarea unui extras cf de autentificare(printr-un notar) si sa tot inoiasca cererea din 5 in 5 zile, fapt care-ti va bloca orice notare in cf.

norocel

Post by norocel » 20 Nov 2006, 18:55

anchi wrote:daca vrea sa-ti blocheze notarea, poate sa solicite eliberarea unui extras cf de autentificare(printr-un notar) si sa tot inoiasca cererea din 5 in 5 zile, fapt care-ti va bloca orice notare in cf.
Dezvolti putin ideea?
Mi se pare interesanta.

kinga

Post by kinga » 20 Nov 2006, 20:19

anchi wrote:daca vrea sa-ti blocheze notarea, poate sa solicite eliberarea unui extras cf de autentificare(printr-un notar) si sa tot inoiasca cererea din 5 in 5 zile, fapt care-ti va bloca orice notare in cf.

:-D :-D :-D :-D :-D
adevarat graiesti..... timp de 2 luni tineam CF-ul blocat asa...
oleaca de conflict cu vecinul... care ne-a pus in vedere faptul ca ne va da in judecata ca nu am montat bine gardul. :grin: :grin: :grin: .( si-a dat seama de asta dupa 5 ani.... ei bine am pretins 1 miliard de lei penalitati intr-un proces cu el.... asa a venit ideea cu gardul.... :grin: :grin: :grin: ) .si ca sa nu poate sa noteze eventualul proces... timp de 2 luni din 5 in 5 zile blocam CF-ul cu notarul...

Da Norocel.. e o tactica simpla.Cand simti ca ti se "pregateste" ceva ..te duci la notar ( ca doar toata lumea colaboreaza cu un notar) si soliciti sa scoata un Cf pentru autentificare act.
CF-ul de " blocare"
Deci, notarul solicita un Cf pentru autentificare act. Timp de 5 zile nu se inregistreaza nimik in Cf pentru ca aceasta este blocat..in asteptarea actului autentic de la notar.... dupa 5 zile notarul iar depune cererea ..si tot asa...

se practica... :-D :-D :-D :-D

paulvm

Post by paulvm » 21 Nov 2006, 00:52

ceea ce spune kinga e super fain!!!!!!!!!DE RETINUT!!!!!!
Probleme e ca notarea are un duplu scop-de opozabilitate sau de protectie.Tre vazut unde se incadreaza

anchi

Post by anchi » 21 Nov 2006, 17:34

una peste alta, instituirea si inscrierea unei interdictii de instrainare si/sau grevare este destinata protejarii creditorului impotriva unor acte de dispozitie ale debitorului care ar putea sa-i afecteze garantia(in fapt de buna executie a obligatiei).
notarea, fie ea cu privire la un act de executare silita impotriva debitorului sau a unui litigiu cu privire la imobilul(garantie) nu afecteaza cu nimic drepturile creditorului. si de regula nu este ceruta de debitor.
mai mult, anularea titlului prin care a fost dobandit imobilul de catre debitor, il trimite vrea-nu vrea pe creditor in cusca leilor chirografari.cu interdictia lui cu tot.
dar asta-i teorie, practic daca interdictia nu mentioneaza notarea nu vad nici un motiv in afara prostiei, ca registratoarea de la cf sa ti-o refuze.
si nu pot sa nu ma bucur cand vad cat de avizi sunt colegii de breasla sa invete/foloseasca matrapazlacuri.

Post Reply

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 29 guests