decizia civila nr.940/r/2004 c.a. targu mures-cotele la partaj 1/2 la 1/2 indiferent de contributia la dobandire, pentru apartamentele dobandite cu pret subventionat.
daca ai nevoie voi posta mai pe larg.
Locuinta cumparata in timpul casatoriei in baza DL 60/1991
Este interpretabil.
Insa, eu imi mentin parerea, sustinand ca NU este indiferent contributia la dobandirea bunului (chiar daca s-a dobandit prin DL 60)
Orice imobil (nu numai prin DL 60) cumparat in timpul casatoriei, de unul sau de catre ambii soti, se prezuma ca este comun.
De exmplu unul din soti valorifica o mostenire si din banii obtinuti cumpara locuinta, celalalt sot nu contribuie cu nimic dpv financiar (pt. ca nu are posibilitate sau pt. ca nu vrea). Dupa divort la iesirea din indiviziune, va primi fiecare 1/2, nu mi se pare logic si corect.
Insa, eu imi mentin parerea, sustinand ca NU este indiferent contributia la dobandirea bunului (chiar daca s-a dobandit prin DL 60)
Orice imobil (nu numai prin DL 60) cumparat in timpul casatoriei, de unul sau de catre ambii soti, se prezuma ca este comun.
De exmplu unul din soti valorifica o mostenire si din banii obtinuti cumpara locuinta, celalalt sot nu contribuie cu nimic dpv financiar (pt. ca nu are posibilitate sau pt. ca nu vrea). Dupa divort la iesirea din indiviziune, va primi fiecare 1/2, nu mi se pare logic si corect.
Diferenta intre ce spun eu si ce spui tu este ca eu cred ca in cazul imobilelor dobandite in baza GL 60/1991 nu este vorba doar despre o prezumtie. Apartamentul este bun comun indiferent din ce bani a fost achitat.Melinda wrote:Orice imobil (nu numai prin DL 60) cumparat in timpul casatoriei, de unul sau de catre ambii soti, se prezuma ca este comun..
o sa incerc pe maine.
acum parerea mea:
prima prezumtie este ca proprietarii sunt cumparatorii din contractul de v/c .
prezumtie rasturnata sau confirmata de art.30 c.familiei.
prezumtie limitata de exceptiile prev. de art. 31 c. fam., cu observarea art. 36 alin2 c. fam.
o discutie mai ampla s-ar impune daca casatoria ar fi anulata si nu desfacuta.
cu privire la subventionarea pretului imobilelor in discutie, beneficiarii acestei subventii(atat in cazul dl 60/91-chiriasii cat si ordonantei 19/94-tinerii casatoriti de pana la 30 de ani) sunt ambii soti chiar daca cererea inaintata pentru achizitionarea imobilului a fost facuta numai de catre unul dintre ei
acum parerea mea:
prima prezumtie este ca proprietarii sunt cumparatorii din contractul de v/c .
prezumtie rasturnata sau confirmata de art.30 c.familiei.
prezumtie limitata de exceptiile prev. de art. 31 c. fam., cu observarea art. 36 alin2 c. fam.
o discutie mai ampla s-ar impune daca casatoria ar fi anulata si nu desfacuta.
cu privire la subventionarea pretului imobilelor in discutie, beneficiarii acestei subventii(atat in cazul dl 60/91-chiriasii cat si ordonantei 19/94-tinerii casatoriti de pana la 30 de ani) sunt ambii soti chiar daca cererea inaintata pentru achizitionarea imobilului a fost facuta numai de catre unul dintre ei
Asa este, Norocel.attorneyatlaw wrote:dupa mintea mea exista doua variante de a califica aceasta actiune:
Ori actiune in constatarea calitatii de bun propriu - se timbreaza cu taxa fixa.
ori partaj bunuri comune in care se cere constatarea unei contributii majoritare si anume de 100% - se timbreaza dupa regulile de la partaj.
Revendicare nu este de nici o culoare.
Faptul ca bunul a fost cumparat pe DL 60 nu schimba cu nimic situatia, actiunea este admisibila, nu insa si fondata neaparat.
Mergi pe incredere, in caz ca ai dubii.