In data de 07.09.2006 fratele meu Cionca Ion comisar sef la IJPF Caras Severin a fost arestat preventiv in temeiul art. 149 si art.148 lit.b si f Cod de procedura penala fiind invinuit pentru savarsirea infractiunii de sprijinire a unui grup infractional organizat in scopul savarsirii de contrabanda prevazut de art.7 din Legea 39/2003 si art.175 din Legea 141/1997 iar fata de acesta a fost inceputa urmarirea penala prin procesul verbal din data de 01.092006 si prin ordonanta din 06.09.2006 emisa dosarul penal 6484/P/2006.
Am tras concluzia ca prin actiuni informative si ulterior aceasta cercetare abuziva facuta in sfera penalului, se cauta sa se inchida unele magazine dutty-free si sa ramana unele magazine cele protejate de organele de ancheta, CCOC, DIICOT, BICOT etc.
Inca de la numirea fratelui meu, Cionca Ion, in functia de Inspector sef la IJPF Caras-Severin, domul Goian, seful DIICOT Resita facea presiuni asupra subalternilor fratelui meu de a da declaratii mincinoase despre el. Acesti subalterni ai fratelui meu l-au anuntat si au inaintat informari atat scrise cat si verbale superiorilor fratelui meu.
Nu se spune nimic despre martorii sub acoperire, nu vreau sa aflu numele lor, dar am cerut sa ni se comunice daca acesti martori sub acoperire sunt in dusmanie cu fratele meu sau cu lucratorii politiei de frontiera, daca sunt persoane cercetate penal anterior sau in prezent, daca sunt persoane in consemn particular la PTF-urile din jud. Caras-Severin, daca sunt persoane pe care Cionca Ion le-a scos din PTF Naides pentru ca incercau sa comita fapte penale (stationari intre vami, la magazinele dutty-free) sau daca sunt persoane incadrate in cadrul politiei de frontiera pe care fratele meu, Cionca Ion le-a sanctionat.
Ca temei al arestarii fratelui meu, comisarul sef Cionca Ion, s-au prezentat de catre DIICOT interceptarile unor convorbiri telefonice cu Lupu Gheorghe (gestionar dutty-free, in prezent arestat) din care rezulta ca acesta l-a contactat telefonic de mai multe ori pe comisarul Cionca Ion cu mentiunile "daca poate sa treaca pe la el" si "daca poate sa vina la Oravita sa joace un meci de fotbal", Cionca Ion raspunzandu-i afirmativ. Aceste interceptari a convorbirilor telefonice sunt interpretate numai in defavoarea sa.Nu i s-au administrat probe in aparare si nu i se da voie. Fratele meu, Cionca Ion, a aratat ca legatura sa cu Lupu Gheorghe era una profesionala, acesta din urma fiind "persoana de sprijin informativ" (informator). Nu i s-a dat dreptul sa dovedeasca acest lucru, deoarece nu are acces la fisetul lui de lucru. Mentionez ca fratele meu, Cionca Ion, nu a predat actele care are se gasesc in acest fiset aflat in biroul de la IJPF Caras-Severin, cheile de la acest fiset aflandu-se in posesia mea inca de la arestarea fratelui meu.
Nu se verifica informarile in scris facute de Cionca Ion, in care s-au aratat abuzurile facute de CCOC Resita si DIICOT Caras-Severin, sa seful seviciului SIPI, domnul Trandafir (sunt informari saptamanale, zilele de intalnire cu acesta, si schimbul de informatii in sistemul cooperarii, fiind mentionata in agenda de lucru zilnica personala) precum si discutiile purtate cu alti sefi din cadrul SIPI si IGPF Bucuresti. Mai mult, acest domn Trandafir spune ca nici macar nu il cunoaste pe fratele meu, desi exista martori si documente ce atesta schimbul de informatii si intalnirile dintre ei.
Fratele meu, Cionca Ion, a solicitat, pentru o justa informare si documentare in dosar, din partea procurorului DIICOT, materialelele de control si constatarile facute de colectivele de control ale MAI, IGPF in cursul lunilor mai,iunie,iulie,august 2006. Informarile facute de SIPI catre IGPF si MAI, si rezultatul acestor verificari, informarile din care rezulta la Lupu George a fost persoana de sprijin.
Este foarte important, pentru ca din aceste informari rezulta clar care sunt persoanele din cadrul Politiei de Frontiera, si nu numai, implicate in comiterea de fapte disciplinare, infractionale, contraventionale, penale de toate formele ( contrabanda, trafic de influenta in incadrarea directa in Politia de frontiera, primirea de foloase necuvenite, abuz in serviciu, etc).
Fratele meu, Cionca Ion, a solicitat sa fie facute confruntari intre zilele si orele chiar in care organele de ancheta sustin ca s-au comis acte infractionale si persoane care au fost la comanda inspectoratului.
Se pot verifica:
1.rezolutiile puse pe registrele de control de catre Cionca Ion in PTF-uri, SPF-uri.
2. prezenta lucratorilor care au participat alaturi de Cionca Ion la aceste controale (prim adjunct, sefi birouri, sefi compartimente, sefi DEPIR, etc).
3. rezolutiile puse de Cionca Ion cu termenele, responsabilitatile concrete, dispunerea de actiuni pe linie de munca si solicitarea rezultatelor concretizate in sinteze (la birourile CIT, CIP, etc).
4. controale, actiuni, filtre dispuse a se executa si sarcina primului adjunct sa le conduca personal, prezenta acestuia in teren cu plusurile si minusurile care au fost constatate.
5. sedintele saptamanale, zilnice, analizele lunare sunt concretizate in procese verbale de sedinta, cu operativul si neoperativul, unde se regasesc sarcini, masuri trasate, cu termene si responsabilitati pe oameni.
6. analizele pot fi urmarite si de la SPF-uri.
7. registrul de informatii, rapoartele informative de la MRU, pe linia incadrarilor directe, agenda de lucru, toate informarile scrise si verbale date domnului director Chirila Mihai.
Au fost inaintate informari scrise de catre Cionca Ion despre abuzurile facute in anchete, in verificari, se forta mana diferitor lucratori, persoane civile, sa declare de cum li se dicta de prim adjunctul sau Cosma Mihai, informari date la seful DPF Timisoara.
Prim adjunctul Cosma Mihai era aproape 80-90 la suta, din timpul de lucru , in teren, ceea ce trebuia sa duca la cunoasterea situatiei operative din zona de responsabilitate, in special din cea din Moldova Noua si Moldova Veche. Mentionez ca avea birou in punctul de frontiera Moldova Noua.Nu a raportat niciodata ca se comit acte de contrabanda sau cu privire la posibila scoatere a tigarilor pe vapor cursa, vapoare buncheraj, spunea ( a se vedea si articolul din ziarul Cronica de Sud) ca "din punct de vedere strict juridic cetatenii romani si straini pot sa cumpere din dutty-free bunuri in cantitati rezonabile. Nu am calitatea de a aprecia ce inseamna rezonabil dupa cum a prezizat legiutorul. Una este rezonabil la un angajat la stat si alta la Sorin Ovidiu Vantu. Domnia sa doarme intr-o camera de hotel cu 2800 $ pe noapte si este ceva rezonabil".
De fiecare data domnul Cosma Mihai spunea ca situatia operativa pe aceasta linie este sub control.
Prezenta in zona a prim adjunctul Cosma Mihai poate fi dovedita de catre Praja, Cucoana, Olaru (lucratori in cadrul Politiei de frontiera) care erau tot timpul cu el.
Cionca Ion a dispus ca secretul organizarii si executarii actiunilor sa fie bine pastrat si prin masuri concrete. Prim adjunctul, comisarul Cosma Mihai, si sefii birourilor compartimentelor operative sa intocmeasca planurile si sa aleaga timpul, locul si efectivele pentru actiune, cum doresc ei, sa nu-l divulge nici chiar sefului IJPF, la secretariat urma sa se ia un simplu numar de inregistrare si astfel sa se poata actiona in deplina secretizare (se pot audia lucratorii de la secretariat in acest sens si procesele verbale de sedinta consemnate in mai multe randuri ).
Domnul Cosma Mihai impreuna cu alti lucratori de politie de frontiera se intalnea la Timisoara (Magazinul Bega, et.1) cu ziaristul Bota Dragos caruia i se dadeau informatii denigratoare lucru care poate fi dovedit cu martori, chiar domnul director Chirila a fost anuntat de acest lucru de catre Cionca Ion.
Constantinescu Lucian, sef PIR, a raportat ca se faceau presiuni asupra lui de catre domnul Cosma Mihai, prin inspectorul principal Bertea, de a scoate lucratorii PIR din dipozitivul de la PTF Naidas, amenintandul.
Mentionez faptul ca fratele meu, Cionca Ion, prin fuctia pe care o detinea, avea munca neoperativa, administrativa, ocupandu-se cu relatiile dintre IJPF Caras Severin cu primariile din zona de frontiera, Consiliul Judetean, Prefectura.
In toata perioada, de un an, in care a fost seful IJPF Caras Severin, fratele meu a avut numeroase deplasari, misiuni in interes de serviciu, concedii de odihna si medicale, fiind foarte putin timp la conducerea efectiva a inspectoratului.
Fratele meu a fost arestat fara a i se face o cercetare prealabila asa cum o cere Statutul politistului. Mai mult de atat in data de 05.10.2006 fratele meu, Cionca Ion, a fost vizitat la arestul IJP Timis de catre domnul Goian, seful DIICOT Caras-Severin care i-a propus in numele prim procurorului Andres sa colaboreze cu el prin declaratii incriminatorii la adresa altor persoane in schimbul acestora el primind un ajutor sa "scape mai ieftin" deoarece stiu ca este foarte putin implicat. Cionca Ion i-a refuzat spunand ca onoarea lui de om si de militar nu ii permite sa dea declaratii mincinoase indiferent despre cine si ca el stie ca nu este implicat in nici un fel in acuzele in care i se aduc.
Acest procurorul sef serviciu Andres Mircea Ioan, care il ancheteaza pe fratele meu, a facut presiuni la examenele de incadrare din sursa externa care au avut loc la IJPF Caras Severin, presiuni la care fratele meu nu a cedat. In timp ce fratele meu a fost plecat in concediu, au avut loc un alt examen de incadrare din sursa externa a carui subiecte au fost intocmite de DPF Timisoara, s-au modificat rezultatele pentru a putea fi incadrat si nepotul domnului Andres. Fratele meu a fost pus in fata faptului implinit. Mai mult de atat in anul 1998 acest procuror Andres a fost implicat in eliberarea celor doi raketi din cazul Ilie Cristescu, uitand sa le prelungeasca mandatele de arestare(cazul Dumitru Vilau -Ilie Cristescu din Baile Herculane). Intr-o discutie avuta cu nepotul meu, fiul fratelui meu, ascest domn procuror a spus ca in cazul in care pana la urma justitia va face dreptate si fratele meu va fi reabilitat el nu poate fi tras la raspundere pentru tot ce a facut si ca cel care poate fi invinuit de toate aceste lucruri va fi judecatorul.
In ziua de 05.10.2006, un domn Goian de la DIICOT Caras-Severin l-a vizitat pe fratele meu la arest in numele domnului prim procuror DIICOT Timis domnul Andres Mircea Ion, unde i-a spus" stie ca este foarte putin implicat in acuzatiile care i se aduc,dar daca declara niste lucruri despre cineva v-a lua pedeapsa minima" urmand ca in zilele de 09-10. oct. 2006 sa fie fie vizitat de domnul GOIAN si ANDRES pentru a fi date acele declaratii.
Lui Cionca Ion i s-a cerut ca sa nu fie prezent avocatul.
Raspunsul fratelui meu Cionca ion a fost urmatorul:
El stie ca nu este vinovat, iar onoarea lui de militar si om nu-i permite sa depuna declaratii mincinoase la adresa nimanui.
Tot in ziua de 05.10.2006 domnul avocat PASULE din Oravita a contactat-o in numele domnului Andres, cu ajutorul domnului Iordache soferul vicelui primar Boncoi(PNL) pe prietena fratelui meu doamna Millman Eleonora, in numele domnului Andres Mircea Ioan.
I sa spus doamnei Millman ca daca vrea sa-l mai vada pe fratele meu sa-l convinga sa declare cum spune domnul Andres urmand ca in zilele urmatoare sa fie dusa la Timisoara unde i se arata doamnei Millman probe ce-l acuzau pe fratele fara a anunta pe nimeni de aceasta intalnire, nici macar pe avocat. Domnul Pasule a mentionat ca este prieten cu domnului Andres.
Am solicitat prin avocatul fratelui meu copie dupa convorbirile telefonice aflate la dosar domnului procuror sef Andres Mircea Ioan, pentru a verifica daca apar si convorbirile dansului cu fratele meu, convorbiri in care el facea presiuni pentru a fi incadrat si nepotul dumnealui. A refuzat sa ni se dea copie dupa aceste convorbiri si mi-a spus personal ca el a cerut fratelui telefonic doar sa-i dea bibliografia, bibliografie care de fapt era afisata atat la IJPF Caras-Sevein in ziare cat si pe internet.
Pe anul 2005 DPF Timisoara l-a notat pe fratele meu cu calificativul "foarte bun". A primit salariu de merit pe anul 2005 cat si pe anul 2006, a primit prime pentru merite si rezultate bune (DPF Timisoara) iar de la IGPF diploma de merit pe 2006 pentru rezultate bune in munca. A primit caracterizare de "foarte bun" de la IPJ Caras-Severin apreciere facuta inainte de a fi numit in functia de Inspector sef la IJPF(apreciere partiala pe anul 2005 lunile 1-8). Se poate verifica atitudinea si comportamentul sau in relatiile cu organele de administratie locala si comunitatea locala, modul in care a raspuns si s-a implicat in activitatile de cooperare, subordonare pe timpul inundatiilor si a altor evenimente alaturi de Consiliul Judetean si Prefectura Judetului Caras-Severin. De la primariile din zona de frontiera se poate verifica implicarea lui pentru realizarea parteneriatului IFPF-Politia de frontiera.
Mentionez ca aceste acte de contrabanda care s-au comis, exemplu 13 mai 2006 cand s-au produs evenimentele care se cunosc, fratele meu era in concediu de odihna in judetul Mehedinti la mama in comuna Isverna si astfel cred ca se demonstreaza ca altcineva miscarea contrabandistilor, cand si pe unde sa treaca.
Am solicitat la IJPF Caras-Sevein zilele de concediu si delegatiile cat fratele meu a fost plecat.
Fratele meu Cionca Ion detine un apartament cu doua camere in Resita, o casa (nelocuibila) in Oravita cumparata pentru teren cu suma de 20 milioane lei in anul 2004 si o Dacia 1300 pe care a vandut-o.
Este de o cinste si corectitudine remarcabila. Aici pot arata faptul ca nici pentru propriul fiu (pe care l-a crescut singur de la varsta de patru ani ) nu a intervenit la examenele de incadrare la IJPF, examen pe care nu l-a luat, sau la examenul sustinul pentru obtinerea permisului de conducere.
Prin avocatul fratelui meu am facut am facut adresa la M.A.I ca prin mijloacele de care dispun sa se verifice documentele din fisetul fratelui meu.
Acelasi lucru l-am solicitat si la DIICOT Timisoara, dar degeaba nimeni nu a verificat nimic.
Sunt 3 luni de cand fratele meu este arestat, acelasi judecator a judecat cele trei prelungiri de mandat de arestare, aceiasi fapta se judeca atat la Resita ( arestatii fiind civili, unde a inceput judecata de fond) cat si la Timisoara, iar fratele meu Cionca Ion, nu a fost niciodata scos niciodata la ancheta, mai mult de atat PRAJA DOLICI DORIN seful Sectorului Politiei de Frontiera Moldova-Noua arestat si el in aceiasi cauza ii s-a dat drumul, si este judecat in libertate, desi inaintea arestarii lui domnul procuror cunoastea faptul ca voia sa fuga din tara.
Prin lege procuratura trebuie sa aduca la dosar dovezi atat in favoarea cat si in defavoarea celui inculpat. In dosarul fratelui meu de 3 luni nu se aduce nimic. Totusi acest judecator continua sa prelungeasca mandatul de arestare a fratelui meu.
Detin documente care arata ca in aceata contrabanda sunt actuali si fosti lucratori ai SRI/0215 SRI, SIPI, vamesi, sef de vama, oameni politici cu niste averi fabuloase.
Interesele sunt foarte mari, prin aceasta contrabanda practicata, prin acele magazine dutty-free se obtin venituri foarte mari si asta de foarte multi ani.
Credeti-ma imi este frica pentru viata fratelui meu.
Greseala domnului procuror a fost faptul ca dupa ce fratele meu a fost arestat nu i s-a facut perchezitie iar multe acte, calculatorul personal al fratelui meu precum si cheile de la fiset le-am luat eu.
Am cerut ajutorul presei din tara, am scris la foarte multe ziare din Europa, la Comisia de Abuzuri a Parlamentului, la Directia Generala Anticoruptie.
Ce mai trebuie facut pentru a i se da dreptul fratelui meu sa se apere ?
Cui sa ma adresez pentru a avea acces la actele din fisetul lui ?
Cum sa procedez pentru a putea demasca adevarati vinovati ?
Cazul Ion Cionca fost Inspector sef la IJPF Caras-Severin