Conciliere directa pentru cheltuielile de intretinere?
Am si eu o cauza asemanatoare, in prima instanta, atat instanta cat si partile au considerat ca procesul are natura civila, in recurs, sectia civila a considerat ca are natura comerciala (dosarul fiind trimis la sectia comerciala).
In fata sectiei comerciale am invocat exceptia de necompetenta, sustinand natura civila a cauzai.
Mi s-a respins exceptia, dar este remarcabila motivarea orala a instantei "Recunoastem ca acesta cauza are natura civila , dar dupa ce sa mai plimbam dosarul atata?"
Oare, aceasta intrebare are replica
In fata sectiei comerciale am invocat exceptia de necompetenta, sustinand natura civila a cauzai.
Mi s-a respins exceptia, dar este remarcabila motivarea orala a instantei "Recunoastem ca acesta cauza are natura civila , dar dupa ce sa mai plimbam dosarul atata?"
Oare, aceasta intrebare are replica

parerea ta intima care-i ?!bozo wrote:Multumesc mult de tot la toti.
Instanta s-a pronuntat si a respins exceptia. A considerat litigiul civil, asa cum am considerat si eu de la bun inceput. Numai ca , citind postarile voastre, am cam inceput sa am indoieli. Si indoielile au crescut, gandindu-ma la faptul ca nici macar nu e vorba de un apartament intr-un bloc, ci e vorba de un spatiu comercial la parterul unui bloc, spatiu care, clar e folosit pentru activitatea comerciala.
Acum, banuiesc, problema va fi rediscutata in recurs, daca vor intelege sa faca asa ceva si daca il vor invoca ca unul din motive.
"Precizam insa ca, acele contracte care au ca obiect un imobil, chiar daca sunt incheiate intre doi comercianti (de exemplu, vanzarea sau locatiunea unui imobil pentru exercitarea comertului) au caracter civil, sunt npotrivit legii, de natura eminamente civilan, iar nu comerciale, chiar daca sunt incheiate in scopul obtinerii de profit. Numai daca dreptul asupra imobilului face parte dintr-un fond de comert, iar contractul are ca obiect acest fond (ca universalitate de fapt de bunuri corporale si incorporale, privite ca bunuri mobiliare, chiar daca in compunerea lor intra si drepturi asupra imobilelor, de exemplu, dreptul de folosinta locativa, asimilate - din acest punct de vedere - bunurilor mobiliare) operatiunea a fost calificata comerciala, independent de persoanele intre care a intervenit.
Nota 3: Solutia se justifica deoarece art. 3 C.com., in enumerarea actelor obiective de comert, nu prevede aceste contracte (de ex., in materie de vanzare vizeaza numai bunurile mobile) (...) Scoaterea acestor contracte din categoria actelor de comert de catre legiuitorul roman invedereaza intentia de a le pastra caracterul civil, inclusiv in cazul in care contractul se incheie intre comercianti (...)."
Deak - Vanzarea - cumpararea. Schimbul, UJ, 2006, pg.8.
Nota 3: Solutia se justifica deoarece art. 3 C.com., in enumerarea actelor obiective de comert, nu prevede aceste contracte (de ex., in materie de vanzare vizeaza numai bunurile mobile) (...) Scoaterea acestor contracte din categoria actelor de comert de catre legiuitorul roman invedereaza intentia de a le pastra caracterul civil, inclusiv in cazul in care contractul se incheie intre comercianti (...)."
Deak - Vanzarea - cumpararea. Schimbul, UJ, 2006, pg.8.